In vizor

Cluj-Napoca se mai înfrățește cu un oraș, deși nu există niciun beneficiu real de pe urma acestor parteneriate. Ne-am ales doar cu maimuțe și alte ridiculități

20 de orașe sunt înfrățite cu municipiul Cluj-Napoca. Săptămâna viitoare lista se completează cu încă unul: Eskișehir din Turcia. Primăria are planuri mărețe, dar inexistente în ceea ce privește colaborarea cu acest oraș. La fel ca și în cazul celorlalte localități.

În ședința de Consiliu Local de săptămâna viitoare, va fi supus votului consilierilor un proiect referitor la aprobarea înțelegerii de cooperare între cele două municipii. Într-un limbaj de lemn demn de perioada comunistă, este prezentat orașul din Turcia și scopul cooperării.

“Cooperarea între cele două municipii reprezintă oportunitatea de a crea cadrul necesar aprofundării relațiilor între cele două orașe în domeniile administrației public, dezvoltării durabile, cercetării științifice, sănătate, asistență socială, științe medicale, economie, industrie, educație, artă, cultură și sport”, se arată în document.

Potrivit proiectului de hotărâre, “în scopul dezvoltării relațiilor de prietenie și cooperare între cele două orașe, precum și în scopul promovării înțelegerii reciproce și prieteniei între locuitorii municipiului Cluj-Napoca din România și locuitorii municipiului Eskișehir din Republica Turcia, prin consultări prietenești reciproce, au convenit să stabilească relații de cooperare potrivit competențelor de care dispun și în conformitate cu legislațiile în vigoare în România și Republica Turcia”.  

Municipiul Eskișehir este situat în nord-vestul Turciei, are o populație de peste 870.000 locuitori și este capitala proviniciei Eskișehir. Acest oraș este un important centru cultural, academic (are două universități, șapte institut, șase academii etc). Este unul din orașele avansate din punct de vedere industrial, aici funcționând Districtul Industrial Organizat al Eskișehir-ului. Are și numeroase industrii moderne: producție de camioane, aparate electrocasnice, locomotive, motoare pentru avioane dfe luptă, echipamente agricole, textile, cărămizi, ceramică, ciment, chimicale, piatră, spumă de mare procesată și zahăr rafinat.

În document, mai este notat și faptul că anul trecut a avut loc o întâlnire între primarii celor două orașe care au pus la cale colaborarea. Nu este menționat însă niciun proiect sau program concret de colaborare care ar urma să aibă loc.

“În perioada 3-6 septembrie 2018, o delegație oficială condusă de domnul primar Yilmaz Buyukersen a vizitat municipiul Cluj-Napoca. Cu acest prilej, au avut loc o serie de întâlniri de lucru și au fost identificate oportunități de colaborare în domeniile cultural, economic, al politicilor de tineret”, este precizat în proiectul de hotărâre.

Cluj-Napoca este înfrățit cu 20 de orașe, fără să aibă vreun beneficiu real de pe urma acestor parteneriate.

Avem totuși ceva – o zonă a orașelor înfrățite, pe malul Someșului. Statuia maimuței Nelson este maximul ridicolului din toată colaborarea municipiului Cluj-Napoca cu orașele înfrățite. Momentul instalării statuii maimuței a fost marcat cu mare fast, cu discursuri, cu Boc purtător de panglică tricoloră și cu dezvelirea statuii.

Mai sunt și alte realizări de tot râsul în urma înfrățirii cu alte orașe. De exemplu, un jurnalist din Be’er Sheva (Israel) a fost în vizită în Cluj-Napoca, în 2009, iar la întoarcere a scris un articol despre orașul de pe Someș. Dar să nu fim totuși cârcotași. În Be’er Sheva a fost inaugurată Piațeta Cluj-Napoca, în aprilie 2007, cu ocazia aniversării a 15 ani de înfrățire.

Și înfrățirea cu orașul chinez Zhengzhou este foarte fructuoasă. Pe lista proiectelor rezultate din colaborarea cu chinezii se află “organizarea unui dialog în direct între primarul municipiului Cluj-Napoca și omologul său din Zhengzhou, în cadrul unei emisiuni a Radio China International, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de relații româno-chineze (septembrie 2009)”.

Municipalitatea clujeană a bifat și alte colaborări la fel de inutile ca și emisiunea în direct la radio, un concurs de mărțișoare sau inaugurarea unei statui. Delegații ale Primăriei Cluj-Napoca au fost în vizită în orașele înfrățite, delegații ale „suratelor” în vizită la Zilele Clujului, organizarea de colocvii.

Cu unele orașe (Chacao-Caracas din Venezuela și Makati din Filipine), municipalitatea nu a avut niciun contact, nici măcar banalele vizite ale delegațiilor.  

Așadar, la cât mai multe orașe înfrățite!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *