Devine din ce în ce mai clar pentru toată lumea: de Clujana se va alege praful. În decembrie 2018, Consiliul Județean a cumpărat fabrica aflată în insolvență pentru 4.8 milioane de euro, însă viitorul e sumbru pentru faimosul brand clujean.
Contractul de vânzare-cumpărare privind achiziționareaa mai multor active aflate în patrimoniul Clujana, pe amplasamentul situat în Piața 1 Mai, a fost semnat de vicepreședintele CJ Cluj, Marius Mînzat, în prezența conducerii societății comerciale Clujana S.A., a administratorului judiciar și a notarului, în decembrie 2018 pentru 4.8 milioane de euro. Iar din acel moment, perspectivele deveneau, cel puțin la nivel declarativ, optimiste.
Mai întâi a fost insolvența. “Pentru salvarea acestei societăți nu avem altă opțiune decât procedura de insolvență. Toate celelalte discuții sunt inutile”, afirma președintele CJ Cluj, Alin Tișe, în 2018.
După care, s-au gândit la creșterea liniei de producție. „În continuare, sperăm să creștem producția sau cel puțin valoarea adăugată. Asta este tema noastră până la elaborarea planului de reorganizare”, decreta directorul Clujana, Florin Gliga, în 2018.
Au pregătit între timp și o casă nouă pentru iubitul brand. ”În prezent se fac demersurile necesare pentru relocarea Clujana în una din halele nou construite în Parcul Industrial Tetarom I de pe strada Tăietura Turcului nr. 47”, se preciza într-un comunicat al CJ Cluj, tot în 2018.
Și a trecut iarna, iar primăvara a adus vești proaste pentru cei care sunt interesați de realitate, nu doar de bla bla-ul politicienilor. Cu datorii de peste 13 milioane de lei și în lipsa unui plan de reorganizare, e greu de crezut că ultimul cui în sicriul fabricii așteaptă să fie bătut.
În prezent, conform surselor Ziar de Cluj, în cadrul societății mai sunt angajați aproximativ 50 de oameni, iar majoritatea își caută de lucru. Cât despre mutat la Tetarom, momentan totul e în stand-by (sau pe românește, nu prea mai au ce muta la Tetarom).
Cu o istorie de peste 100 de ani, cea mai mare unitate de pielărie și încălțăminte din regiune în anii ’80, pare să fi ajuns la capăt de drum, sub umbrela unui management dezastruos.
Clujana a intrat în insolvență în ianuarie 2018, în urma unei decizii luate de Tribunalul Specializat Cluj. Activitatea la Clujana a continuat ca urmare a contractelor existente. La acea dată, Clujana avea o datorie de 15 milioane lei către ANAF. Societatea este deţinută de Consiliul Judeţean Cluj, care are peste 93% din acţiunile societăţii, restul aparţinând unei asociaţii a angajaţilor şi SIF Oltenia.