Din oras

Clujul, condamnat la revelioane penibile in centru

Diversi rapsozi, tinere talente dance si, in vremurile bune, vedete internationale ale anilor ’80 scoase de la naftalina, toate asezonate cu artificii si sampanie. De asta au parte clujenii an de an la Revelionul din Centru. Mici variatii mai aduc o boare de prospetime uneori, mai sunt invitati si artisti clujeni, mai un pationoar, mai o mutare din imbacsita Piata Avram Iancu, insa nu sunt sperante sa se transforme intr-o sarbatoare prietenoasa.

Daca e Revelion, la Cluj e concert si voie buna cu Ansamblul Craisorul, Ansamblul Martisorul, Sava Negreanu Brudascu, Lucia Potra, Mariana Morcan si, de fiecare data, vedeta Aurel Tamas. In noaptea dintre ani, municipalitatea ofera cupe de sampanie si momentul de stralucire maxima este aprinderea artificiilor.

Cel mai glorios revelion a fost, poate, cel “al Integrarii” din 2007 , cand Emil Boc a fluturat stegulete UE cu sotia si fetitele, alaturi de Marius Nicoara, pe atunci presedinte al Consiliului Judetean Cluj si alti politicieni. Rapsodul Aurel Tamas a cantat atunci “Oda Bucuriei”, a urmat sampania si artificiile si totul s-a incheiat cu concertul lui Chris Norman si al Paulei Seling.

La inceputul anului 2008, in centrul Clujului au cantat Samantha Fox, Semnal M si Crush & Alexandra Ungureanu. Nici atunci nu au lipsit de pe scena rapsozii Amalia Codorean, Maria Lobont, Florian Rosan, Crina Varga si nici Ansamblul „Dor Transilvan”.

Pentru anii 2006, 2007, si 2008, petrecerea de Revelion a avut cate un buget de 100.000 de lei.

A venit insa criza si au urmat trei revelioane austere, cu sampanie si articifii, dar fara spectacole.

In seara de 31 decembrie 2012, de la ora 22.30, Piata Avram Iancu din Cluj-Napoca a gazduit petrecerea de Revelion a municipalitatii, de data asta si cu concerte. Au cantat Semanl M, eternul Aurel Tamas, si, dupa artificii, Aminda si Hazard. Pentru acest eveniment bugetul a fost de 24.100 de lei. In acest an, primaria a anuntat o “schimbare radicala”.

”Vestea buna pentru clujeni este ca vom organiza Revelionul in Piața Unirii, unde exista patinoar, Targul de Craciun si scena. Formatiile care vor fi prezente de Revelion vor avea ocazia sa ii incante pe clujeni, nu numai cu muzica, ci si cu atmosfera specifica Revelionului. De Revelion vom avea Ansamblul Craisorul, interpretele de muzica populara Lucia Potra si Mariana Morcan, de la 22.30 va fi trupa Compact, iar de la 23.30 va fi Aurel Tamas. Dupa Anul Nou va fi trupa Maya, iar la miezul noptii, la cumpana dintre ani, artificii si sampanie in centrul Clujului”, a anuntat primarul Emil Boc.

Accesul la patinoar va fi gratuit. Se vor imparti 700 de sticle de sampanie. Bugetul evenimentului este de 12.000 de euro, din care jumatate va fi acoperita de municipalitate, iar jumatate de sponsori. Daca edilului Clujului “scenariul” petrecerii dintre ani din Piata Unirii i se pare grandios, pentru organizatorii de evenimente lucrurile sunt putin diferite.

„Revelionul in aer liber inseamna una-doua ore, restul se petrece inauntru – mai ales in zone ca a noastra, unde este frig. Practic, oamenii se aduna inainte de miezul noptii, asista la traditionala numaratoare a ultimelor secunde din an (care poate fi grandioasa, ca la New York) si un spectacol de lumini ori un foc de artificii, impartasesc o traditie locala cu ceilalti prezenti, pentru a se simti parte a comunitații, apoi continua petrecerea in interior. La Madrid, de exemplu, fiecare merge cu cate un ciorchine de strugure si ultimele secunde ale anului se marcheaza prin mancarea a 12 boabe de strugure. Organizarea revelionului in aer liber trebuie sa se concentreze pe infrastructura – gasirea zonei adecvate, care sa permita afluenta si sa asigure o vizibilitate cat mai buna tuturor participanților, organizarea acceselor si a transportului, posibilitatea de a cumpara ceva cald etc.”, declara Raluca Crisan, PR Manager la PR & MORE”.

Capitala Spaniei are o adevarata traditie a organizarii petrecerii dintre ani.

“Am fost de mai multe ori acolo, ultima data in 2009. E adevarat ca nici acolo nu se schimba sarbatoarea de la un an la altul, insa este complet diferit fata de Cluj. Au traditia aceea cu strugurii din care tot mananca la fiecare dangat de clopot si, mai ales, a fiestei. Oamenii ies in strada, se intalnesc, danseaza si petrec la miezul noptii, dupa care se retrag in cluburi sau in casa vreunui prieten si continua sa se distreze pana dimineata. E un Dj la scena care pune muzica, in piete sunt tarabe cu diverse marfuri, chestii de rontait, bere, iar politicienii de acolo nu ies in strada sa isi faca propaganda. Se transmite peste tot mesajul Casei Regale, primarita Madridului isi spunea un fel de raport anual, dar atat. E adevarat, la toata voia buna contribuie si clima, care e mult mai imbietoare acolo”, a declarat Andrei Costina, cadru didactic la UBB.

Mircea Buteanu, patronul clubului Diesel si organizator al multor concerte de amploare in Cluj, este de parere ca Revelionul este un eveniment destinat unei mase mari de oameni.

“Gusturile multimii sunt impartite, nu e bine sa judecam noi daca e bine sa se cante muzica populara sau altceva. Sa nu uitam ca la posturile comerciale de televiziune se dau manele in noaptea respectiva”, a pus lucrurile la punct Buteanu.

“Eu nu as risipi banul public ca sa aduc mari trupe internationale, ci as aduce pe scena artisti locali. As face o manifestare la care oamenii sa se simta bine. Exista la Cluj oameni singuri pe lume care de Revelion stau acasa, dar ies in strada si, dintr-o data, simt ca apartin cuiva, au pe cine imbratisa si cu cine ciocni sampanie. Eu ma bucur ca primaria organizeaza Revelion, bugetul mi se pare decent si e bine ca la noi nu se fac spalaturi de bani, ca in alte orase”, a apreciat Buteanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *