In vizor

Clujul, administrat „în orb”: Primăria se raportează la un inventar al bunurilor publice, vechi de 12 ani

Reprezentanții Primăriei clujene, întrebați de presă referitor la anumite imobile aflate în proprietatea municipalității, oferă de obicei răspunsul că nu știu, că situația imobilelor retrocedate este una deosebit de neclară, că este greu de oferit o situație exactă. Primăria pare a nu ști niciodată ce proprietăți deține.

Pentru că ne-am întrebat care este cauza habarnismului Primăriei, Ziar de Cluj a solicitat administrației locale situația patrimoniului imobiliar al municipiului Cluj-Napoca, în cazul în care există o astfel de situație. Răspunsul tranșant al Primăriei a venit două zile mai târziu, sub forma unei succinte – dar fără echivoc – precizări:

„Inventarul bunurilor care aparțin domeniului public al Municipiului Cluj-Napoca poate fi consultat pe site-ul instituției noastre, secțiunea Informații Publice/Domeniul Public.

http://www.primariaclujnapoca.ro/doc/domeniul_public/Domeniul_public_al_municipiului_Cluj-Napoca.pdf”

Până aici, totul bine și frumos, doar că linkul indicat de reprezentanții Primăriei ne duce la un inventar al bunurilor care aparțin domeniului public al municipiului Cluj-Napoca însușit de Consiliul Local prin Hotărârea nr. 133 din 14 martie 2005, modificat prin Hotărârea nr. 682 din 20 septembrie 2005. Este vorba despre o anexă, format pdf, care cuprinde 457 de pagini neactualizate de 12 ani.

Așadar, inventarul bunurilor aparținând domeniului public al municipiului Cluj-Napoca, postat pe site-ul Primăriei, mai are în prezent doar valoare de document istoric, purtând izul glorioaselor vremuri de când Sorin Apostu era director tehnic în clădirea de pe Moților 1-3 (conform pergamentului de pe site, imobil aflat în litigiu pe rolul instanțelor de judecată), de când Adrian Popa era viceprimar, Mircea Jorj secretar al municipiului etc. Elementul de continuitate istorică este reprezentat de către Emil Boc, ce semna actele municipalității și atunci, ca și acum, în calitate de primar. 

Au trecut anii și primarul Boc se raportează în prezent tot la lista de bunuri aflate pe inventarul tinereților sale administrative, din acest motiv edilul conducând probabil Clujul „în orb”, fără a ști exact ce păstorește, din moment ce nu are inventariate exact oile actuale.

Pentru a administra anumite proprietăți, prima condiție este să știi că le deții. De 12 ani, din 2005, inventarul municipiului s-a modificat de „n” ori, așa că în prezent se pare că edilul nu știe exact care îi este patrimoniul pe care îl gestionează. Lucru incredibil, așa că Ziar de Cluj a revenit astăzi cu o nouă cerere oficială trimisă Primăriei Cluj-Napoca, prin care solicităm varianta actualizată a inventarului bunurilor care aparțin domeniului public al municipiului Cluj-Napoca. Dacă nu există o variantă de dată mai recentă, înseamnă că nici primarul și nici consilierii locali nu există cu adevărat, ei învârtind doar bezmetic bani publici și bunuri pe care nu au fost capabili, de 12 ani, nici măcar să le inventarieze. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *