Din oras

Comedia ocupa Clujul! In acest an, Comedy Cluj se indreapta spre teatru si spre studenti

Comedy Cluj nu va organiza niciodata Focus America! Aceasta este promisiunea lui Horatiu Dan, directorul festivalului care va incepe peste trei zile. Editia din acest an aduce in fata publicului clujean comedie buna, din multe zone cinematografice si geografice, de la comedy drama si pana la animatie “desteapta, inspirata, nu doar pentru copii”. Intre noutatile editiei se numara imbinarea filmului cu teatrul, organizarea de proiectii in Campusului Hasdeu, dar si proiectia speciala a filmului  2+2 al lui Thomas Ciulei, anuntata ca “prima, si, cel mai probabil ultima in Romania”, in contextul in care acesta a anuntat recent interzicerea proiectiilor filmelor proprii si ale tatalui sau in tara.

Cu trei zile inaintea inceperii celei de-a 7a editii a Festivalului International de Film Comedy Cluj, organizatorii au dezvaluit principalele noutati intr-o conferinta de presa.

“Incercam an de an sa aducem comedii mai altfel, niste comedii care, pe langa invelisul acesta ludic, sa spuna ceva. Avem, ca de obicei, o gramada de invitati din lumea filmului din Romania si strainatate si patru workshop-uri. Avem si patru piese de teatru, e una din noutatile editiei, vrem sa dezvoltam aceasta zona. E un prim pas spre o sectiune mult mai consistenta, speram noi, la anul”, a precizat Horatiu Dan. 

A fost subliniata prezenta foarte puternica a productiilor independente de film de comedie. 

“Se dezvolta tot mai mult aceasta piata a filmelor independente, oamenii vor sa faca filme care vin din imaginatia si cultura lor si nu sa asculte de casele de productie care impun trendurile. in festivaluri se inscriu tot mai multe filme independente foarte bune si nu putem inchide ochii la ele. Pentru Comedy Cluj 2015 am ales cat de multe filme bune independente am vazut”, a explicat Bogdan Besliu, directorul artistic al festivalului. 

Potrivit acestuia, programul festivalului va contine, pe langa filmele de competitie, mai multe calupuri de scurtmetraje, un calup de filme studentesti, filme romanesti, precum si filme din Islanda si Irlanda in sectiunea Focus. 

“Anul acesta avem si trei calupuri de animatie, extrem de diverse, care nu se adreseaza doar scolarilor si prescolarilor. Sunt animatii destepte, mature, care au trecut prin diferite festivaluri si speram ca publicul sa fie interesat de ele”, a adaugat si directorul Comedy Cluj. 

Intre altele, fanii animatiei Hotel Transilvania au ocazia sa urmareasca in cadrul Comedy Cluj partea a doua a filmului. Proiectia speciala este programata pentru miercuri, 21 octombrie, de la ora 20.30.

Astfel, filmele prezente la aceasta editia a Comedy Cluj acopera o paleta larga a comediei, de la comedie fantasy la comedie neagra, fiind caracterizate toate de o viziune mai complexa decat cea pur umoristica.

Una dintre noutatile din acest an a Comedy Cluj este dezvoltarea sectiunii de teatru, un proiect gandit pe termen lung si care isi doreste sa devina un punct forte al festivalului. 

Pentru ca publicul fidel al festivalului sa poata accesa mai usor proiectiile sale, odata cu aceasta editie Comedy Cluj isi mareste numarul de spatii in care pot fi vizionate filmele. Pentru prima oara festivalul va fi gazduit de catre Cinema City in cele doua multiplexuri din Polus Center si Iulius Mall. 

Proiectiile planificate la Casa TIFF si Studio 26 au acces gratuit in masura locurilor Biletele se pot cumpara online de pe biletmaster.ro si de la casieriile cinematografelor incepand din 12 octombrie (Cinematograful ‘’Florin Piersic’’) si 16 octombrie (Cinematograful Victoria, Cinema City Iulius Mall si Cinema City Polus). 

“Studio 26 e un bar foarte dragut in Campusul Hasdeu, pentru a fi cat mai aproape de studenti”, a explicat Horatiu Dan. 

Festivalul ofera si in acest an celor interesati posibilitatea de se apropia de industria cinematografica si de a dobandi cunostinte in domeniu prin inscrierea la atelierele festivalului. 

Atelierul de productie si film sustinut sambata, 17 octombrie, ora 15.00, la Cinema City Iulius Mall e de Declan Cassidy (regizor, producator si scenarist), Fiona Ashe (regizor, editor şi producator) şi Edwina Forkin (producator) propune “o analiza a oportunitatilor cineastilor romani de a lucra cu cineastii irlandezi”, potrivit organizatorilor. Temele abordate sunt finantarile europene pentru coproductii, micro-schemele de finantare disponibile pentru proiectele irlandeze si scrierea destinata acestei piese. Cei trei cineasti au o vasta au experienţa  in realizarea de scurtmetraje si lungmetraje premiate international, la nivel de regie, scenariu si productie, astfel incat cele patru ore de atelier vor fi pline de informatie si de secrete profesionale. 

Cei care doresc sa invete cum sa creeze si sa promoveze evenimente speciale in cadrul festivalurilor de film vor lua parte la Atelierul de special film events. Acesta va sustinut de Hallfridur Thora Tryggvadottir, producator teatral si project manager al Reykjavík International Film Festival (RIFF). Structura atelierului contine o prezentare, discutii libere si taskuri de grup, precum si referinte despre cum se face PR si marketing in cadrul festivalurilor de film. Atelierul se va desfasura timp de trei ore miercuri, 21 octombrie, de la ora 12.00, la Casa TIFF. 

Multilingvismul in film si teatru este tema pe care o va aborda Levente Molnár, unul dintre cei mai de succes actori clujeni, in timpul atelierului pe care il va tine joi, 22 octombrie, de la ora 18, la Cafe Bulgakov. Apreciat la nivel international, indiferent ca e vorba de productii romanesti sau maghiare, Levente Molnár va vorbi despre calitatile si abilitatile necesare unui actor pentru a razbate in cinematografia europeana si nu numai. 

Cel de-al patrulea atelier din festival va fi un curs intensiv de sase ore despre comunicarea evenimentelor culturale, comunicarea de brand personal al artistilor, comunicarea unui produs cultural si despre cum se pot face pasi importanti in vizibilitate folosind coerent si intelept canalele Social Media. 

De asemenea, atelierul de comunicare si PR va fi tinut sambata, 24 octombrie, ora 11, la Cinema City Iulius Mall, de Oltea Zambori, director de comunicare al unor festivaluri reprezentative din tara: Toamna Oradeana, Jazz TM, PLAI Festival. Inscrierea la ateliere se face prin trimiterea unui mail pe adresa workshop@comedycluj.ro. 

Un moment important al Comedy Cluj 2015 este unica proiectie a filmului 2+2 al lui Thomas Ciulei, ultimul film al cineastului Thomas Ciulei, programata pentru sambata, 17 octombrie, de la ora 20.30, la cinematograful Florin Piersic.

Coproductie romano-germana, 2+2 este primul film de lung metraj fictiune al lui Thomas Ciulei. Scenariul este scris de Thomas Ciulei impreuna cu Akos Gerstner si in colaborare cu Marius Weber. Tot Thomas Ciulei este cel care a compus si muzica filmului. Din distributia comediei fac parte actorii Marius Manole, Mihai Calota, Cornel Scripcaru, Gabriel Spahiu, Razvan Vasilescu si Sabrina Iaschevici.

“Dupa 25 de ani, cred ca ne putem permite o altfel de privire asupra trecutului, si tocmai aici intervine rolul comediei, sa-ti usureze, prin umor, reflectia asupra unui trecut pe cat de dureros, pe atat de absurd. Cred ca exista o generatie intreaga de tineri care doresc sa stie mai multe despre felul in care parintii lor au trait inainte de 1989. De aceea mi se pare un film care se adreseaza mai degraba publicului autohton decat celui strain. Apar in el sechelele noastre pe care poate numai noi le intelegem cu adevarat. Vreau sa cred ca acest film isi va gasi locul in felul in care ne raportam la propriul trecut si felul in care intelegem prezentul”, explica regizorul Thomas Ciulei. 

Trailerul filmului poate fi urmarit aici. 

Proiectia din festival va avea loc in prezenta echipei, respectiv a regizorului si producatorului Thomas Ciulei, scenaristului Akos Gerstner, actorului Puiu Mircea Lascus, pictorului de costume Cristi Marin si producatorului Europolis Film Cristian Varticus. Thomas Ciulei va intra in dialog cu publicul dupa proiectia filmului. 

Cineastul Thomas Ciulei a mai regizat filmele Plays the light at the Maxim (1990), Nebunia capetelor (1997), Ca o pasare pe gard (1992), Gratian (1995), Asta e (2001), Podul de flori (2008). 

Evenimentul vine la scurta vreme dupa anuntul cineastului de interzicere a proiectiilor sale, dar si ale lui Liviu Ciulei, tatal sau, in Romania.

“Am gasit acest film la Berlin, am luat legatura cu echipa lui Thomas Ciulei pentru a aproba o proiectie la festival. Nu stiam la acea ora de decizia lui, insa el a fost de acord cu proiectia de la Cluj. Este prima in Romania, probabil si ultima”, a precizat Besliu. 

Comedy Cluj 2015 va avea loc intre 16 si 25 octombrie. Biletele vor costa 10 lei sau 8 lei pentru elevi, studenti sau pensionari si se pot cumpara online de pe biletmaster.ro si de la casieriile cinematografelor incepand din 12 octombrie (Cinematograful ‘’Florin Piersic’’) si 16 octombrie (Cinematograful Victoria, Cinema City Iulius Mall si Cinema City Polus). 

Manifestarea este organizata de Fundatia Europeana pentru Cultura Urbana, cu sprijinul Banca Transilvania si Centrul National al Cinematografiei.

Sectiunea Europeana face parte din proiectul „Legaturi europene prin cinematografie si dans” si este finantata printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein si Guvernul Romaniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *