Din oras

Clujul povestilor nestiute, prezentat gratuit turistilor de un grup de masteranzi de la Istorie

Regele Matei e de fapt Matia, in Piata Unirii nu avem o catedrala, cum cred multi, ci o biserica ce are multe asimetrii si chiar un vultur decapitat la intrare. Sunt doar cateva din informatiile incitante pe care le dezvaluie un grup de masteranzi de la Istorie care le ofera doritorilor tururi ghidate ale orasului. Tinerii fac asta gratuit, din dragoste pentru istorie pentru Cluj.

Prin ceata cenusie care a invaluit astazi orasul cu gheare reci, o mana de tineri cu tricouri inscriptionate cu sigla Asociatiei Philo Historiss au facut ture peste ture si le-au insirat povesti diversilor trecatori care s-au perindat prin Piata Unirii intre orele 11 si 16. Povesti adevarate, din carti de istorie pe care le-au buchisit in anii de facultate sau in timpul liber, din pasiune. Primii doi “clienti” au fost doi studenti, o fata si un baiat, care au astfel o seama de noutati despre grupul statuar Matei Corvin si apoi despre Biserica Sfantul Mihail.

“Matei Corvin e de fapt Matia si fara h.

Desi a fost un biruitor, a fost la randul sau biruit.

Au fost multe probleme cu statuia asta.

In spatele statuii toti cred ca e o catedrala, dar de fapt e biserica, pentru ca acolo nu slujeste un episcop.

Biserica a fost construita in stil gotic, dar ferestrele nu sunt centrale.

Portalul nu e nici el amplasat central, cum pare, si e luat de la alta construcție. Din cauza asta nu a incaput bine, iar vulturul de pe stema de deasupra intrarii a fost decapitat”, le-a dezvaluit celor doi Andrei Faur, unul dintre membrii asociatiei organizatoare a evenimentului.

Maria Frinc, vicepresedinta asociatiei Phillo Historiss, a completat ca Sfantul Mihail este protectorul zonei si a pietii, a intregului spatiu urban din jur.

„Portalul original de aici se afla acum in fata bisericii “Sfantul Petru si Pavel” din Marasti. Cand era aici, in centrul era o intrare triumfala care a fost realizata, ca si statuia Sfintei Marii din spatele aceleiasi biserici, pentru a marca incheierea epidemiei de ciuma din 1740”, a subliniat ea.

Ideea acestui tur ghidat s-a nascut o data cu cea a infiintarii asociatiei studentilor Facultatii de Istorie si Filosofie.

“Am zis ca, daca tot suntem istorici si vrem sa facem ceva pentru studentii si oamenii din Cluj, atunci sa le oferim Clujul istoric, asa cum il vedem noi si cu obiectivele careni se par noua importante si reprezentative pentru Cluj. Asa ne-a venit oarecum ideea acestui mic tur ghidat care cuprinde centrul Clujului, impreuna cu monumentele sale”, a precizat Iulia Puie, presedinte al acesteia.

Au fost 12 fondatori si, impreuna cu voluntarii se fac 27 de membri, majoritatea in anul 2 de masterat la Facultatea de Istorie si Filosofie din cadrul Universitatii “Babes-Bolyai” (UBB) din Cluj-napoca.

Voluntarii si-au impartit zonele in care actioneaza. Turul zonei din Piata Unirii este realizat de catre Andrei Faur, Iulia Puie si Paula Cotoi  continua drumul pe strada Universitatii, unde viziteaza Biserica Piaristilor, cladirea centrala a UBB, unde poposesc la Muzeul de Mineralogie care e in incinta si apoi trec vizavi, la Muzeul Universitatii. Turul continua pe strada Mihail Kogalniceanu, unde se viziteaza Biserica Reformata, la “pachet” cu statuia Sfantului Gheorghe. Preiau apoi comanda masteranzii la istorie Maria Frinc si Ghergiana Paraian care le povestesc turistilor despre Bastionul Croitorilor si statuia lui Baba Novac, plus sistemul de fortificatii al Clujului medieval.

Un tur complet dureaza cam intre 40 de minute si o ora.

Data trecuta, de 10 octombrie, in Ziua educatiei non-formala grupul de tineri a inclus si Scoala Ardeleana.

“Am avut atunci cam 20-30 de vizitatori, majoritatea turisti straini, ceea ce ne-a incantat. Clujenii cam stiu ce au in oras, studentii la fel si a fost foarte incitant pentru noi sa le putem prezenta si turistilor straini obiective la care ei nu s-ar fi gandit. Majoritatea vin si vad zona centrala si ce este mai la vedere, insa foarte putin stiu, de exemplu, de statuia cu reprezentantii Scolii Ardelene, de statuia Sfantului Gheorghe sau de Biserica Reformata sau a Piartistilor”, a mai spus sefa asociatiei studentesti.

Toate tururile sunt gratuite, la fel ca si intrarea grupurilor la Muzeul Universitatii. Dupa cei doi studenti a mai fost “initiat” inca un tanar, timp in care un grup de copii care vizitau Clujul au avut ocazia sa viziteze Muzeul UBB.

Studentii sustin sus si tare ca nu cauta sa le prezinte vizitatorilor picanterii, ci, mai degraba “informatii validate stiintific, istorice, cu privire la cele ce se afla in Cluj, obiective care spun foarte multe despre transformarile si metamorfozele prin care a trecut acest oras si care contribuie, in fond, la consolidarea identitatii noastre, a tuturor”, a precizat Andrei Faur.

“Nu stim secrete sau dedesubturi. Ne multumim cumva sa ii ajutam pe oamenii din Cluj sa stie mai multe despre Cluj. Niciunul din noi nu suntem clujeni la origine, asa ca si pentru noi a fost o experienta interesanta sa descoperim orasul, speram ca si pentru cei pe care ii vom ghida va fi la fel”, a tinut acesta sa puncteze.

Mai sunt prezentate in timpul tururilor ghidate si informatii privitoare la restaurarile unor monumente despre care nu citesti in carti.

„Vezi ce s-a facut bine, daca s-a respectat arhitectura originala sau a fost modificata intr-un fel sau altul. Nu sunt informatii accesibile publicului larg. La biserica Sfantul Mihail, restaurarea corului a cunoscut o interventie care nu a fost un caz tocmai fericit. Se pot vedea cu ochiul liber niste blocuri de ciment montate inadecvat in timpul tovarasului. La Bastionul Croitorilor, in urma schimbarii arhitecturii originale din secolul 14 are o arhitectura din secolul 18, mult diferit fata de original”, a adaugat Maria Frinc.

La muzeele UBB, prezentarile sunt realizate de specialistii de acolo.

Asociatia a fost lansata oficial ieri, 11 noiembrie.

“Profesorii au au fost foarte incantati de initiative noastar, ne-au promis ca ne ofera tot sprijinul. Speram ca tururile ghidate sa devina regulate, daca nu saptamanal, macar lunar. Avem in plan si un concurs de istorie pentru liceeni”, a incheiat masteranda Maria Frinc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *