Din oras

Clujenii așteaptă cu anii pentru obținerea unei autorizații pentru locuință: „Îmi cer scuze că a trebuit să ajung în această situație la dumneavoastră”. Emil Boc: „Vă asigur că ne vom apleca asupra problemei. Am s-o direcționez experților din Primărie”

După ce epuizează toate căile legale, pe parcursul a câțiva ani, cetățenii sunt nevoiți să-și prezinte personal problemele pe care le întâmpină în cadrul Direcției Generale de Urbanism, chiar în fața Consiliului local și a primarului Emil Boc. Pentru obținerea „constatării urbanizării” terenului, o prevedere cu caracter local, clujenii așteaptă ani de zile, chiar dacă recent edilul Clujului susținea că „pentru construcțiile de locuințe unifamiliale avem un calendar accelerat. Nu este normal și moral să îi ținem la rând pe cei cu case ca și cum ar avea de construit un bloc”, declara Emil Boc în ședința comisiei de urbanism.

Ioan Craiu a avut o intervenție în ședința de Consiliu local pentru a semnala dificultățile întâmpinate pentru obținerea unei autorizații pentru realizarea unei locuințe unifamiliale de pe strada Eclipsei.

„Îmi cer scuze că a trebuit să ajung în această situație la dumneavoastră!

După mai multe încercări – începând cu anul 2018 – de a obține o autorizație de construcție pentru o locuință unifamilială, iată!, sunt nevoit să vin în fața dumneavoastră, neavând altă soluție. 

Parcela de teren pe care o dețin împreună cu soția se află pe strada Eclipsei, dincolo de Becaș, într-o zonă de case. 

În august 2020 am solicitat Direcției Generale de Urbanism, Biroul Strategii Urbane, constatarea urbanizării terenului, conform HCL 737/2017 a municipiului Cluj-Napoca și a Legii 350/2001, pentru emiterea certificatului de urbanism fără realizarea prealabilă a unui PUZ. 

În urma răspunsului primit, am completat documentația, de asemenea am dezmembrat din terenul meu pentru infrastructura rutieră din zonă. 

În urma documentației depuse am primit comunicarea că documentația nu intră sub incidența HCL 737/2017, nefăcându-se referire și la Legea 350. 

 «Această hotărâre face referire la parcelele care au fost aprobate prin PUZ anterior intrării în vigoare a noului PUG.

Și nu prin documentare de timp PUD».

În urma acestui răspuns am întâmpinat din nou Biroului de Strategii urbane o întâmpinare în martie 2021 prin care am adus la cunoștință că Planul Urbanistic de Detaliu aprobat prin HCL 360/2004 și în baza avizului favorabil din 25.02.2003 a urbanizat zona, stabilind organizarea rețelei stradale/profilul drumului/modul de utilizare al terenurilor/dezvoltarea infrastructurii edilitare/statutul juridic etc”, a arătat Ioan Craiu în pledoaria sa din ședința de Consiliu local de miercuri. 

Fără a primi un răspuns oficial, acesta a luat legătura cu un inspector de specialitate (Pop Alexandru) din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, care a analizat dosarul și a dat un răspuns negativ. 

„În atare condiții, am zis să ajung la dumneavoastră și să mă ajutați într-un fel”, a conchis Ioan Craiu.  

În susținerea cauzei sale, Craiu a semnalat că pe strada Eclipsei, vis a vis de parcela pe care o deține a fost deja autorizată și recepționată o construcție de tip familial, prilej cu care Ioan Craiu a solicitat respectuos reanalizarea dosarului. 

„Eu o să preiau solicitarea dumneavoastră”, a dat asigurări Emil Boc. 

„Și am s-o direcționez experților din Primărie pentru a o analiza în conformitate cu legea și vă asigur, ca pe toți cetățenii Clujului, că oricine are un temei legal, îl va primi. 

Nu mă pot pronunța, nu cunosc cazul și nu știu despre ce este vorba, dar vă asigur că ne vom apleca asupra problemei dumneavoastră, și dacă avem un cadru legal care să vă sprijine, vă vom sprijini”, a susținut primarul Emil Boc la solicitarea clujeanului. 

De altfel, primarul a explicat și care este rolul acelei prevederi locale de „constatare a urbanizării”.

Potrivit lui Boc, administrația locală a introdus această prevedere pentru a „ajuta”, dar se pare că aceasta are rolul de a complica lucrurile. 

„Toate comisiile sunt publice, să știți. Alea de constatare a urbanizării – aici se discută cu tot poporul care dorește să se uite. (…).

Avem transparență totală ca aceste lucruri să se verifice. 

Noi am făcut această prevedere ca să ajutăm oamenii. Că nu e în legea urbanismului constatarea urbanizării.

Noi am făcut-o ca să nu-i mai punem pe oameni, atunci când au toate și a mai rămas o parcelă, o casă, să nu-i mai punem pe oameni să facă PUZ.

Pentru aceasta am făcut: să venim în sprijinul lor. 

Nu am făcut-o împotriva lor, ci pentru ei”, a ținut să explice Emil Boc.

În ultima ședință a Comisiei tehnice de amenajare a teritoriului și urbanism (CTATU), primarul Emil Boc a apreciat că un calendar „accelerat” pentru construcțiile unifamiliale este unul „firesc”. 
Iar în acest sens, aceste proiecte au prioritate în fața marilor ansambluri imobiliare. 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *