Reportaj

Clujul va avea un zid al miracolelor

La Biserica Piaristilor gasesti sfinti pentru fiecare necaz: Sfanta Rita, patroana cauzelor imposibile si a casatoriilor, Sfantul Anton, patronul saracilor si al bolnavilor, Sfanta Tereza de Lisieux, patroana cauzelor marunte, si, nu in ultimul rand Sfanta Fecioara Maria, despre a carei imagine pictata de la altar multi se jura ca ar fi adevarata icoana facatoare de minuni de la Nicula. Langa fiecare altar, placute de marmura cu multumiri in romana, maghiara sau germana stau marturie pentru miracolele cotidiene ale Clujului. In curand, ele vor putea fi cercetate pe zidul exterior al bisericii.

Daca intri in Biserica Piaristilor in aceste zile, iti sare in ochi golul de pe peretii de langa altarele sfintilor. Abia o treime din placutele de multumire pentru Sfanta Rita mai sunt acolo, la fel si langa statueta Sfantului Anton si a Sfantei Tereza de Lisieux, in vreme ce la statuia lui Isus abia un palc de placute mai atarna intr-un ungher. Urmele lor au ramas pe vechile ziduri afumate ale bisericii.

“Sunt placute votive pe care oamenii le aduc aici dupa ce Dumnezeu a raspuns la rugaciunile lor. Binefacerile sunt multe si diverse, fie au parte de vindecarea de o anumita boala, fie isi iau examene, fie au bucuria ca un membru al familiei lor sa se converteasca. Era o vreme in care, daca un om se vindeca de inima, comanda la un mester o inima de aur si o daruia bisericii, la fel daca se vindeca un picior sau alta parte a corpului. Obiceiul s-a schimbat si acum se aduc placute. Se aduceau si in anii comunismului, insa mai discret”, povesteste Veres Stelian, preot capelan in cadrul Parohiei romano-catolice “Sfantul Mihail”, de care tine si Biserica Piaristilor.

Despre Sfantul Anton, capelanul spune ca este Sfantul Minunilor, in Italia fiind numit, simplu, Sfantul. In fiecare an, de ziua sa, in 13 iunie, se fac in Biserica Piaristilor ceremoniile de binecuvantare a copiilor si a crinilor. Altarul lui e mereu napadit de multumiri sapate in marmura.

In stanga e altarul Sfintei Rita, patroana cauzelor imposibile, a femeilor nefericite in casatorie, a celor care nu pot avea copii, precum si a parintilor. Buchete mari de flori impodobesc tabloul care o reprezinta, iar langa statueta sa mereu sunt agatate zeci si zeci de patratele de marmura cu multumiri in mai multe limbi.

Adesea cand intri poti vedea cate o femeie ingenuncheata in fata altarului. Oficialii bisericii clujene celebreaza in fiecare zi de 2 mai intamplarea minunata cu inflorirea trandafirilor in plina iarna din biografia ei organizand o ceremonie de sfintire a acestor flori.

Sfanta Tereza are si ea la altar siruri de placute cu multumiri, mai ales in limba maghiara, dar si in alte limbi.

“In cinstea ei se face novena. E sfanta caii mici, a murit la 26 de ani fara sa fi facut ceva maret. Ea a invatat crestinatatea ca ne putem mantui doar facand bine in fiecare zi. Tocmai in asta se ascunde maretia ei: a facut lucruri simple care au atras binecuvantarea lui Dumnezeu”, explica parintele Veres.

Multi credinciosi vin insa cu rugaciuni la icoana de la altar a Fecioarei Maria, despre care se spune ca ar fi adevarata icoana de la Nicula. O spun deschis si reprezentantii Bisericii Piariste din Cluj:

“La noi este icoana facatoare de minuni a Sfintei Fecioare Maria. Toate semnele arata ca asta ar fi cea originala. Este foarte cautata”, sustine preotul Veres Stelian.

Fie ca vin atrasi de faima controversatei icoane miraculoase, fie pentru a se ruga la celelalte altare ori din simpla curiozitate de turist, vizitatorii care cauta Biserica Piaristilor nu sunt deloc putini. Poti auzi acolo oameni vorbind maghiara, poloneza, germana, engleza, italiana, franceza si cate si mai cate.

Sute de placute s-au adunat de-a lungul vremii la Biserica Piaristilor si oamenii continua sa aduca altele si altele, in semn ca miracolele se tin lant.

“Biserica noastra se pregateste de renovare, in 2026 va implini 300 de ani si pana atunci va trebui sa fie restaurata in totalitate.

Pe langa ca s-au strans in numar foarte mare si se punea problema spatiului in care sa le depozitam, placutele ar trebui sa fie vizibile, asa ca ne-am gandit sa le lipim pe un zid al bisericii, mai exact pe cel dinspre Universitatea “Babes-Bolyai”.

In acest fel ele pot fi privite, dar raman si aproape de biserica”, a explicat preotul capelan.

Zidul cu miracole va fi gata pana la sfasitul acestui an, iar accesul la curtea de unde este vizibil se face din biserica si este liber.

Cei care doresc sa aduca placute de multumire la sfintii bisericii o vor putea face in continuare, in timp ce placutele mai vechi vor fi montate pe zid.

Cladirea Bisericii Piariste este prima din Cluj construita in stil baroc si a apartinut initial Iezuitilor.

“Este prima si singura biserica din Transilvania care nu si-a schimbat infatisarea deloc in interior de cand a fost construita, mai exact din 1724”, precizeaza si Orosz Krisztofer, curatorul principal al bisericii.

In prezent, se lucreaza la renovarea picturilor, lucrare contractata de o firma din Targu Mures, in vreme ce niste specialisti din Brasov trudesc la renovarea orgii.

“Nu deloc ieftin sa renovezi o orga, speram sa reusim sa strangem bani de la credinciosi si de la cei care iubesc arta si istoria Clujului pentru asta. Am deschis si conturi in speranta ca vom reusi”, a mai spus Orosz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *