În Clujul Verde, modernizat intensiv, „calitatea vieții” se usucă vara din lipsă de umbră. Inaugurat în ianuarie 2021, scuarul CEC, refăcut integral printr-un amplu proiect european, care a inclus și străzile Regele Ferdinand, Emile Zola, Sextil Pușcariu, Tipografiei, își arată vara „calitățile”.
Reamenajarea scuarului CEC a însemnat, conform proiectului, „păstrarea a doi dintre arborii existenți (cei mai dezvoltați) și plantarea a 18 noi arbori”. În urma furtunilor care au făcut prăpăd în Cluj-Napoca în vara anului trecut, o parte dintre arborii plantați odată cu modernizarea scuarului au fost afectați, astfel încât s-a recurs la tăierea și îndepărtarea lor.
Dintre puținii copaci plantați aici, unii s-au uscat, iar alții au crescut firav printre dalele de granit care toropesc și oamenii, și pomii.
Mărginit de artere intens circulate și poluate, pavat cu dale de granit și nu cu gazon, cu copaci doar de formă, scuarul CEC este inutilizabil ca loc de recreere și de odihnă. La orele amiezii, o singură bancă nelăcuită e umbrită. Pe restul, dacă te așezi, riști să faci insolație. Așa că aproape nimeni nu se așază.
În Clujul Verde, scuarurile sunt amenajate doar pentru sămânțari. Sunt ok dacă vrei să drojdești seara o bere la pet, să fumezi o țigară, să spargi o sămânță. O piațetă reprezentativă în acest sens este și cea de la Gară.
Fără spații verzi, fără o fântână arteziană, fără umbră, poluate fonic, cu praf și cu noxe, scuarurile reamenajate de către Primărie sunt nepotrivite pentru copii, pentru familiile tinere, pentru clujenii dornici de relaxare. Dar sunt perfecte ca bife de PR electoral.