Sanatate

Clujul este pe locul I pe țară la numărul de cazuri noi de infecție

Scris de 252

Județul Cluj ocupă locul I pe țară la cele mai multe cazuri de COVID-19 raportate în ultimele 24 de ore. 129 de clujeni au fost depistați cu coronavirus.

Cele mai multe cazuri noi confirmate de COVID-19 faţă de ultima raportare au fost înregistrate în Cluj – 129, București -112 și Suceava – 92. Cele mai puține cazuri noi de COVID-19 s-au înregistrat în judeţele Covasna și Olt – câte două cazuri.

Județul Cluj a ajuns la 89.793 de cazuri de COVID-19, de la începutul pandemiei și până astăzi, 1 ianuarie.

 • Comuna Valea Ierii din județul Cluj se află printre comunele din România cu cea mai mare incidență a cazurilor de COVID-19.

Potrivit GCS, două localităţi din România înregistrează o rată de infectare cu COVID-19 cumulată la 14 zile ce depăşeşte 6 la mia de locuitori. Este vorba despre Șilindia (Arad) – 6,89 și Valea Ierii (Cluj) – 6,48.

8 cazuri confirmate la Cluj cu varianta OMICRON!

Clujul nu a scăpat de varianta Omicron, mult mai agresivă și pentru care există deja o transmisie comunitară.

Recent au fost identificate aici 8 cazuri OMICRON, la nivel național fiind 30 de cazuri de infectare cu Omicron descoperite în cele 85 de probe analizate aleatoriu în ultimele zile prin metoda PCR.

România în fața valului Omicron, cu distracție și voie bună, restricții minime și speranțe că situația nu va deveni dramatică

România întâmpină valul Omicron al pandemiei, care a dus la cifre record de infectare în toate țările afectate, fără adoptarea certificatului verde pentru angajați, cu o populație vaccinată în proporție de doar 40%, cu testarea la limita minimă, cu școlile care se deschid fără nicio măsură de protecție și cu restricții minime.

Ultimele zile din anul 2021 au marcat începutul oficial al valului 5 pandemic în România, cu creșterea numărului de infectări zilnice. Ministerul Sănătății a confirmat, chiar în ajunul noului an, începutul transmiterii comunitare în țara noastră a variantei Omicron a coronavirusului, extrem de contagioasă.

Anunțurile autorităților, în lipsa asumării unor decizii și măsuri, nu i-a oprit pe români și nici pe străinii veniți aici să se distreze ca în vremurile de dinainte de pandemie. Mallurile au fost supraglomerate, stațiunile arhipline, Centrul vechi din București a strâns mii de petrecăreți în noaptea de Revelion.

Guvernul a decis relaxarea restricțiilor de la 1 decembrie și, deocamdată, nu este preconizată nicio decizie care să schimbe situația.

Cântec, joc, voie bună și inconștiență politicianistă

 • Introducerea certificatului verde la locul de muncă a rămas la nivel de intenție, pentru că partidele din coaliția guvernamentală care are o largă majoritate în Parlament evită să-și asume această decizie impopulară.
 • Masca de protecție a rămas obligatorie doar în spațiile închise și în unele locuri aglomerate.
 • Școlile se deschid din 3 ianuarie fără nicio restricție și cu o campanie de testare care a eșuat încă de la debut.
 • Doar câteva zeci de mii de teste pentru depistarea celor infectați se fac zilnic în România. Prin comparație, Franța, cu o populație de 3 ori și ceva cât România, a făcut într-o zi 1,5 milioane de teste, iar în Marea Britanie s-a ajuns la epuizarea testelor din cauza cererii.
 • Campania de vaccinare merge tot mai lent, deși România este pe penultimul loc din Europa la vaccinare, cu doar 40% din populație cu schema completă (o doză la Johnson&Johnson sau două doze la celelalte vaccinuri), în condițiile în care studiile de până acum arată că protecția eficientă în fața Omicron este dată de doza booster. Aproape toate țările din Europa duc campanii susținute pentru imunizarea cu booster.
 • Nu se știe când va începe vaccinarea copiilor de 5-11 ani în România, deși celelalte țări europene au demarat imunizarea copiilor din această categorie. România nici măcar nu are o dată stabilită pentru recepționarea dozelor de vaccin speciale pentru cei mici.
 • Formularul digital de intrare în țară (PLF), deși devenit obligatoriu de 10 zile, nu este completat de o mare parte a celor care intră în țară. Sute de mii de români au venit din diverse țări în această perioadă, iar mulți au refuzat carantina impusă de autorități celor nevaccinați. S-au întors la rude, ca în fiecare an de sărbători, mulți dintre ei fără a ține cont de riscurile revederii celor dragi, majoritatea vârstnici.

Pe acest fond, Institutul Național de Sănătate Publică a avertizat public că valul 5 poate duce, în cel mai sumbru scenariu, la 25.000 de infectări zilnice și la 1.500 de paturi ATI ocupate la jumătatea lunii ianuarie. Trebuie menționat că în valul 4, cauzat de varianta Delta, toate scenariile INSP au fost depășite cu mult de realitate.

În ultima conferință de presă din 2021, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, recunoștea că nu va putea fi oprită creșterea numărului de cazuri și că sunt „multe necunoscute” în privința evoluției pe care o va avea Omicron în România.

„Speranța e să existe o patogenitate redusă și să putem să trecem mai ușor peste acest val 5”, concluziona ministrul Sănătății, fără a spune pe ce își bazează speranța.ULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour In vizor
  RUȘINE, BĂ, CIUCĂ! Escrocheria EUROCOMUNICARE continuă și sub mandatul premierului cu grade și doctorat plagiat. Ciucă a numit-o pe Alina Bârgăoanu pentru un nou mandat la Consiliul de Administrație al Institutului European
 • Acum 2 hours In vizor
  Bode, entuziasmat de o investiţie falimentară: „Felicitări Elena Udrea!”
 • Acum 3 hours Politica
  Ministrul Vasile Dîncu merge la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe. Pe lângă miniștrii Apărării din UE participă Secretarul general al NATO și ministrul ucrainean Oleksii Reznikov
 • Acum 4 hours Straineze
  SLUGA LUI PUTIN ÎN UE, Viktor Orban, bagă discurs cu ceardaș și kazaciok: ”Vestul vrea să înlocuiască copiii creştini pe cale de dispariţie cu migranţi din alte civilizaţii”
 • Acum 4 hours Din oras
  Urmărire ca în filme pe străzile din Cluj-Napoca. Un șofer a refuzat să oprească la semnalul polițiștilor
 • Acum 12 hours Editorial
  U Cluj + CFR Cluj = Niciodată. Alin Tișe visează visul erotic al lui Ucu Rus și își semnează singur ieșirea din Istoria Clujului
 • Acum 17 hours Cooltura
  Filmul „Insula Muzicii”, un lungmetraj independent filmat și la Cluj, poate fi urmărit în aceste zile în cinematografe
 • Acum 18 hours Din oras
  Șantierul de pe 21 Decembrie 1989 s-a închis, dar lucrările continuă pentru «reparații și întreținere»
 • Acum 18 hours Sport
  Doi jurnalisti clujeni condamna mesajul ciudat al lui Tise despre unificarea U si CFR
 • Acum 19 hours In vizor
  CUM NE-A CURENTAT STATUL: Scumpirea energiei a umflat conturile Hidroelectrica. Cu vânzări în scădere drastică, compania deținută de statul român anunță rezultate financiare record
 • Acum 19 hours Jos palaria
  Un exemplu pentru alte primării: La un an de la încheierea lucrărilor de reabilitare, Cetatea Bologa arată impecabil – FOTO
 • Acum 20 hours Din oras
  Dalele de granit încep să se distrugă, la 2 ani după modernizarea străzilor Emile Zola și Sextil Pușcariu
 • Acum 20 hours General
  SĂPTĂMÂNA ŞI DEMISIA: Dacian Cioloș își pregătește autodebarcarea din USR
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE