Politica

Clujeanca Hegedüs Csilla, desemnată de Consiliul Permanent al UDMR secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene

Consiliul Permanent al UDMR a decis marți desemnarea secretarilor de stat în șase ministere, între acestea al Fondurilor Europene și Muncii și Protecției Sociale. Clujeanca Hegedüs Csilla a fost desemnată secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene. 

Primii șase secretari de stat desemnați de UDMR sunt:

Clujeanca Hegedüs Csilla la Ministerul Fondurilor Europene – a fost secretar de stat responsabil pentru patrimoniul cultural, iar în 2014 a fost pentru scurt timp ministru al culturii și viceprim-ministru. Din 2011 este vicepreședinte executiv al UDMR responsabil pentru cultură, și purtător de cuvânt al Uniunii din 2019. Din 2001, coordonează revitalizarea Castelului Bánffy din Bonțida și este organizator de programe educaționale și culturale. A coordonat implementarea a peste zece proiecte finanțate de Comisia Europeană, având parteneri din numeroase state ale UE. În 2008, programul de specializare în reabilitarea patrimoniului construit, organizat din 2001 la Castelul Bánffy a câștigat Marele Premiu Europa Nostra. Din 2012 până în prezent, este membru al juriului Marca patrimoniului european din Bruxelles. Din martie 2020, este cercetător la Institutul de Cercetare în Strategii Europene de la Budapesta.

În perioada în care Hegedüs Csilla a coordonat activitatea Ministerului Culturii, Ziar de Cluj semnala multiplele funcții deținute de aceasta, aspect ce releva dificultatea cu care putea răspunde multiplelor angajamente publice. 

CITEȘTE ȘIMinistrul clujean al Culturii Hegedus Csilla – expert recunoscut, dar si beneficiar controversat de fonduri publice

Clujeanca are un CV impresionant: este licentiata in resurse umane al Universitatea din Pecs si, totodata, in economie la Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca. Intre 2010 si 2012 a fost consilier personal al ministrului Culturii, iar în perioada martie 2014 – noiembrie 2014 a fost secretar de stat in cadrul aceluiasi minister. A condus in calitate de director executiv Fundatia Transilvania Trust din 2007 si a fost membru al juriului international al Uniunii Europene (DG EAC) si Europa Nostra privind patrimoniul cultural.

Hegedus Csilla a vandut in 2014 o casa cu teren in Apahida pentru 60.000 de euro lui David Baxter, despre care publicatia Catavencii a scris ca  “este actionar principal la firma Pro Restauratio, aia care repara “satul regal” Savarsin, si mai este si directorul pentru programe europene din cadrul fundatiei Transilvania Trust”.

Fostul secretar de stat si fost ministru al Culturii ar fi obtinut sute de mii de euro de la stat pentru fundatia pe care o conduce, precum si fonduri europene post-aderare, prin Ministerul Culturii, in perioada în care era consilier personal al lui Kelemen Hunor.

Clujeanca a fost remunerata in acelasi timp si de Fundatia Transylvania Trust, in timp ce avea salariu ca expert pe proiecte cu fonduri europene derulate de Ministerul Culturii.

Pe langa fondurile europene sau cele publice nerambursabile care au ajuns in conturile fundatiei sale prin progame derulate de minister, alte sute de mii de euro „au ajuns de la instituții subordonate aceluiași minister în conturile firmei tatalui aceleiași Hegedus Csilla”, potrivit sursei citate. Mare parte din aceste date reies in declaratiile de avere si interese din ultimii ani.

Kallós Zoltán la Ministerul Educație – profesor de geografie, din 2017 inspector școlar general adjunct. Din anul 2019 este președinte al Uniunii Cadrelor Didactice Maghiare din România – Filiala Satu Mare. În anul 2020 a fost ales consilier județean. 

Demeter András István la Ministerul Culturii – licenţiat în 1992 în arta actorului de teatru, film şi televiziune la universitatea „Szentgyörgyi István” din Târgu Mures. În 1993 a câştigat primul concurs de proiecte de management organizat în România pentru ocuparea unui post de director de teatru. A studiat management cultural în Dijon, Franţa şi este licenţiat în drept la Timişoara. În perioada 2005-2010, a fost director general şi, mai apoi, secretar de stat în Ministerul Culturii. A fost preşedinte-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, fiind şi în prezent membru în Consiliul de Administraţie al Radioului Public. Din 2013 asigură managementul Casei de Producţie a Televiziunii Române. 

Oltean Csongor la Ministerul Tineretului și Sportului – 32 de ani, economist. A absolvit Universitatea Babeș-Bolyai – Economia Comerțului, Turismului și Serviciilor. De mai bine de 12 ani este membru activ al formațiunilor de tineret partenere al UDMR. Este vicepreședinte executiv al Consiliului Permanent al Uniunii. 

Szép Róbert la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor – este inginer geolog, absolvent al Universității Al. I. Cuza din Iași, fiind doctor în domeniul Mine, Petrol și Gaze. Este șef lucrări din 2011 la Universitatea Sapientia din Miercurea Ciuc, din 2017 fiind conducător de doctorat al Școlii Doctorale de Chimie a Universității din Pécs, Ungaria, iar din 2018 este cercetător științific gradul I la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Mediului. Din iulie 2019 este directorul Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Cinegetică și Resurse Montane Miercurea Ciuc din cadrul Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”. În perioada 2014-2019 a fost Comisar General Adjunct și Comisar General al Gărzii Naționale de Mediu. 

Makkai Péter la Ministerul Muncii și Protecției Sociale – 49 de ani, pastor reformat, director al departamentului pentru persoanele cu dizabilități, bunăstarea copilului și sprijinirea familiei din cadrul Fundației Creștine Diakónia din Sfântu Gheorghe. 

Potrivit unei informări făcute de UDMR, Consiliul Permanent al Uniunii va decide în următoarele zile cu privire la numirea altor secretari de stat în alte ministere. 
 

 

 

sursa foto: hegedüscsilla/facebook.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *