In vizor

Clujenii sunt amendați pentru chefurile din apartamente. Câte persoane pot participa la un chef organizat acasă?

Tinerii care participau la o petrecere organizată într-un apartament din Mănăștur au fost amendați de polițiștii clujeni atât pentru disturbarea liniștii și ordinii publice, dar și  pentru nerespectarea normelor de protecție impuse în vederea prevenirii și combaterii pandemiei de Covid-19. Valoarea totală a sancțiunilor fiind de 13.500 lei.

Polițiștii au fost sesizați de vecini că într-un apartament avea loc un chef. Aceștia s-au deplasat la fața locului, unde au identificat un număr de 21 de persoane care s-au reunit cu prilejul organizării unei petreceri. Polițiștii au aplicat celor 20 de participanți la eveniment sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor Legii 55/2020, iar organizatorul petrecerii a fost sancționat atât în conformitate cu Legea 61/1991 pentru încălcarea a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, cât și pentru nerespectarea normelor de protecție impuse în vederea prevenirii și combaterii pandemiei de Covid-19.

Poți sau nu poți să fii amendat pentru că faci chef la tine în apartament? 

Vicepremierul Raluca Turcan susține că cei care organizează în locuințele lor private petreceri cu mai mult de 20 de persoane pot să fie amendați, în timp ce secretarul de stat Raed Arafat, susține că nu există o legislație care să interzică petrecerile din locuințele private.

„Dacă fac acasă cu 20 de oameni, este la limita regulii impuse de noi. Dacă fac deja cu 30 de oameni, atunci, dacă organele de control sunt sesizate, aplică amenzi. Este o practică. Şi nu doar în România. Şi în Germania şi în Elveţia unde sunt sesizate încălcări ale regulilor stabilite intervin organele de aplicare şi de respectare a legii. E ceva absolut firesc”, a declarat vicepremierul, potrivit antena3.ro.

Raed Arafat a susținut însă că petrecerile și aniversările sunt interzise, dar că nu există o legislație care să permită organizarea unor astfel de manifestări în interiorul locuințelor private.

„Nu putem controla locuinţele. Aici, din nou, a fost un apel la parteneriat cu populaţia. Interzicerea este una generală, dar în locuinţă sfatul nostru este ca oamenii să respecte regulile. Chiar dacă ai invitat pe cineva la tine – şi poate că pare ciudat ce spun – chiar dacă ai invitat pe cineva care nu stă la tine, vine cineva în vizită, să se poarte mască. Dar nu s-a pus o cifră, o limită de persoane aici. Petrecerile şi aniversările şi sărbătorile sunt interzise. Dacă cineva totuşi riscă şi vrea să facă ceva în interiorul domiciliului, atunci pe răspunderea lui face acest lucru. Noi nu putem să mergem să spunem că interzicem ceva în interiorul domiciliului. Nu avem o astfel de legislaţie care să permită acest lucru”, a declarat Arafat, citat de agerpres.ro.

Ordonanța de Urgență aprobată de Guvern prin care este stabilită carantina parțială specifică faptul că: ”se interzice desfășurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private”. La fel ca în multe alte cazuri, legislația este interpretabilă. Se pare că polițiștii consideră că și locuința poate fi asimilată spațiului privat, astfel că dacă vecinii tăi te reclamă la poliție poți fi amedat dacă faci chef la tine acasă. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *