In vizor

Comisia din Consiliul Judetean care il ancheteaza pe Dan Tamas taraganeaza rezultatul anchetei interne

La inceputul lunii august, directorul general al Directiei de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului Cluj, Daniel Tamas, a fost chemat la Consiliul Judetean pentru a-si spune punctul de vedere vizavi de anchetele publicate de Ziar de Cluj. Doua luni mai tarziu, consilierii judeteni nu au fost in stare sa ia o decizie in privinta acestor dezvaluiri

“Membrii comisiei au incercat sa discute cu el, dar a evitat mai multe raspunsuri, spunand ca totul este o comanda politica si ca cineva incearca sa il dea jos din functie. I s-a cerut sa faca o motivare scrisa pentru toate articolele care au aparut in presa in ultima perioada”, ne-au spus atunci surse din cadrul forului judetean.

O luna mai tarziu, comisia inca nu ajunsese la nicio concluzie. Tamas nu a raspuns la solicitarile consilierilor judeteni; nu si-a aparat nici institutia si nici numele. Mai mult, a plecat bine-merci in concediu, desi comisia i-a cerut un raspuns “de urgenta”.

Acum, la doua luni de la intrunirea comisiei care trebuia sa analizeze faptele directorului DGASPC, consilierii judeteni tot nu au ajuns la nicio concluzie.

“Ca urmare a cererii dumneavoastra de informatii de interes public inregistrata la Consiliul Judetean Cluj, prin care ne solicitati concluziile la care a ajuns comisia din cadrul Consiliului Judetean Cluj care l-a anchetat pe seful DGASPC Cluj, va comunicam faptul ca in cursul saptamanii viitoare se va intalni Comisia de sanatate, asistenta sociala, tineret si sport pentru a analiza documentele si pentru a redacta raportul final in ceea ce priveste situatia directorului de la DGASPC Cluj”, ne-au anuntat astazi reprezentantii CJ Cluj.

Din comisia de sanatate, asistenta sociala, tineret si sport a Consiliului Judetean Cluj fac parte Calin Tuluc, Valentin Pop, Laurentiu Oprea, Emil Bogdan, Stefan Ferencz, Vasile Salatioan si Adina Gabudean-Ratiu. Comisie, de altfel destul de indoielnica. Asta pentru ca la inceputul anului 2014, atunci cand trebuia sa-si depuna raportul de activitate pe anul 2013, presedintele ei, Calin Tuluc, a copiat raportul de pe anul 2012 fara sa schimbe macar data. Astfel, pe raportul de pe anul 2013 a aparut anul 2012.

Acuzele care i se aduc sefului DGASPC

Pentru ca de doua luni se discuta, fara niciun fel de rezultat, in Consiliul Judetean despre comportamentul directorului Tamas, Ziar de Cluj vrea sa le reimprospateze memoria consilierilor judeteni si sa le aduca aminte care sunt acuzatiile pe care atat orfanii cat si angajatii directiei i le aduc:

  • “Dictatorul”, cum ii spuneau copiii de la centru, ii batea cu o paleta si cu bate. Cand se intampla sa le ramana urme si vanatai, copiii erau inchisi in centru, de unde nu mai aveau voie sa iasa pana nu le treceau umele
  • I-a batut, i-a injurat, le-a furat mancarea, hainele si cadourile.
  • Daniel Tamas a fost filmat in timp ce bea cot la cot cu un minor din centrul pe care l-a condus
  • Tamas si-ar fi bagat mainile in lucrurile obtinute prin donatie de orfani facand „disparut” un televizor LG cu diagonala de 81 de centimetri
  • Copiii “rai” erau inchisi in fumoar, o camera de sase metri patrati, cu un scaun si, daca erau norocosi, o saltea. Era absolutul in materie de pedepse – cateva ore sau chiar zile in care erau inchisi intr-o camaruta mobilata cu un singur scaun. Nu aveau voie sa vorbeasca cu nimeni, ieseau doar cand aveau nevoie la baie sau la mancare, si atunci – doar insotiti. Carcera
  • Angajatii DGASPC povestesc ca bataile zilnice erau o rutina. Tamas isi alegea victimele pe spranceana – copii slabi, mici, prea intimidati ca sa se apere sau sa riposteze
  • Dan Tamas facea demonstratii de tras cu arma la pensiunea pe care o construia, de fata cu minorii de la centru. Tamas, plin de el, isi ducea arma chiar si in centru, unde o flutura de fata cu angajatii si orfanii.
  • Tamas ii scotea pe orfani cu noaptea in cap la inviorare, ca in armata. La 6:30 fix, intra peste ei in camere si urla: „Treziti-va, gunoaielor”. Asa isi incepeau ziua orfanii de la Gavroche, indiferent de anotimp sau sarbatoare, fie ca ploua, ningea sau era vacanta.
  • Orfanii de la Centrul de Primire a Copilului in Regim de Urgenta Gavroche au fost obligati sa munceasca pentru afacerea personala a lui Daniel Tamas, lucru confirmat chiar si de fosta sotie a acestuia. Copiii institutionalizati au fost obligati sa munceasca cot la cot cu oamenii mari. Sa care, sa ridice, sa sape santuri, sa taie lemne, sa curete curtea, sa doarma, chiar, pe santier.
  • Comportamentul violent al lui Tamas nu era o surpriza nici macar pentru fostul presedinte al Consiliului Judetean Cluj, Horea Uioreanu. Pe masa acestuia a ajuns, inca de anul trecut, un raport intocmit de un detectiv particular care l-a urmarit pe Tamas mai multe saptamani la rand si care a discutat atat cu orfanii de la Gavroce, cat si cu angajatii centrului. Concluzia era devastatoare: Tamas ii ameninta, ii lovea, ii intimida. Asta nu a fost insa un motiv suficient de bun care sa stea in calea ascensiunii lui Tamas. Cateva luni mai tarziu, a fost avansat in functie.
  • Daniel Tamas se foloseste, in mod sistematic de masina institutiei in scop personal. Daca in trecut era automobilul cu care ducea copiii la munca si cu care se deplasa pentru a le aduce de mancare pe santier, in ultima perioada a folosit masina a-si cara materiale de constructii la casa pe care si-a construit-o dupa divort. Toate pe cheltuiala cetateanului platitor de taxe, care ii asigura directorului atat automobilul, cat si combustibilul necesar pentru a-si satisface nevoile personale
  • Directorul general al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului Cluj nu isi ascunde interesele cand vine vorba de bani. Ioan Oprea, fostul lui socru, sustine ca directorul i-a cerut bani imprumut in doua randuri, cu promisiunea ca ii va da inapoi “din licitatiile” pe care le organizeaza la centrul de orfani.
  • Daniel Tamas a angajat la pensiunea pe care o detinea impreuna cu sotia lui mai multi salariati de la Centrul de Primire a Copilului in Regim de Urgenta Gavroche. E vorba de trei bucatari si administratoarea centrului, Marinela Crisan, care au neglijat munca de la centru in favoarea banilor primiti de la privat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *