Fostul procuror şef al DNA, Daniel Morar (în perioada 2005-2012; din anul 2013, Morar este judecător al Curţii Constituţionale a României), a declarat, pentru blogul jurnalistei Sorina Matei, că imediat după ce i s-a adus la cunoştinţă protocolul SRI-PÎCCJ a anunţat-o pe Laura Codruţa Kovesi, procuror general la acea vreme, că nu îl va respecta, unele dintre dispoziţii încălcând legea.
„La începutul anului 2009, am primit, în calitate de procuror şef al DNA, spre conformare, sub forma unui document clasificat, protocolul de colaborare încheiat între PÎCCJ şi SRI. Este vorba de documentul care a fost declasificat şi care a apărut în spaţiul public săptămâna trecută. La acel moment, după studierea acestuia, am avut o discuţie telefonică cu doamna procuror general, Laura Codruţa Kovesi, ocazie cu care i-am spus că eu nu agreez un asemenea protocol în condiţiile în care prin acesta se adaugă la Codul de procedură penală, iar unele dispoziţii sunt chiar contrare legii. Mi-a spus că aceasta este decizia luată şi că protocolul trebuie respectat. I-am răspuns că nici procurorii DNA şi nici eu nu vom respecta şi nu vom aplica acest protocol. Acesta este motivul pentru care nu am prelucrat protocolul procurorilor din cadrul DNA, nu l-am adus la cunoştinţa lor, dispunând doar arhivarea acestuia la Compartimentul de documente clasificate din cadrul instituţiei”, a declarat Daniel Morar, fost procuror şef al DNA, pentru jurnalista Sorina Matei.
Fostul procuror şef al DNA susţine că imediat după ce a intrat în vigoare protocolul, toate sesizările SRI ajungeau la Direcţia Naţională Anticorupţie prin Cabinetul Laurei Codruţa Kovesi, sub semnătura acesteia.
„Începând cu luna februarie 2009, toate sesizările întocmite de către SRI au fost transmise la DNA doar prin Cabinetul Procurorului general al PÎCCJ, sub semnătura acestuia, spre deosebire de perioada anterioară în care sesizările de competenţa DNA erau trimise direct la această unitate de parchet. Fiecare sesizare a SRI era însoţită de o adresă în care ni se cerea ca, în conformitate cu art.6 din Protocol, să comunicăm modul de valorificare a informaţiilor cuprinse în sesizare. Pe această cale au aflat şi procurorii din cadrul DNA, cărora le erau repartizate aceste sesizări, de existenţa protocolului încheiat între PÎCCJ şi SRI, fără însă a-i cunoaşte conţinutul. Am fost întrebat despre această obligaţie de către procurorii şefi de secţie, le-am confirmat că a fost încheiat un protocol între cele două instituţii, dar pe care îl vom ignora şi, prin urmare, nu vom comunica modul în care vor fi valorificate informaţiile primite de la SRI. Prin urmare, toate sesizările primite de la SRI, atât cele care nu au avut potenţial de valorificare, cât şi cele care au fost valorificate în sau prin întocmirea unor dosare penale, au fost arhivate, conform procedurii interne DNA în vigoare în acel moment, din dispoziţia procurorului de caz, la Compartimentul de documente clasificate, fără realizarea informării prevăzute la art.6 din Protocol”, a mai spus Daniel Morar.
Acesta spune că, în perioada mandatului său, transcrierea şi redarea convorbirilor telefonice interceptate erau efectuate doar de către procuror sau ofiţerii de poliţie, neexistând echipe mixte.
Kovesi îl contrazice pe Morar: Protocolul cu SRI s-a aplicat și sub conducerea lui, există dovezi scrise
Laura Codruța Kovesi a spus marți la Europa FM că protocolul de cooperate a DNA cu SRI s-a aplicat și atunci când Daniel Morar a condus Direcția Națională Anticorupție, declarație venită după ce Morar a susținut că DNA nu a aplicat sub conducerea lui protocolul încheiat cu Serviciul de Informații.
„Cu aprobarea dlui Morar, protocolul a fost multiplicat și toti procurorii din subordine au primit copii. Exista dovezi scrise că acest protocol s-a aplicat, iar Daniel Morar, în calitate de procuror general, nu a denunțat niciodată acest protocol, ca fiind ilegal”, a declarat Kovesi.
Procurorul șef al DNA a explicat că, atunci când a fost întocmit protocolul cu SRI, s-a constituit un grup de lucru, din care au făcut parte procurori din mai multe structuri:
„A fost, inițial, întocmit un proiect de protocol, s-au făcut observații și modificări pe marginea lui. Apoi, cu aprobarea lui Daniel Morar, acest protocol a fost multiplicat și mii de magistrați l-au aplicat ani de zile. Nimeni, nici Daniel Morar, nu a denunțat că ar fi fost ceva ilegal în acest protocol.”
CINE MINTE? CĂ ACUM LCK RECUNOAȘTE EXISTENȚA PROTOCOLULUI, NEGAT CU ÎNVERȘUNARE MAI AN!!!
Acum un an citeam pe siteul DNA: Nu există protocol de colaborare cu SRI și nici între Coldea și Kovesi.
Direcția Națională Anticorupție (DNA) dezminte informațiile apărute în spațiul public referitoare la „fabricarea ori înscenarea unor dosare penale” ori „urmăriri penale la ordine” făcute de DNA, la inițiativa unor politicieni și a unor persoane din conducerea Serviciului Român de Informații (SRI), precum și informațiile potrivit cărora Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al instituției anticorupție, ar fi încălcat atribuțiile de serviciu.
Potrivit DNA, “informațiile respective sunt neadevărate, ofensatoare și absurde și au menirea de a discredita activitatea procurorilor DNA, fiind folosite ca o stratagema de către persoane interesate de a formula apărări în spațiul public și nu în fața unei instanțe de judecată”.
Discutăm despre un act oficial – că asta este un comunicat de presă. Deci, cum poate cineva induce în eroare opinia publică printr-un act oficial? Cine produce fake news?