De cartier

„Clujul Verde”: În așteptarea Centurii Metropolitane, Parcul Colina zace în paragină

Vine primăvara în „Clujul Verde” și parcurile orașului sunt o parte în șantier, o parte în paragină, clujenii având puține posibilități de recreere în natură, fie ea și citadină.

Parcul Colina din cel mai mare cartier al orașului care oferă „cea mai bună calitate a vieții” face parte din a doua categorie de parcuri, cea dominată de paragină. Zona arată părăsită și chiar și este, un proiect de modernizare fiind promis după edificarea unei alte promisiuni, Centura Metropolitană, care ar putea deveni „alee” din parc.

„Acolo trebuie să fie făcute și exproprieri, o procedură complicată pentru că sunt mai mulți proprietari, cum sunt USAMV și anumite persoane fizice. După ce vom avea datele clare legat de centura metropolitană, demarăm și proiectul Parcului Colina. Nu putem da drumul la Parcul Colina înainte de finalizarea lucrărilor la centură pentru că oamenii trebuie să aibă acces și la șantier. Ne dorim în cele din urmă ca acest parc să fie un loc prietenos pentru cetățeni, iar centura să fie integrată astfel încât să fie cât mai puțin vizibilă”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea în noiembrie 2021, citat de cluj24.ro.

Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană 2021-2030 subliniază importanța Parcului Colina pentru cartierul Mănăștur, iar în documentul elaborat de specialiștii Băncii Mondiale figurează reamenajarea parcului în suprafață de 10 hectare, o lucrare evaluată la 10 milioane de lei.

Dacă ne-am putea plimba printre documentele și declarațiile oficiale, am avea parte, cu adevărat, de un Cluj verde și modern. Imaginația însă nu ne ajută deloc atunci când luăm cartierele la pas și, în loc de modernitate, vedem romantice ruine.

Imaginea dezastrului ne întâmpină în zona Colina chiar din drumul de acces spre parc, pe care asfaltul este spart și murdar, ca într-un cătun neîngrijit.

În continuare, aleile sunt din pământ bătătorit de trecători, fiind formate prin îndelungata trecere a oamenilor.

Vechile alei, turnate de comuniști, sunt mâncate de intemperii.

La fel ca locurile de popas, improvizate ca în vârful muntelui:

În Parcul Colina nu veți găsi băncuțele ”smart” cu USB din Centru, ci clasice bănci austere, din lemn nevopsit și semiputrezit.

Câte un coș de gunoi montat de Primărie sprijină stâlpul, ca un bețiv după prea multe licori bahice.

Nici instalațiile „artistice” de tip ”Stonehenge” nu lipsesc din acest parc.

În rest, parcul e un teren viran, căruia i-ar sta bine cu niște blocuri.

Așteptăm cu nerăbdare proiectul Centurii, apoi, după finalizarea acesteia, proiectul de revitalizare a Parcului Colina. Cei mai tineri avem șanse să ne plimbăm prin noul parc cu barba sură, cu nepoții noștri.