Sanatate

Condiții GROAZNICE în spitalele din Cluj. Deputatul USR, Emanuel Ungureanu: „Pereții sunt efectiv putreziți. În interior sunt copii cu boli grave de plămâni”

În România sunt orașe în care spitale de stat concurează cu unităţile private, dar în județul Cluj, spitalele de stat concurează între ele pentru lipsuri și mizerie.

Atât pacienții cât și unii deputați clujeni au încercat de-a lungul timpului să atragă atenția autorităților cum ar putea să arate municipiul dacă fondurile pe care le avem la dispoziție ar fi investite cu adevărat în dezvoltarea orașului. Clujul are un potențial enorm, însă multe resurse sunt uitate sau neexploatate de către autorități.

Deputatul USR, Emanuel Ungureanu a atras atenția asupra blocul de garsoniere transformat în Secție de Interne a Spitalului Municipal Gherla. Acolo situația este stânjenitoare. Pacienții sunt ținuți în condiții sub decența normalității.

Cât despre spitalele din Cluj, Emanuel Ungureanu susține că sunt spitale care sunt în pericol de prăbușire, dar sunt și spitale unde datorită unor manageri mai conștiincioși s-au făcut lucrări importante și situația este suportabilă.

”Unele spitale arată așa cum am filmat de nenumărate ori, adică sunt în pericol de prăbușire la propriu. Spre exemplu, la Medicală II exteriorul clădirii este complet distrus. La ultimul etaj tavanul de la Chirurgie II este complet putrezit și stă să cadă în capul pacienților. O situație mai bună o putem găsi la Spitalul Municipal Clujeana unde de-a lungul anilor s-au făcut foarte multe investiții. O altă situație foarte bună este la spitalul de Boli Infecțioase sau la Spitalul de Recuperare. O situație catastrofală este la secția de Ortopedie a Spitalului Județean, secția de pneumologie-copii. Pereții sunt efectiv putreziți astă în condițiile în care în interior sunt copii cu boli grave de plămâni.

Este o înscriere în audiență care cred că se apropie de 6 luni de zile, la care am făcut reveniri. O solicitare de a discuta aprofundat cu primarul, dar aceste probleme s-au lăsat cu o mare liniște. Situația spitalelor este amestecată. Sunt spitale care sunt efectiv la pământ și spitale unde datorită unor manageri mai conștiincioși s-au făcut lucrări importante și situația este suportabilă”, spune Emanuel Ungureanu.

 

Cât de interesați sunt parlamentarii clujeni de situația din spitalele alegătorilor lor

Curioși de cât de implicați sunt parlamentarii din Cluj în problema spitalelor, ni s-a confirmat că sănătatea cetățenilor nu este foarte importantă pentru aceștia.

Horia Nasra este unul dintre cei care a trecut prin spitale, susținând că este nevoie de o strategie eficientă pentru atragere de fonduri.

„Ultima dată am fost ieri într-un spital. Ca multe alte domenii din țara asta sunt singur că niște fonduri în plus ar fi utile pentru orice spital. Trebuie găsită o strategie foarte eficientă pentru atragerea de fonduri. De exemplu, la nivel de județ sunt alocați foarte puțini bani pentru spitalele care aparțin de CJ” spune deputatul PSD, Horia Nasra.

Steluța Cătăniciu a fost într-un spital acum 3 luni de zile pentru o vizită la Institutul Oncologic. Cătăniciu a fost impresionată, condițiile din institut fiind foarte, foarte bune.

„Condițiile mi s-au părut în institut foarte bune. De asemenea am mai fost într-o vizită la Clujena, unde mi s-au părut condițiile foarte bune, curat”, spune deputatul ALDE.

Deputatul PNL, Adrian Oros nu a vizitat de ceva vreme spitalele.

„Nu am fost demult în spitale. Eu știu că situația nu e roz și că e pe departe de a fi bună în majoritatea spitalelor din România. Și sistemul de sănătate are destul de multe vicii și există o nemulțumire generală față de sistemul de sănătate. Eu personal recunosc că nu am trecut demult printr-un spital, mai ales într-un spital clujean”, declară Adrian Oros.

Cristina Burciu, deputat PSD spune că la Spitalul din Turda s-au făcut investiții și este o schimbare majoră.

„Vă pot spune despre spitalul din Turda unde lucrurile sunt ok, unde s-au făcut investiții anul trecut și e o schimbare majoră față de ceea ce era în ultima perioadă în spital. Am văzut că este un subiect destul de sensibil, fiind o nemulțumire generală. Consider că lucrurile trebuie discutate punctual. Nemulțumirea este generală. Este efectul a ceea ce s-a întâmplat mulți ani în sistemul sanitar din România. Clar lucrurile trebuie să ia o altă direcție, în sensul că este mult de investit, dar vedeți că unii dintre noi ne dorim spitale regionale, deci investiții noi și bani redirecționați în acea parte, nu pentru dotări în spitalele vechi. Este un subiect sensibil. La spitalul din Turda lucrurile s-au schimbat complet. Peste tot e loc de mai bine, dar este nevoie de mulți bani. Să sperăm că în acest an vor fi alocați mai mulți bani pe acest capitol în legea bugetului” spune Cristina Burciu.

De menționat: Deputații nu au făcut vizite în spitale pentru a verifica situația în care se află aceste, ci au ajuns în unități cu ocazia unor vizite la cunoștințe.

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *