Din oras

Concert special sustinut de copiii defavorizati, eveniment perfect pentru un botez politic la Cluj

Muzica este un limbaj universal, iar fiecare copil are capacitatea sa invete muzica si sa se bucure de ea. In timpul procesului de descoperire si de dezvoltare a darului muzicii, copiii descopera demnitatea, speranta si stima de sine. E credinta Music Camp, care contribuie la dezvoltarea relatiilor puternice dintre copii si profesori. In Music Camp, cursurile de instrumente si de cor devin centre de invatare pline de viata in care se formeaza relatii, se dezvolta compasiune si se atinge un tel comun prin munca in echipa. Saptamana aceasta, zeci de copii care locuiesc in Pata Rat au invatat sa cante la un instrument pe care nu au mai pus mana niciodata. Maine, la final de proiect,  vor avea un concert, acompaniati de membri ai Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca, in care isi vor arata talentul descoperit si dezvoltat in ultima saptamana. Ocazie numai buna pentru vicepresedintele consiliului judetean Cluj, Ioan Oleleu, sa faca un pic de baie de multime si sa-si asume reusita.

Music Camp este un program care transforma copii, profesori si chiar comunitati intregi prin darul muzicii. Copiii participa la cursuri de instrumente si de cor in cadrul unui program de sase zile. In tari in care educatia muzicala este rezervata doar celor talentati, Music Camp International lucreaza cu copiii aflati in nevoie, cu orfanii, cu copiii cu nevoi speciaele.

“Acest proiect inseamna foarte mult pentru copii. Eu cred ca fiecare copil are muzica in el, cred ca muzica ne poate schimba si cred ca muzica creaza poduri intre oameni, comunitati si tari din toata lumea. Cred ca muzica iti ofera demnitate si te inspira. Scopul nostru este sa-i invatam pe acesti copii sa lucreze impreuna. O facem prin darul muzicii, pe care toti copiii o simt. Muzica este o caracteristica esentiala a vietii. Unde este viata, este si muzica”, spune Constance Fortunato, fondatorul si presedintele Music Camp.

E din Santa Cruz, California, iar la Cluj a ajuns pentru prima data in 2003. De atunci a vizitat orasul de pe Somes de mai multe ori, a facut multe tabere de muzica aici. De fapt, lucreaza in Romania de 22 de ani, a vizitat toata tara si a organizat aproximativ 30 de Music Camps pe plaiuri mioritice.

“Am lucrat cu 10.000 – 12.000 de copii. Acest proiect particular, Pata Rat Project, mi-a intrat in inima pentru ca sunt de parere ca acesti copii se simt exclusi, fie ca e din cauza saraciei, a etniei, a handicapului sau comunitatii. Chiar cred ca le putem da speranta  si incredere in ei. De aceea am venit. Vreau sa-I ajut pe acesti copii sa viseze la visuri mari, sa ii inspire sa aleaga o educatie, sa ii inspire sa lucreze impreuna, sa isi schimbe vietile, comunitatile, orasele, judetele, tara, continentul. Music Camp e un pas mic. Nu facem totul intr-o zi sau o saptamana, dar incepem un proces ce tine o viata”, mai spune Constance Fortunato.

De la inceputul saptamanii, Liceul pentru Deficienti de Vedere a devenit tabara Music Camp, locul unde voluntarii se intalnesc zilnic cu copiii care invata, in aceasta perioada, sa cante la diferite instrumente. La inceput s-au inscris 100 de copii, dar multi dintre ei au renuntat. Acum, cateva zeci de micuti repeta de la 9:30 la 14:30 in fiecare zi. Iar maine seara vor sustine un concert in care vor demonstra ce si cat au invatat in doar sase zile.

“E foarte multa munca, dar orice merita realizat, merita mult efort. Intampinam greutati indiferent cu cine lucram. Cateodata intampinam greutati cu adulti, cateodata cu guverne, cateodata cu limitari fizice. Lucram si cu copii cu nevoi speciale. Copiii acestia au alte nevoi, dar sunt foarte inteligenti. Cateodata ne confruntam cu saracia, cateodata cu micuti care nu merg la scoala. Unul dintre lucruri pe care il stim despre muzica este ca schimba oamenii si ca aceasta experienta va ramane cu ei pe viata. Nu inseamna ca vor deveni cei mai buni instrumentisti, dar muzica are impact imens in viata lor si noi asta vrem sa facem”, mai Constance, femeia care a fost numita in Ucraina Ambasadorul Pacii.

A lucrat cu micutii de acolo timp de 14 ani, si e singura straina care a primit acest titlu. In total, atat in Romania cat si in Ucraina, Constance Fortunato a lucrat cu 25.000 de copii. Nu e platita, face totul pro-bono.

“Iubesc copii si iubesc sa le ofer posibilitatea unui viitor mai bun”, spune ea.

Casandra, Garofita, si Loredana sunt doar trei dintre fetele ce descoperit, saptamana aceasta, muzica dintr-o alta perspectiva. Acum canta la clarinet, la clopotel si la vioara, iar instrumentele le fascineaza.

“E foarte frumos, ne place mult aici”, spun ele in cor. “Maine avem concert, o sa fie foarte multa lume”, continua ele rusinate.

Au emotii pentru marele eveniment, dar mai ales pentru sutele de ochi ce le vor privi atent.

Oleleu, ca musca-n lapte

Iar acest eveniment important nu putea lasat fara sa fie exploatat. Ioan Oleleu, vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj, a transmis un comunicat de presa in care s-a auto-implicat in evenimentul de maine. Si pentru ca nu stie despre ce e vorba cu adevarat in Music Camp, Oleleu a spus ca e vorba de un concert “caritabil”, in care Consiliul Judetean e partener.

„Marele merit al acestui proiect este acela ca face muzica sa devina accesibila nudoar copiilor talentati si nu doar celor cu posibilitati materiale, aducand un plus de bucurie si de frumos in viata unor copii cu care soarta nu a fost prea generoasa. Acesta este motivul pentru care, alaturi de organizatorii acestui concert caritabil, invitam clujenii sa ia parte la un eveniment  cu adevarat  deosebit,  prezenta lor  fiind cea mai sugestiva  rasplata pentru efortul si pasiunea acestor copii minunati”, a declarat vicepresedintele forului administrativ judetean, Ioan Oleleu.

Cu toate acestea, nimeni de la Music Camp nu a discutat macar un cuvant cu vicepresedintele sau reprezentanti ai CJ Cluj si spun ca nu stiu nimic despre implicarea Consiliului Judetean in eveniment.

“E posibil sa se fi autosesizat ca suntem in liceul asta, care tine de Consiliul Judetean. Desi noi am fost primiti aici de directorul institutiei si nu ne-a sunat nimeni de la Consiliul Judetean”, spun cei de la Music Camp.

Mai mult, managerul de proiect, Floare Stanciu, desfiinteaza din start comunicatul de presa trimis de Consiliul Judetean Cluj.

Noi nu organizam concerte caritabile, noi incercam sa le oferim o alternativa la o viata mai buna copiilor, prin muzica. Singurul  concert caritabil pe care l-am organizat a fost la Sinaia – “Pastele cu maestri”. Atat”, a declarat aceasta.  

Contactat pentru o pozitie vizavi de implicarea sau neimplicarea in proiect, Ioan Oleleu a evitat subiectul. Purtatorul de cuvant al forului judetean sustine insa ca “vicepresedintele a discutat cu cei de la Rotary Cetatuie, care sunt parteneri ai Music Camp”.

Organizatia caritabila non-profit Music Camp International, impreuna cu Cluburile Rotary Cetatuie, Rotaract Cluj-Napoca si Rotaract Visio au colaborat pentru realizarea taberei de muzica pentru copii, in perioada 24-29 August 2014.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *