Din oras

Clujul prin ochii turistilor: panorama incredibila pe Dealul Feleacului

Clujul a castigat titlul de Capitala Europeana a Tineretului. Autoritatile vad in acest titlu o buna oportunitate de a promova orasul si de a castiga notorietate in Europa. In plus, se asteapta la un val semnificativ de turisti la evenimentele realizate cu si pentru tineret pe parcursul anului 2015. Pentru ca prima impresie este intotdeauna foarte importanta,  Ziar de Cluj va arata ce vor vedea turistii atunci cand intra in Capitala Europeana a Tineretului. Ce anume aratam Europei, ce imagine are orasul prin prisma “portilor de intrare” in municipiu? Lasam impresia unui oras ingrijit, curat, sau dimpotriva, dezorganizat si haotic?

“Poarta” cea mai circulata dinspre Sud este cea de pe drumul European 60, care strabate dealul Feleacului, iar turistii intra in oras pe Calea Turzii.

De trei ori Cluj-Napoca

Turistii care sosesc in Cluj prin aceasta “poarta” de intrare sunt, probabil, cei mai norocosi, pentru ca vor fi cu siguranta impresionati de privelistea de pe Dealul Feleacului. Dupa ce isi revin din dezamagirea cu care au privit livezile neingrijite, lasate sa moara, vor trece la admirarea panoramei: orasul se intinde printre dealuri si cladirile par sa fie albe, stralucitoare in soare. Daca ajung noaptea, privelistea e si mai frumoasa, cu zeci de mii de luminite care atesta ca acolo orasul nu doarme.

Soseaua este buna, cu multe curbe, nu sunt gropi si este foarte aglomerata. Dupa o prima tabla care anunta limita municipiului Cluj-Napoca, incep sa apara cateva case. Nu sunt diferite fata de cele de la poarta estica a orasului, dinspre Someseni. Dupa niste parapeti de beton, inainte de o curba, un alt monument-indicator, in memoria eroilor din 1989, ca si cel din Someseni, ii mai avertizeaza pe turisti ca se afla in Cluj-Napoca – oras martir. O inima mare si roz a fost desenata pe aceasta “intrare”, asigurandu-i indirect pe straini de ospitalitatea orasului. Macar este un mesaj, chiar daca interpretabil, inteles si de turisti, si suplineste oarecum lipsa indicatoarelor de bun venit in alta limba decat romana.

Prin aceasta “poarta”, turistii care vor vizita Capitala Europeana a Tineretului vor ajunge pe Calea Turzii, faimoasa pentru fetitele vesele din schimbul de noapte. Cei care ajung in timpul zilei vor vedea, insa, o gramada de firme si reprezentante auto, benzinarii si un mesaj de bun venit in Cluj, o tabla agatata deasupra soselei, precum la “poarta” de Vest.

Per ansamblu, aceasta poarta de intrare pare sa aiba cele mai multe sanse sa le faca o impresie relativ buna turistilor. Sa speram ca vor veni cat mai multi pe aici.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *