In vizor

CLUJ HORROR CITY Deshumarea mortilor din Cimitirul Manastur, o pata de rusine pe obrazul lui Emil Boc

Situatia familiilor celor 58 de morti, ce trebuie deshumati din Cimitirul Manastur, este o pata pe obrazul clujenilor, iar singurul vinovat pentru aceasta rusine este primarul Emil Boc si angajatii institutiei care au permis sa se ajunga aici. Proprietarii unor terenuri din vecinatatea cimitirului au demonstrat in instanta, prin litera legii, ca mormintele au fost amenajate la mai putin de 53 de metri, distanta sanitara ce trebuie respectata in cazul cimitirelor. Bineinteles, Primaria Cluj-Napoca a permis ca mormintele sa fie amplasate la o distanta atat de mica, prin concesionarea terenurilor pe 20 de ani.
 

De ani de zile, institutia taraganeaza aceste fapte, iar sentinta definitiva, obtinuta de unul dintre proprietari, care obliga deshumarea celor 58 de morminte, dateaza din 2012! Inca de atunci, mormintele ar fi trebuit mutate, dar Emil Boc a ignorat cu desavarsire o sentinta definitiva si executorie. Abia dupa ce cazul a ajuns in atentia CEDO, primaria i-a notificat pe clujeni ca trebuie sa isi mute mortii.

Sorin Vamos, patronul societatii comerciale VSV Invest Grup SRL, este cel care a obtinut in instanta, in 2012, sentinta definitiva prin care 58 de morminte din Cimitirul Manastur trebuie mutate. El este proprietarul a doua terenuri aflate in imediata vecinatate a cimitirului, iar in cazul unuia dintre ele, a demonstrat in instanta ca primaria a amenajat morminte la o distanta prea mica fata de cea legala.

Clujeanul s-a judecat din 2008 pana in 2012 cu Primaria clujeana si in cele din urma a obtinut o sentinta definitiva: mormintele trebuie mutate. Argumentul suprem a fost acela ca nu a fost respectata distanta sanitara de 53 de metri, recomandata prin Ordinul 536 din 23 iunie 1997 al Ministerului Sanatatii, pentru aprobarea Normelor de igiena si a recomandarilor privind mediul de viata al populatiei.

Primaria a ignorat acest ordin si a considerat ca nu este valabil in acest caz, deoarece cele doua terenuri (al primariei si al societatii VSV Invest Grup) “sunt situate in aceeasi subzona a cimitirelor si nu se pune problema asigurarii unei distante de protectie intre ele”.

Pe baza acestui argument, acum 60 de familii din Cluj-Napoca sunt puse intr-o situatie imposibila, de a-si deshuma mortii!

Argumentele proprietarului
 
Sorin Vamos povesteste ca a cumparat inca din 2001 doua terenuri in zona strazii Frunzisului, cu intentia de a construi mai multe blocuri. Numai ca Primaria Cluj-Napoca nu i-a eliberat autorizatie de constructie.

“In prima faza, am solicitat niste acte si niste certificate de urbanism pentru constructii de P+10 etaje si P+2 etaje. Domnul Boc pur si simplu mi-a refuzat orice cerere de eliberare a unui act, pentru a putea construi.
Eu am avut in trecut un litigiu cu domnul Emil Boc, la Judecatoria Cluj-Napoca, si de aici a inceput tot. In cele din urma, instanta a obligat Primaria sa imi ofere certificatele de urbanism si sa imi folosesc terenul asa cum imi doresc. Apoi, tot Primaria a inceput sa-mi puna mortii de jur-imprejurul terenului meu”, spune el.

Asa s-a ajuns ca, la numai cativa centimetri de proprietatea clujeanului, Primaria sa concesioneze teren (concesionarea se face pe o perioada de 20 de ani) pentru morminte.

Sorin Vamos are in proprietate doua terenuri care se invecineaza cu Cimitirul Manastur, unul cu o suprafata de 3450 de metri patrati, iar celalalt  de3.300 de metri patrati, iar pe ambele doreste sa construiasca.

Daca in cazul unui teren a obtinut sentinta definitiva, intr-un alt proces instanta urmeaza sa se pronunte.

“Mai am un alt teren, langa care s-au amplasat alte aproximativ 200 de morminte. Si in acel caz se judeca stramutarea acestor morminte. Acum suntem in stadiul de realizare a expertizei, pentru a se stabili cate morminte trebuie exhumate, pentru a pastra distanta legala fata de proprietatea mea”.

Pentru ca a considerat ca nu si-a putut folosi terenul, din 2001 incoace, acelasi Sorin Vamos a obtinut in instanta despagubiri civile de 320.000 de euro, din partea Primariei Cluj-Napoca. Evident, banii vor fi platiti tot din banii clujenilor.

“Pentru ca nu mi-au dat autorizatie de construire, am o sentinta definitiva prin care primaria Cluj-Napoca este obligata sa imi plateasca despagubiri de 320.000 de euro, plus dobanda legala din 2011”, explica el.

Argumentele Primariei

Din nepasare sau ignoranta, Primaria Cluj-Napoca a lasat ca situatia sa ajunga pana la obligatia ca 58 de familii sa-si dezgroape mortii. Institutia a ignorat ani de zile argumentele proprietarilor de teren si au autorizat, in continuare, amenajarea mormintelr la o distanta prea mica fata de limita de proprietate.
Oana Buzatu, purtator de cuvant al institutiei, admite ca, pe langa procesul in care primaria a pierdut fara drept de apel, mai sunt si alte procese pe rol.

“Sunt mai multe procese, iar cele aflate acum pe rol afecteaza undeva la peste 500 de morminte. In pimele forme am castigat si speram sa castigam si in forma de recurs”, spune ea.

In ultimii ani, institutia a ignorat plangerile repetate ale proprietarilor de terenuri. Spre exemplu, in 2011, primaria clujeana a admis Planul Urbanistic de Detaliu pentru amenajarea cimitirului de pe strada Frunzisului  – beneficiar SC Nic Star SRL.

Inca din 2011, VSV Invest Grup SRL a depus o plangere la institutie, prin care cerea ca acest PUD sa nu fie aprobat, deoarece li se incalca dreptul de proprietate. Societatea a aratat in plangere ca “edificarea cimitirului se propune intr-o zona construita aflata in plina dezvoltare urbanistica. Mai mult, primaria nu a solicitat acordul vecinilor, cu atat mai mult cu cat activitatea de inhumare este una cu impact potential semnificativ asupra mediului”.
Toate aceste argumente au fost ignorate de primaria clujeana, iar beneficiarul lucrarilor de la cimitir, SC Nic Star SRL, a efectuat lucrarile de constrire a mormintelor.

Chiar si Directia de Sanatate Publica a constatat ca nu se respecta prevederile Ordinului MS 536/1997 – distanta de 53 de metri de la morminte.

Ani de zile, institutia a inchis ochii si a ignorat legea, iar argumentele aduse de reprezentantii ei palesc in fata deciziei definitive a unei instante.
Unul dintre argumentele primariei este acela ca, in noul Plan Urbanistic General, terenurile lui Vamos au ca destinatie “loc de veci” .

Chiar si la trei ani de la sentinta definitiva, primaria a notificat familiile clujenilor numai pentru ca CEDO a cerut institutiei acest lucru.

Cum s-a ajuns la CEDO

Cazul a ajuns in atentia Curtii Europene a Drepturilor Omului tot la plangerea lui Sorin Vamos. Chiar daca are o sentinta definitiva care prevede mutarea mormintelor, clujeanul nu are dreptul sa recurga la deshumare – mormintele sunt pe proprietatea Primariei Cluj-Napoca, iar pentru deshumare e nevoie de autorizatii. Asa ca acesta a apelat la CEDO, careia i-a cerut sa oblige Statul Roman si, implicit, institutia primariei, sa puna in aplicare sentinta definitiva emisa de Curtea de Apel Cluj.

CEDO se va pronuntata in urmatoarea perioada in acest caz, iar clujeanul are toate sansele sa castige procesul! In acel moment, primarul Emil Boc nu va mai avea niciun argument si va fi obligat sa dezgroape 58 de morti.

Notificarea primita de familiile mortilor a starnit reactii diferite: “pentru unii, deshumarea celor dragi este egal cu sfarsitul, este un lucru de neimaginat. Altii au fost de acord ca mormintele sa fie mutate”, spune Oana Buzatu.

“Primaria Cluj-Napoca suporta pe cheltuiala ei relocarea mormintelor, daca ei solicita deshumarea si remutarea, avem deja cateva cazuri. Totusi, sunt foarte multi care nu accepta aceasta situatie”, completeaza ea.

Argumentele Bisericii

“Cred ca legea trebuie respectata, avand in vedere ca este vorba de un punct de vedere al unei instante. Totusi, se poate admite deshumarea, dar din motive spirituale, ceea ce nu este valabil in aceasta situatie. In orice caz, ca principiu, un loc de veci in care a fost ingropat vreodata cineva este un loc sacru. El nu mai apartine oamenilor, ci apartine lui Dumnezeu si acelor persoane care isi dorm acolo somnul de veci, in asteptarea Invierii. Nu ar trebui sa le fie tulburata linistea. Inalt Preasfintitul s-a mai pronuntat pe aceasta tema, deoarece este o problema veche. Nu stiu daca i s-a cerut punctul de vedere si de catre instanta”, a declarat preotul Bogdan Ivanov, purtator de cuvant al Mitropoliei Clujului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *