In vizor

Clujenii sunt invatati sa colecteze selectiv, dar rampa ecologica va fi gata abia in noiembrie

Astazi a fost lansata campania de informare si de educare a clujenilor, pentru colectarea selectiva a deseurilor, realizata de o companie de publicitate clujeana. In timp ce tinerii din scoli se vor intrece in concursuri de colectare selectiva, clujenii nu au unde sa colecteze gunoaiele. Rampa ecologica din Feleacu va fi gata abia in noiembrie, cel mai optimist termen, a anuntat, astazi, Horea Uioreanu.

Compania Vitrina Advertising, cea care a castigat contractul de publicitate pentru proiectul “Sistem de Management Integrat al Deseurilor in Judetul Cluj”,  a lansat astazi campania de informare si de educare a publicului privind colectarea selectiva a deseurilor. Vor merge in scoli si in gradinite, in comune si in orase, pentru a-I educa pe clujeni despre importanta colectarii selective a deseurilor. Campania va fi una creativa, a aratat Georgeta Cerbanic, expert in comunicare.

“Vom instala inclusiv panouri de baschet in culori diferite, ii vom incuraja pe clujeni sa arunce selective la cos”, a spus aceasta.

In plina campanie de promovare a colectarii selective, clujenii trec printr-o adevarata criza a gunoaielor: rampa ecologica de la Feleacu va fi gata abia la sfarsitul anului, iar rampa temporara din Pata Rat este pe punctul de a se inchide. In aceste conditii, autoritatile locale si judetene vor fi puse, din nou, in fata unei probleme greu de rezolvat: unde depozitam deseurile clujenilor?

Mariana Ratiu, director executiv al Consiliului Judetean Cluj, a aratat ca rampa temporara de la Pata Rat, administrata de Salprest, este pe cale de a se inchide.

“Actuala groapa temporara nu se mai poate folosi, vorbim de o rampa temporara care este a domnului Eugen Veres, autorizata temporar. Din cate stiu eu, a expirat acel termen sau se apropie de expirare. Sa vedem cum se vor organiza atat Primaria, cat si Consiliul Judetean Cluj, sa asiguram depozitarea temporara”.

Pe de alta parte, Vasile Fratean, sef de sectie la Salprest, ne-a declarat ca groapa temporara de la Pata Rat mai are capacitate de depozitare, pentru cateva luni. Asta, datorita romilor de pe rampa, care selecteaza deseurile.

“Exista capacitate de depozitare pentru ca foarte mult din ce intra, si iese. Cel putin o jumatate de an mai putem depozita aici”, a spus Fratean.

Mariana Ratiu a mai anuntat ca procedurile pentru inchiderea rampei de la Pata Rat vor incepe in aproximativ trei luni-patru luni.

“Aici este o problema, nu stiu ce sa intampla cu romii de la Pata Rat. Este o problema sociala care trebuie rezolvata. Ei traiesc pe rampa si nu stiu daca vor lasa viitorul constructor al inchiderii sa intre acolo”.

Chiar si asa, Centrul de management al deseurilor, care se construieste in Comuna Feleacu, va fi gata in luna noiembrie, a anuntat, astazi, presedintele Consiliului Judetean Cluj, Horea Uioreanu.

“In ceea ce priveste drumul de acces, este construit in proportie de 50%, iar saptamana viitoare va fi atribuita licitatia pentru consolidarea terenului”, a mai spus Uioreanu.

Mariana Ratiu a aratat ca, pana acum Ministerul Mediului a facut rambursari de peste 62 de milioane de lei, pentru aceasta investitie. Valoarea totala a proiectului SMID se ridica la 229 de milioane de lei, din care 171 de milioane de lei este suma eligibila.  

“Am cerut sa se majoreze valoarea eligibilitatii, deoarece obtinand economii in urma licitatiilor, vrem ca acea suma sa ne-o dea eligibila, sa nu o pierdem. Am cerut 30 de milioane de lei, cat valoreaza proiectul de inchidere a rampei de la Pata Rat. Am cerut si cei 1,7 milioane de euro, cat costa consolidarea facuta in urma alunecarilor de teren , plus lotul patru de la echipamente, este vorba de acele containere pentru deseuri periculoase. Inteleg ca din cauza schimbarii de la nivel central a puterii, mai asteptam un raspuns. Sper eu, pozitiv”, a explicat Ratiu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *