In vizor

Clujeanul care i-a invatat pe 10.000 de romani sa zboare

Cu o privire limpede si mai albastra decat cerul senin, Ioan Baciu, la aproape 63 de ani, ii invata pe clujeni sa zboare. Cu peste 5.000 de salturi la activ, de la 5.000 de metri inaltime, veteranul parasutistilor de la Cluj-Napoca a explicat, pentru Ziar de Cluj, cum a ajuns sa le dea aripi celor 10.000 de romani pe care i-a invatat sa sara cu parasuta.

N-a stiut ca isi va gasi pasiunea la 5.000 de metri deasupra Pamantului. De la cei 2.000 de metri sub pamant, din mina, i se parea chiar imposibil, insa coincidentele isi dau mana si te fac sa realizezi ca cerul e limita. La propiu. Veteranul parasutistilor din Romania, Ioan Baciu, s-a nascut in urma cu 63 de ani, pe vremea cand, la Cluj-Napoca, tanarul Iosif Tesler era numit comandantul scolii de parasutisti, dupa ce a avut curajul de a face un salt cu o singura parasuta, fara inca una de rezerva.

“El a fost primul care a sarit cu o singura parasuta, fara sa aiba parasuta de rezerva. El a pus bazele scolii de zbor pe Cetatuie, langa hotelul Belvedere”, dezvaluie, cu un MIG Lancer in fundal, Ioan Baciu, veteranul parasutistilor.

Coincidenta sau nu, Baciu s-a nascut in acelasi an in care s-a inceput constructia Turnului Parasutistilor de la Cluj, in 1951, pentru ca, 19 ani mai tarziu, sa sara pentru prima data.  

“Eu am sarit acolo, in 1970, prima data. Am auzit, locuiam in zona. Nu mi-am dorit sa fac asa ceva. A fost pur si simplu o intamplare ca am ajuns parasutist. Am plecat din mina, de la 2.000 de metri sub pamant si am ajuns 5.000 de metri deasupra”, rade.

Vorbeste detasat si soarbe executiile in aer ale elevilor sai. Ar mai sari, daca i-ar permite piciorul, insa nu mai poate instrui in zbor, ramane la sol si preda, in continuare. Tot la Turn, acolo unde si-a descoperit pasiunea pentru zbor, la inceputul carierei. Cinci ani i-a pregatit la turn pe parasutisti si, din 1980, a devenit profesionist.

“Am pregatit doar la nivelul incepatori, baza, fara sa am voie sa instruiesc si in zbor, dar, din 1980, instruiesc si in zbor. Cu cei de la turn, cu tot, am pregatiti 10.000 de parasutisti. Ganditi-va ca inainte de 1989 erau taberele UTC si aveam grupe de 350 de elevi adusi din toata tara. Oarecum o norma de cel putin 1.000 de tineri”, continua Ioan Baciu.

Veteranul cerului de la Cluj pregateste parasutisti si in prezent. Pasiunea ii curge prin vene si azi. Pentru ca a iesit la pensie, in grad de comandant adjunct, de la Aeroclubul Romaniei, a ramas instructor voluntar.

“In locul meu a ramas ficioru’ meu cel mai mic, instructor la Aeroclub. El are si o asociatie non-profit unde instruieste parasutisti”, continua fostul antrenor in lotul national.

“Parasutsimul e cel mai grozav mod de a-ti invinge frica”

Formarea tinerilor parasutisti clujeni a inceput la Turnul de pe Cetatuie, in 1965. In acelasi an, s-au mai angajat alti instructori la Dezmir. Pe atunci, insa, pregatirea fizica era totul. Tinerii sunt si mai receptivi azi, insa sunt mai putin pregatiti fizic. Pe vremea aceea pregatirea fizica era baza.

“Trebuia sa ai o pregatire fizica extraordinara. Va dati seama? Veneam la aterizare cu 60 de kilometri la ora, iar viteza de coborare era de 5 metri pe secunda. Daca nu prindeai platforma de nisip, ala erai”, spune, in timp ce ajunge la baza.

Parasutismul e antidotul perfect pentru frica de inaltime, spune veteranul parasutistilor din Romania, dupa 5.000 de salturi.

“E super sa faci parasutism. E cel mai grozav mod de a-ti invinge frica. Va spun eu din experienta, din 10 oameni carora le e frica si sar cu parasuta, 8 vin inapoi sa mai sara. E foarte mult, un procent extraordinar. Iar din astia 8 devin parasutisti cu acte in regula, cel putin patru, deci un procent mare. Va spun eu: se face sport de inalta performanta la Aeroclubul Romaniei. Din 100 de tineri alegeam 1, care ajungea in varf”, puncteaza atent parasutistul ca la o aterizare cu 60 de kilometri pe ora, pe o platforma de nisip de 20 de metri patrati.

Noroc ca tehnica s-a dezvoltat mai mult in ultimii 50 de ani. Parasutele care sunt in dotare acum sunt extrem de sigure si nu mai e nevoie de un antrenament de spartan. Din experienta sa, face calcule strategice puncteaza realist: 

“Interesul tinerilor pentru parasutism a crescut. E dorinta de adrenalina. E foarte bine ca sunt atatia care aleg sa vina la parasutism, in loc sa mearga in cluburi si prin baruri, sa ia droguri sau alcool”, marturiseste Ioan Baciu.

Veteranul parasutistilor din Romania a sarit cu parasuta ultima data, acum 6 ani, in tandem cu fiul sau, Doru, care si-a deschis, din aceeasi pasiune, o scoala de parasutism la Cluj-Napoca. La mitingul aviatic de la Cluj-Napoca, din weekend, Ioan Baciu a fost invitat sa comenteze evolutiile parasutistilor de la Aeroclubul Romaniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *