In vizor

Clujul are în continuare cele mai scumpe locuințe. Prețul mediu pentru un apartament într-un bloc nou a trecut de 3000 de euro/mp

Preţul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare în România a depăşit, pentru prima oară, pragul de 1.700 euro/mp util, conform Indicelui Imobiliare.ro. În ultimele 12 luni putem observa un avans cu 14% în media înregistrată la nivel naţional. Evoluţii mai spectaculoase s-au înregistrat, însă, în marile oraşe.

În România preţul mediu solicitat pentru apartamente a ajuns la nivelul de 1.000 de euro/mp util la sfârşitul lui 2017. Astfel, putem spune că în doar 7 ani apartamentele s-au scumpit cu 70%.

„Deşi nu excludem anumite corecţii pe unele segmente, în acest moment nu avem semne care să sugereze o posibilă ieftinire a apartamentelor. Într-un context socio-economic stabil, ne aşteptăm ca în 2025, preţurile apartamentelor să continue aceeaşi tendinţă din 2024, de consolidare, dar într-un ritm mai puţin accelerat. În continuare, considerăm că ne aflăm într-o perioadă oportună pentru achiziţii, dacă avem o nevoie reală de locuire şi acces la finanţare”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Cumpărătorii care vor să se mute în casă nouă în decembrie trebuie să se aştepte să achite, în medie, 3.114 de euro/mp util pe apartamentele din Cluj-Napoca finalizate începând cu anul 2020. Acestea sunt cele mai scumpe locuinţe din ţară.

Apartamentele noi aflate în acest oraş s-au scumpit cu 11% în ultimul an. Poate să pară mult, dar raportându-ne la evoluţiile înregistrate în alte centre urbane importante putem observa creşteri chiar mai accentuate ale preţurilor pe parcursul lui 2024.

În ceea ce privește apartamentele vechi, Cluj-Napoca ocupă, şi de această dată, primul loc în clasament. Dacă luăm ca exemplu un apartament cu 2 camere şi cu o suprafaţă utilă de 52 de metri pătraţi, putem spune că diferenţă de preţ dintre o locuinţă veche în Braşov şi una în Cluj-Napoca este de circa 50.100 de euro.