Din oras

Clujul verde: 270.000 de euro pentru Pădurea Clujenilor, un proiect marcat de incertitudine

„Pădurea Clujenilor”, un proiect eșuat ce a fost ulterior redenumit în „Parcul Tineretului”, este relansată de către municipalitatea clujeană. Consiliul local a aprobat alocarea sumei de cca 270.000 euro pentru înființarea acestei zone de agrement. Terenul pe care ar urma să fie realizat Parcul Tineretului se află pe bulevardul Muncii, unde în perioada 2009 – 2014 au fost plantați câte 10.000 de puieți/an. Copacii s-au uscat și zona s-a degradat, iar din 2014, terenul este în paragină. 

„In data de 29.12.2018 Municipiul Cluj-Napoca a depus in sistemul My SMIS proiectul ,,infiintare zona verde si de agrement Parcul Tineretului — Pădurea Clujenilor”, în cadrul Programului Operational Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritara 4 – Sprijinirea dezvoltarii urbane durabile, Prioritatea de investitii 4.2 – Realizarea de actiuni destinate imbundatatirii mediului urban, revitalizarii oraselor, regenerarii si decontaminarii terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluadrii aerului si promovarii masurilor de reducere a zgomotului”, se arată în hotărârea de Consiliu local. 

Cum a ajuns Pădurea Clujenilor un rateu? Terenul pe care anual au fost plantați copaci a rămas  nesupravegheat, după încheierea campaniilor de imagine. Acesta nu a fost nici măcar împrejmuit și astfel s-a pășunat excesiv, iar puieții au fost distruși de animalele localnicilor. Cu toate că an de an, puieții au fost distruși, conducerea Primăriei a continuat să planteze copaci în zadar. Abia după cinci ani, s-a renunțat la proiect.

Investiția de aproape 5 milioane de euro urmează să fie realizată prin intermediul fondurilor neramburabile:

Valoarea totala a proiectului ,,Infiintare zona verde si de agrement Parcul Tineretului — Padurea Clujenilor” este in cuantum de 22.861.202,24 lei (inclusiv TVA).

Contributia proprie a Municipiului Cluj-Napoca in cadrul proiectului in valoare totala de 1.229.156,04 lei (inclusiv TVA) reprezentând suma cheltuielilor neeligibile ale proiectului în cuantum de 787.685,70 lei și cofinanțarea de 2% din valoarea eligibilă proiectului în cuantum de 441.470,34 lei.

Lucrările pentru acest proiect se pot întinde pe o perioadă de doi ani. Primăria Cluj-Napoca trebuie să organizeze mai întâi o licitație în acest sens, astfel încât Parcul Tineretului nu poate prinde contur mai devreme de anul 2023.

Printre tipurile de activitati care vor fi finantate se numara: realizare alei pietonale, piste pentru biciclisti, creare trotuare; amenajare spatii verzi (defrisarea vegetatiei existente; modelarea terenului; plantarea cu plante perene /gazonarea suprafetelor, inclusiv plantare arbori si arbusti); crearea de facilitati pentru recreere pe terenurile amenajate.

De altfel, suprafața totală de spațiu verde din Cluj-Napoca este de 814 hectare, din care aproape jumătate sunt păduri. Cimitirele și pădurile din afara orașului au fost luate în calcul de oficialii de Primărie când au calculat suprafața totală de spațiu verde din Cluj-Napoca. Raportat la populația oficială de aproximativ 325.000 de locuitori reiese că fiecărui clujean îi revin 25 de metri pătrați de spațiu verde. În realitate, unui clujean îi revine o suprafață mult mai mică de spațiu verde. Populația reală a municipiului este de peste 400.000 de locuitori, ceea ce înseamnă că suprafața de spațiu verde se reduce undeva la 19-20 mp/cap de locuitor.

Oficialii din Primărie au luat în calcul și pădurile și cimitirele atunci când au contabilizat suprafața totală de spațiu verde. Din totalul de spațiu verde aferent municipiului Cluj-Napoca, suprafața destinată activităților recreative este de 460,41 hectare, parcurile ocupă 94,11 hectare, cimitirele 42,34 hectare, iar suprafața acoperită de păduri este 390 hectare. Reiese că suprafața destinată efectiv activităților recreative este de 554 hectare. Dacă luăm în calcul suprafața reală de spațiu verde din oraș și populația reală, reiese că unui clujean îi revin 13-14 metri pătrați de suprafață verde. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *