Din oras

Clujenii, taxați degeaba pentru colectarea selectivă. Vor duce personal deșeurile colectate selectiv în puncte special amenajate

În lipsa Centrului de Management Integrat al Deșeurilor pe care Alin Tișe nu îl va finaliza nici în acest an, Primăria își face propriile centre de colectare. Astfel, clujenii sunt încurajați să aducă deșeurile gata selectate la aceste centre.

Primăria recunoaște astfel că programul de colectare selectivă nu funcționează așa cum ar trebui. Chiar dacă clujenii au făcut nenumărate sesizări privind colectarea selectivă deficitară, primăria a continuat să afirme că deșeurile sunt colectate selectiv de către firmele de salubritate.

”Am înțeles că se întâmplă uneori că firmele de salubritate să pună fracțiile în aceeași mașină. Sper ca această epocă să fie de domeniul trecutului. Ei invocă faptul că nu se colectează selectiv și de aceea pun și ei la grămadă gunoaiele”, crede Emil Boc.

Clujenii reclamă că firmele de salubritate nu respectă programul pentru colectare, astfel că punctele gospodărești ajung să fie îngropate în gunoaie. Problema este și mai gravă în cazul colectării selective. Mașinile care ar trebui să colecteze separat sticlă sau hârtie trec foarte rar, iar clujenii care ar dori să colecteze selectiv nu mai au loc în tomberoane pentru a depune deșeurile.

Puncte de colectare separată a deșeurilor de la persoane fizice

Boc l-a însărcinat pe Șurubaru să gestioneze un nou proiect al gunoaielor, respectiv puncte de colectare separată a deșeurilor. Un prim astfel de punct va funcționa la Colina. Clujenii sunt încurajați să aducă aici deșeuri de: hârtie și carton, sticlă, metal, materiale plastice, textile, ambalaje.
De asemenea, aici vor putea fi aduse deșeuri voluminoase (mobilier, covoare, lemn și ambalaje din lemn, salete, obiecte mari), deșeuri de echipamente electrice și electronice (televizoare, frigidere, mașini de spălat), deșeuri de baterii și acumulatori, deșeuri de construcții și demolări (beton, cărămizi, tigle, emstecuri de beton, țigle, ceramice).

Potrivit regulamentului afișat afară, deșeurile vor fi preluate doar de la persoanele fizice cu domiciliu în Cluj-Napoca, atât în cartierele de case cât și în cele cu blocuri, care dețin contract de salubrizare valabil. Persoanele vor transporta deșeurile personal. Identificare cetățenilor care transportă și predau deșeuri în punctele de colectare separată a deșeurilor se va face pe baza carții de identitate.

În aceste condiții, cum se justifică prețul majorat practicat de firmele de salubrizare, dacă deșeurile vor fi aduse de cetățeni la punctele de colectare? La începutul anului prețurile au fost majorate cu 35% pentru că a fost implementată colectarea selectivă. Acum, cei care vor duce deșeurile colectate în aceste puncte nou înființate, își vor primi banii înapoi?

Centrul de Managment Integrat al Deșeurilor, un proiect eșuat

Primăria a fost nevoită să recurgă la această măsură nu doar pentru că procesul de colectare selectivă nu funcționează, ci și pentru că Centrul de Management Integrat al Deșeurilor nu este încă finalizat. Recent, Alin Tișe și-a recunoscut eșecul și a pasat acest proiect unui grup de lucru coordonat de deputatul Dohotaru.

”Este de așteptat ca acest grup de experți să găsească soluții suplimentare pentru finalizarea urgentă a proiectului SMID și darea lui în folosință chiar anterior termenelor contractuale existente, respectiv anul 2020”, a transmis Alin Tișe.

În lipsa Centrului de Management Integrat al Deșeurilor, fiecare primărie din județ a trebuit să se descurce cum a putut. Cele mai multe plătesc sume de bani importante pentrru a duce gunoaiele în alte orașe ale țării. Boc și-a făcut rampă temporară la Pata Rât, însă și aceea este aproape de capcitatea maximă, iar Clujul poate ajunge într-o situație de criză. Astfel că până la finalizarea CMID-ului, se caută alte soluții, cum ar fi încurajarea clujenilor să aducă gunoaiele în aceste puncte de colecatre pentru a scădea volumul de deșeuri ce trebuie depus la rampa temporară de la Pata Rât.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *