Justitie

Condamnat cu executare, afaceristul Nelu Bene e liber și “în vizită” în România. Ce găselniță perfect LEGALĂ a găsit ca să nu stea la Gherla? Vă dăm detalii.

Afaceristul Ioan Bene, condamnat la închisoare cu executare în dosarul lui Horea Uioreanu, s-a întors acasă în luna noiembrie a anului trecut. Condamnarea lui a fost pronunțată în 31 ianuarie 2018, moment în care Ioan Bene nu se afla în țară. Încarcerați au fost doar Horea Uioreanu și Vasile Pogăcean, ceilalți doi co-inculpați din dosarul Mită la Consiliul Județean Cluj, care au primit pedepse cu executare. Ceilalți inculpați Ioan Petran(fost consilier județean din partea PNL) și Gabriel Davidescul(fost director la UTI, actualmente angajat al lui Ioan Bene) au fost condamnați la închisoare cu suspendare. 

Însă Bene nu doar că nu era în România la momentul pronunțării sentinței și implicit eliberarea mandatului de încarcerare pe numele său, ci avea deja puse bazele unei afaceri în Italia și rezidență fiscală într-un oraș din sudul țării respective. Astfel că, acesta a anunțat autoritățile de acolo că a fost condamnat în România și a cerut să nu fie extrădat, ci să își ispășească pedeapsa în Italia. Mandatul de extrădare pe numele său, cerut de autoritățile din România, a fost respins și Italia l-a plasat treptat în regim deschis de ispășire a pedepsei datorită infracțiunilor ”minore” pentru care a fost condamnat și datorită pedepsei primită în România: 3 ani și 8 luni.

Potrivit specialiștilor, legea penală din Italia este permisivă cu persoanele ce au o condamnare până în patru ani. Adică, dacă un italian este condamnat la 4 ani de închisoare sentința conține și perioada de reintroducere în societate (etape: perioadă de privare libertate, perioadă de detenție la domiciliu, perioadă de liberă circulație într-o zonă delimitată cu brățară de monitorizare, perioadă de liberă circulație în zone mai largi sau pe teritoriul altei țări). Ioan Bene a parcurs câteva dintre aceste etape, mai puțin încarcerarea. 

În noiembrie 2018, la câteva luni de când Italia a refuzat să îl extrădeze, Ioan Bene a venit de bunăvoie în România, însă cu alte condiții. Dat fiind că italienii au început procedura de recunoaștere a sentinței acestuia și l-au supus unor măsuri preventive (un fel de control judiciar cu permisiunea părăsirii teritoriului Italiei), Ioan Bene s-a întors la Cluj-Napoca fără ca autoritățile din România să aibă vreun drept să îl încarcereze pentru ca să ispășească pedeapsa dată de Curtea de Apel Cluj. De ce? Pentru că nu se mai ia în considerare sentința dată de judecătorii din România, ci modul în care autoritățile din Italia au decis ca acesta să execute pedeapsa pentru săvârșirea infracțiunilor de corupție. 

„Eu comunic și răspund în fața autorităților din Italia. Nu este vorba că m-am întors în România. Eu am afaceri și buletin în Italia. Mă duc acolo de câte ori este nevoie. Practic, circul în cele două state. Am avocați acolo care clarifică orice probleme. M-am întors în România în luna noiembrie. Nu sunt singurul care a făcut asta, mai există astfel de situații în România”, a declarat în exclusivitate pentru Ziar de Cluj, afaceristul Ioan Bene. 

Toată procedura urmată de Ioan Bene a fost legală și bine documentată, din perioada în care acesta îl avea ca avocat pe Mihai Paul Neamț, cel care l-a și reprezentat pe durata procesului penal de la Cluj. Bene susține că avea afaceri în Italia încă din 2010 și că mai are afaceri și în alte țări din Europa. Cu toate acestea, Ioan Bene mai are o condamnare la o pedeapsă de cinci ani cu executare, pentru un dosar penal de la București. Însă sentința nu este definitivă. Dacă și de această dată Ioan Bene se va afla pe teritoriul Italiei în ziua pronunțării sentinței definitive, autorități de acolo vor adăuga matematic pedeapsa. 

O altă persoană care a procedat la fel ca Ioan Bene este Miron Niculai, un alt afacerist care a fost condamnat penal în România și își execută pedeapsa în termenii stabiliți de autoritățile din Italia. La fel și Niculai s-a întors la Timișoara, inclusiv la invitația DNA-ului de a face denunțuri împotriva unui alt individ, însă fără ca autoritățile române să îl încarcereze. 

(Sursa FOTO: Facebook/Cosimina Fernoagă)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *