Din oras

Clujul Verde, lipsit de umbră: în scuarul CEC, proaspăt modernizat, pe băncile Primăriei riști să faci insolație

Scris de 496

În Clujul Verde, modernizat intensiv, „calitatea vieții” se usucă vara din lipsă de umbră. Inaugurat în ianuarie 2021, scuarul CEC, refăcut integral printr-un amplu proiect european, care a inclus și străzile Regele Ferdinand, Emile Zola, Sextil Pușcariu, Tipografiei, își arată vara „calitățile”.

Reamenajarea scuarului CEC a însemnat, conform proiectului, „păstrarea a doi dintre arborii existenți (cei mai dezvoltați) și plantarea a 18 noi arbori”. În urma furtunilor care au făcut prăpăd în Cluj-Napoca în vara anului trecut, o parte dintre arborii plantați odată cu modernizarea scuarului au fost afectați, astfel încât s-a recurs la tăierea și îndepărtarea lor.

Dintre puținii copaci plantați aici, unii s-au uscat, iar alții au crescut firav printre dalele de granit care toropesc și oamenii, și pomii.

Mărginit de artere intens circulate și poluate, pavat cu dale de granit și nu cu gazon, cu copaci doar de formă, scuarul CEC este inutilizabil ca loc de recreere și de odihnă. La orele amiezii, o singură bancă nelăcuită e umbrită. Pe restul, dacă te așezi, riști să faci insolație. Așa că aproape nimeni nu se așază.

În Clujul Verde, scuarurile sunt amenajate doar pentru sămânțari. Sunt ok dacă vrei să drojdești seara o bere la pet, să fumezi o țigară, să spargi o sămânță. O piațetă reprezentativă în acest sens este și cea de la Gară.

Fără spații verzi, fără o fântână arteziană, fără umbră, poluate fonic, cu praf și cu noxe, scuarurile reamenajate de către Primărie sunt  nepotrivite pentru copii, pentru familiile tinere, pentru clujenii dornici de relaxare. Dar sunt perfecte ca bife de PR electoral.ULTIMA ORĂ

 • Acum 14 hours Vocea ta
  Cine-i ”idiotul”?
 • Acum 16 hours Politica
  Dosarul privind certificatul de revoluționar al liderului PSD Marcel Ciolacu a fost clasat: „Fapta nu este prevăzută de legea penală”
 • Acum 18 hours Justitie
  TREABA SE CAM ÎMPUTE PENTRU EUGEN CECAN: DNA Central a cerut documente privind o lucrare de extindere drum efectuată de DRDP Cluj
 • Acum 19 hours Rautacisme
  Eh, Marcel Bonţidean, zis şi “Nicolaie”… a semnat cu Securitatea, dar măcar n-a turnat
 • Acum 20 hours In vizor
  Pe Boc îl lasă nervii din ce în ce mai des. Clujenii care-l critică sunt “isterici”, “iubitori de noroi”… Acum l-a numit “idiot” pe cel care a avut “tupeul” să-i numească “centura de Diamant” “un eşec”
 • Acum 20 hours Din oras
  Primăria Cluj-Napoca susţine: “Lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, finalizate la timp”. Colegii de la Gazeta de Cluj au descoperit în teren contrariul. Şi cum nu zice municipalitatea nimic despre mizeria de pe Bolyai
 • Acum 22 hours In vizor
  Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
 • Acum 22 hours Politica
  Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
 • Acum 23 hours In vizor
  O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
 • Acum 24 hours Din oras
  Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
 • Acum 1 day Din oras
  TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
 • Acum 1 day Politica
  O ȚARĂ CU NERVII PE MOAȚE
 • Acum 2 days PubliNews
  Femeia anteprenor și inspirație pentru noi începuturi
Citește și...
Recomandările redacției
OPINIE Vocea ta

Cine-i ”idiotul”?

Szakats Istvan Dacă primarul Boc a avut azi eleganța de-al face idiot pe inginerul Carol […]

TOP CITITE