De cartier

Cluj-Napoca: prima stradă smart din România a fost neîntreținută (str. Molnar Piuariu)

Scris de 2065

„Cluj-Napoca: prima stradă smart din România a fost finalizată (str. Molnar Piuariu)”, anunța primarul Emil Boc, pe pagina sa electorală de Facebook, în 16 iulie 2020, precizând faptul că:

„Prima stradă smart din România a fost realizată de Primăria Cluj-Napoca cu finanțare europeană și dispune de toate facilitățile unui spațiu public modern, “verde”, adaptat la realitățile tehnologice și de mobilitate urbană actuale. (…)

Proiectul cuprinde tronsonul dintre străzile Fabricii de Zahăr și Dâmboviței, inclusiv intersecția cu strada Teleorman și a fost realizat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Obiectiv specific 4.1: Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă, respectiv bugetul local al municipiului Cluj-Napoca. Valoarea totală a investiției este de 5.900.627,28 lei (cu TVA).

Primăria Cluj-Napoca are în vedere realizarea de astfel de proiecte de regenerare urbană în toate cartierele orașului, în concordanță cu SIDU – Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană.”

Nu numai că Primăria nu a mai realizat alte astfel de proiecte în cartiere, de aproape 2 ani de zile, dar nici măcar proiectul pilot Molnar Piuariu nu a fost întreținut corespunzător.

Ca de obicei, marea realizare a fost inaugurată cu pompă, a fost marketată electoral pe Facebook, a fost stoarsă de beneficiile de imagine care se puteau trage de pe urma modernizării, după care a fost lăsată să se integreze în peisajul general gri și părăginit al Clujului.

În mai puțin de 2 ani, „prima stradă smart din România” nu a ajuns, bineînțeles, o paragină totală, în scurtul timp neavând cum, dar, neîntreținută, în câțiva ani va deveni epava unui proiect pilot care o vreme a sunat bine și cam atât.

Priviți cum arăta această stradă în iulie 2020, în fotografiile pe care edilul liberal al Clujului le-a postat pe pagina sa de Facebook:

Băncile erau vopsite, iar copacii aveau la bază vegetație sau gazon.

Totul era plin de culoare, de la băncile smart, până la carosabil.

Ziar de Cluj a vizitat astăzi strada Molnar Piuariu, una care la inaugurare a fost o pată vie de culoare în cartierul Mărăști care poartă o patină groasă, gri, a comunismului.

Astăzi, strada ”smart” Molnar Piuariu este perfect integrată în cartierul cu care nu mai face notă disonantă. Totul este gri și trist și nu ne așteptam ca iarba să fie verde în 22 martie, dar nici ca băncile smart, vopsite la inaugurare, să nu mai aibă urmă de vopsea, după nici 2 ani!

Pe întreaga lungime a străzii, vopseaua s-a spălat de pe toate băncile, lăsând lemnul golaș pradă putreziciunii viitoare:

Nici gazonul montat în 2020 nu a rezistat prea mult, lăsând astăzi locul pământului reavăn:

Și asfaltul ”smart” s-a adaptat contextului general clujean cu cârpeli și fisuri:

Măcar dalele atât de apreciate de primarul Boc, încât au fost plantate în tot Centrul, au rezistat:

Când marketingul politic e întreținut mereu doar cu noi și noi inaugurări fastuoase, pe Facebook, fără ca vechile realizări să fie întreținute pe teren, ajungem, în timp, să avem doar albume foto digitale deosebite, cu imagini colorate care în realitate sunt alb-negru și gri.ULTIMA ORĂ

 • Acum 14 hours In vizor
  DEȘI ÎNCĂ NU L-AU CĂLCAT ÎN COPITE CEI DE LA UNTOLD, gazonul nou-nouț de pe Cluj Arena necesită o reșapare de 10.000 de euro. Așa se fac lucrările de calitate pe bani publici cu firme de casă!
 • Acum 15 hours Politica
  GUVERNUL MAI ANUNȚĂ UN FÂS: Memorandum pentru creșterea salariilor pentru profesori anul viitor. Bătaia de joc este pe față: Memorandumul nu are forță juridică
 • Acum 15 hours Politica
  Nu sunt bani pentru Educație, dar apare o nouă categorie bugetară: asistent de judecător. Legea a fost adoptată de Camera Deputaților
 • Acum 15 hours Politica
  Alfred Simonis, liderul deputaților PSD, despre OUG Ciucă privind banii pentru Educație: ”Nu trebuie să îi mințim! Evident, e insuficient”
 • Acum 16 hours In vizor
  Sindicaliștii din Educație au reușit să obțină de la Guvern majorarea salariilor pentru militari, polițiști și angajații din sănătate: ”Implică un impact bugetar nesemnificativ”. Dacă rezistă, poate le măresc guvernanții și lor salariile
 • Acum 16 hours Analiza
  Cătălin Avramescu: ”Elefanţi albi la Cluj”. Da, este despre inutilitatea megalomaniacală a metroului lui Boc. Nu numai Ziar de Cluj vede că se umblă-n curul gol
 • Acum 17 hours Eveniment
  Greva profesorilor continuă. Liderul sindical Marius Nistor: ”Vrem garanții de la guvern pe noua grilă de salarizare și salariul debutanților”
 • Acum 18 hours Straineze
  Viktor Orban face jocurile lui Putin din motive de revizionism. Analist maghiar, fost ofițer de informații: ”vrea să câștige noi teritorii și se bazează pe Rusia pentru a schimba ordinea politică în Europa”
 • Acum 19 hours In vizor
  Fost consilier local din Huedin găsit în stare de incompatibilitate de Agenția Națională de Integritate
 • Acum 19 hours Din oras
  INVITAȚIE LA O CONFERINȚĂ DE PRESĂ cu privire la pata de obrazul municipiului de 5 stele: Pata Rât, cartierul situat chiar lângă groapa de gunoi a Clujului, are nevoie de un centru comunitar!
 • Acum 20 hours Rautacisme
  Emil Boc mai ”deservește” o dată linia 8 cu troleibuze, la șase luni după ultimul anunț despre aceeași deservire. Cică linia e total nepoluantă. N-am aflat noi, dar or fi devenit electrice autobuzele care deservesc traseele M41, M42, M43 și M44
 • Acum 1 day Eveniment
  Un cutremur de magnitudine 5,3 a avut loc în județul Arad, la adâncimea de 6,4 km. S-a resimțit în România, Croația, Ungaria și Serbia
 • Acum 1 day In vizor
  Cum se subminează Educația? Prin prostia disperată a slugoilor puși miniștri. Mediile vor putea fi încheiate cu doar două note pe disciplină – proiect
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE