Reportaj

Coalitia pentru Universitati Curate este condusa de o fosta studenta din Cluj

Anii de facultate de la Cluj si voluntariatul temeinic in organizatii studentesti te pot propulsa la un nivel incredibil de inalt, chiar si in Romania. O dovedeste Andreea Petrut, fosta studenta clujeanca care, la doar 24 de ani este coordonator al Coalitiei pentru Universitati Curate din cadrul Societatii Academice Romane, care isi propune promovarea bunei guvernari si combaterea coruptiei in mediul universitar romanesc. Lucreaza cot la cot cu personalitati ca Alina Mungiu Pippidi sau Aurora Liiceanu si este printre cei mai tineri membri ai celui mai vechi think-tank activ din Romania.

In traducere libera, think-tank ar insemna un laborator de idei. Societatea Academica Romana (SAR) a fost infiintata in 1996 si de atunci a fost, potrivit site-ul structurii “institut de cercetare in politici publice, lider pentru promovarea bunei guvernari, consultant al guvernului Romaniei, dar si al altor guverne, partener de durata in tranzitie si reforma statului pentru Natiunile Unite, Banca Mondiala, Uniunea Europeana, inainte si dupa integrare”.

Organizatia este condusa de Alina Mungiu Pippidi si are in “organigrama” nume ca Aurora Liiceanu (cercetator principal, Institutul de Criminologie), Ana Maria Sandi (Consultant, Misiunea Bancii Mondiale, Bucuresti), jurnalista Simona Popescu, medicul Sorin Paveliu sau jurnalista Ioana Avadani (directorul Centrului pentru Jurnalism Independent).

Coalitia pentru Universitati Curate este cunoscuta pentru realizarea anuala a Topului Integritatii Universitatilor Publice.

“Cu SAR lucrasem si cat am fost studenta in cadrul proiectului Student pentru o Romanie Curata, in perioada in care eram Vicepresedinte Educational in cadrul Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti (ANOSR) din Romania. Imi aduc aminte ca acum doi ani, cand am ajuns prima data la sediul SAR din Bucuresti mi s-a facut pielea de gaina si mi-am zis ca este locul ideal in care mi-as dori sa lucrez dupa ce termin facultatea. Acum cateva luni, cand eram intr-o criza ca nu stiu ce urmeaza sa fac cu viata mea dupa ce termin masteratul, am aflat de un post liber pe unul dintre proiectele care urmau a fi demarate, am trimis CV-ul, am venit la interviu si m-au ales. Cert e ca, pe langa facultatea absolvita, experienta dobandita in cei 4 ani de voluntariat in cadrul organizatiilor studentesti m-au ajutat sa ajung aici. La 3 zile dupa ce mi-am sustinut lucrarea de disertatie am venit la Bucuresti si am inceput lucrul”, povesteste Andreea, pentru Ziar de Cluj.

Cunoscuta mai ales ca sefa a Organizatiei Studentilor din Universitatea “Babes-Bolyai” si lider al protestelor studentesti ai anilor trecuti, Andreea Petrut s-a nascut la Codlea, un orasel de langa Brasov.

“Tocmai terminasem clasa a XI-a la Colegiul National Andrei Saguna din Brasov, cand am participat la prima editie a proiectului Junior Summer University, organizat de OSUBB, care presupunea experimentarea vietii de student pentru doua saptamani. Dupa cele doua saptamani de proiect am stiut faptul ca locul in care doresc sa-mi traiesc studentia este Clujul si ca doresc sa ma implic activ in organizatiile studentesti. Am simtit acolo o energie si o dorinta de a schimba in bine mersul societatii pe care n-o mai intalnisem nicaieri pana atunci in anii de liceu”, marturiseste ea.

Alegerea Clujului a produs “o mare drama in familie”

Alegerea Stiintelor Politice ca profil s-a datorat dorintei fetei de a intelege “cum functioneaza sistemul politic pentru ca apoi sa ma pot lupta cu el si sa incerc sa schimb lucrurile de care nu sunt multumita”.

“A fost drama mare in familie cand mi s-a pus pata sa plec la Cluj. Ai mei isi doreau sa dau la Medicina sau Farmacie, iar daca nu, sa raman acasa la Brasov. Un an intreg ne-am certat aproape zilnic pe motiv ca o sa dau la o facultate dupa care nu o sa am niciun viitor si o sa ajung sa ingros randurile somerilor sau o sa lucrez la un supermarket la casa”, isi aminteste Andreea.

Momentul in care a aflat ca a trecut “testul” si va lucra la SAR a fost unul incarcat de emotii.

“Am plans mult. De bucurie si de tristete ca urmeaza sa plec din Cluj. Stiam ca urmeaza si ziua in care va trebui sa fac acest pas, dar parca nu ma simteam cu totul pregatita. Pe de alta parte am fost extrem de fericita ca mi-am gasit un job fix in domeniile mele de interes, educatie si societate civila si ca nu trebuie sa ma inrolez in vreo corporatie sau institutie publica, asa cum aratau cele mai urate cosmaruri pe care le aveam”, justifica ea.

Andreea lupta pentru combaterea coruptiei

In prezent, Andreea Petrut se ocupa de domeniul educatiei, in special de cel al invatamantului superior. Mai precis, este coordonator al Coalitiei pentru Universitati Curate, prin care SAR isi propune promovarea bunei guvernari si combaterea coruptiei in mediul universitar romanesc. Pe langa asta, este asistent de proiect in cadrul proiectului “Mobilizarea universitatilor pentru combatrerea discriminarii”.

“In principiu ma ocup cu relationarea cu diversi actori din mediul educational romanesc si coagularea acestora pentru diferite cauze sau probleme care apar in acest domeniu. Pe langa asta, scriu, particip la diverse intalniri, ajut la organizari de evenimente, baze de date, ce mai este nevoie”, descrie Andreea.

O parte dintre colegii de studii de la Cluj sunt absolventi tot de Stiinte Politice, insa au urmat studii si in afara tarii, iar o alta parte sunt jurnalisti.

“Sunt printre cei mai tineri din echipa, alaturi de inca un coleg care se ocupa de partea de social media, care inca este student. Cea mai mare onoare este sa pot lucra alaturi de doamna Alina Mungiu Pippidi pe care o urmaream de multa vreme pe la televizor si ii citeam editorialele. O admir foarte mult, deoarece consider ca este persoana care a facut cei mai multi pasi in domeniul combaterii coruptiei, promovarii integritatii si a bunei guvernari in Romania. Pe langa dumneai, am ocazia sa lucrez cu Mihai Gotiu, jurnalist civic si Simona Popescu, jurnalista si coordonatoare a Proiectului Romania Curata de la care am multe de invatat. In rest, am interactionat, dar fugitiv cu Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, precum si lideri de sindicate, ONG-uri, jurnalisti si diferite personalitati din Societatea Civila, precum Nicusor Dan”, precizeaza tanara.

Ce ar fi facut daca nu i se ivea aceasta oportunitate?

“Mi-as fi luat CV-ul si m-as fi apucat de cautat, ca tot absolventul roman. Niciodata nu am vrut sa plec din tara. Nu sunt nationalista, sub nicio forma, insa simt ca mai de facut treaba in aceasta tara, ca trebuie sa las ceva in urma mea. Nu sunt genul de om care sa abandonez o lupta si sa ma retrag pe margine sa arat cu degetul. Cata vreme vor fi probleme in tara asta sunt sigura ca imi voi gasi un rost aici”, subliniaza Andreea.

Parintii ei s-au bucurat cand le-a dat vestea ca va lucra la SAR.

“Tata nu s-a gandit niciodata ca o sa pot sa lucrez vreodata pe bune (nu voluntariat) facand ceea ce imi place. Am un noroc ca sunt inconjurata de oameni minunati, atat parintii, cat si prietenii, care mereu m-au incurajat sa urc cat de sus pot pentru a face ceea ce imi doresc”, a mai spus Petrut.

Clujul i-a dat curajul de a se bate cu morile de vant pentru un ideal

Despre utilitatea celor invatate la Cluj, tanara precizeaza ca perioada in care a fost studenta si a activat in organizatiile studentesti a contribuit cel mai mult la formarea ei pana in momentul actual.

“Ma refer mai ales la nivel moral, deoarece am invatat ce fel de om trebuie sa fiu si pentru ce valori imi doresc sa lupt in viata (integritate, pentru un mediu public lipsit de coruptie, pentru echitate sociala). De asemenea, si competentele practice tot din activitatea intreprinsa in Cluj le-am dobandit. Am avut sansa sa prind o perioada plina de provocari cat am fost Presedinte la OSUBB si cat am activat in ANOSR. O spun fara sa ezit ca organizatiile studentesti reprezinta un punct tare bun de pornire pentru tinerii care isi doresc sa se implice ulterior activ in sectorul civic din Romania. Cred ca cea mai buna lectie pe care am invatat-o acolo si pe care imi doresc sa o impartasesc cu toata lumea este aceea de a avea curaj sa te bati si cu morile de vant pentru idealurile in care crezi cu adevarat. Au fost o multime de momente in care eram la un pas de a renunta activitatea civica pe care o intreprindeam din cauza ca ma simteam prea mica pe langa sistemul asta putred si tare defect, dar intotdeauna am gasit forta si energia atat in mine, cat mai ales in oamenii care ma inconjurau”, a explicat aceasta.

Prima zi de lucru la SAR a fost o provocare. A ajuns la lucru fix dupa promulgarea OUG 49/2014 care modifica substantial Legea Educatiei Nationale si a trebuit sa intre direct in actiune, sa contacteze organizatii, sa vada cum se pot strange cat mai multe semnaturi pentru petitia lansata.

“Atunci mi-a dat seama cat de mult imi place ce am de facut in acest loc”, puncteaza ea.

Cum a fost plecarea din Cluj?

“De vreo doi ani ma tot gandeam sa vin spre Bucuresti, insa nu reusisem sa ma mobilizez sa fac acest pas. Asa ca am sunat-o pe mama si fix dupa ce mi-am sustinut lucrarea de disertatie mi-am facut bagajele si am plecat spre Bucuresti, ca nu cumva sa se intample ceva care sa ma faca sa ma razgandesc. Am plans mult de tot pentru ca practic aveam o viata tare frumoasa si linistita acolo, o gramada de oameni care ma iubeau si apreciau, locuri dragi in care ieseam. Ultimii mei cinci ani din viata au intrat intr-o masina plina ochi de geamantane si in suflet unde ii tin aproape pe cei dragi de acolo. Mi-e dor tare de prietenii mei din Cluj, dar sunt foarte conectata inca cu ei, pe multi ii sun zilnic si de multe ori cand simt emotii fara motiv stiu ca si ei se gandesc la mine. Mi-e un pic dor de linistea Clujului, de atmosfera lejera si boema si de viata de student pe care am dus-o acolo, de sentimentul de apartenenta la comunitate”, arata Andreea.

Despre Bucuresti, absolventa UBB declara ca i-a intrecut toate asteptarile.

“Am venit aici cu foarte mari temeri, ca orice ardelean, dar chiar mi se adevereste vorba ca omul sfinteste locul. Intalnesc zilnic oameni frumosi, amabili, deschisi, la fel cum erau cei din Cluj. Deocamdata sunt extrem de entuziasmata si pot spune ca imi place tot ce e in jurul meu. Sper sa nu ma satur repede de viata in Bucuresti”, explica ea.

Visul ei pentru perioada urmatoare este “o coalitie de organizatii care sa functioneze si care sa contribuie la realizarea de rezultate palpabile in domeniul bunei guvernari in mediul universitar”.

„Imi doresc sa imi aprofundez mult mai mult cunostintele in domeniul politicilor educationale, iar pe langa asta sa ma implic activ in miscarile civice care sunt sigura ca vor creste ca amploare in viitorul apropiat. Nu imi place sa imi planific viata, sa imi setez obiective in ceea ce priveste dezvoltarea mea personala. Am invatat ca acestea se realizeaza de la sine atunci cand te implici in activitati din care gasesti motivatia si determinarea sa mergi mai departe si ai rezultate pozitive prin actiunile pe care le faci”, a incheiat Andreea Petrut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *