Politica

Cluj: 4,7% prezenţă la vot faţă de 4,05% la Parlamentarele din 2016

La ora 10, în Cluj au votat 28.874 de clujeni. Dintre care: 25.142 pe liste permanente, 3.609 – pe liste suplimentare şi 353 cu urna mobilă.

La nivel naţional prezenţa este de 5,01 %.

Liderii principalelor partide politice au votat la primă oră și au transmis mesaje de mobilizare a electoratului

Klaus Iohannis a votat în Sibiu și i-a îndemnat pe români să meargă la vot, subliind că alegerile nu se câștigă în sondaje, se câștigă la urne și fiecare vot contează:

„Avem șansa aș zice eu chiar istorică de a alege un Parlament mai bun, care realmente se ocupă de problemele românilor și care face legi bune pentru România. E extrem de important să mergem la vot. Alegerile realmente se ocupă de problemele românilor și un Parlament care face legi bune pentru România. E extrem de important să mergem la vot. Alegerile nu se câștigă în sondaje, se câștigă la urne. Fiecare vot contează. Dragi români, azi e foarte important, vă rog mergeți la vot”, a declarat președintele Iohannis după ce a votat”.

Vasile Dâncu a declarat, la ieșirea de la urne, că teme precum empatia au fost readuse în campania electorală:

”Suntem mulțumiți că am reușit să comunicăm cu ardelenii și sperăm că mesajul nostru a fost perceput, chiar dacă în condiții grele. A fost o campanie în care a trebuit să readucem prin temele de campanie, teme umaniste, care credeam că nu mai trebuie aduse în discursul politic. Spre exemplu, tema empatiei”.

Hunor Kelemen a declarat că a votat pentru o reprezentare puternică pentru UDMR și a spus că de la viitorul Parlament așteaptă ”stabilitate și predictibilitate”:

„Am votat pentru o reprezentare puternică pentru comunitatea noastră. Aştept de la viitorul Parlament stabilitate politică, predictibilitate politică şi, bineînţeles, o aplecare, când e vorba de problemele cetăţenilor, şi mai puţine certuri inutile şi sterile. Aştept un buget, legea bugetului trebuie votată în acest an, imediat după instalarea Guvernului, aştept un buget extrem de bine fundamentat în care sănătatea, educaţia, investiţiile şi locurile de muncă vor fi susţinute şi protejate. Aştept o stabilitate politică prin care se poate face ceea ce are nevoie societatea românească, pe de o parte, şi putem corecta tot ce nu a mers bine în această perioadă, mai ales în ultimul an, când pandemia a venit peste noi, nu numai peste noi, dar efectele se vor simţi poate încă ani buni”.

Alexandru Rafila a făcut declarații la ieșirea de la urne:

”În primul rând, trebuie să participăm la vot, procedura este sigură, nu prezintă niciun fel de probleme. Cel mai important este ca oamenii să voteze pentru profesionalism, responsabilitate și modestie, nu este timp de festivisim. Nu ne putem întoarce la viața normală decât dacă reușim să trecem peste această pandemie. Demagogia și festivismul nu își au locul. E momentul să reflectăm puțin și să ne întoarcem la profesioniști. Să ne gândim că în următorii 4 ani trebuie să scoatem țara din criza economică actuală, iar criza de sănătate să fie gestionată de profesioniști. Eu nu am experiență în campanie, dar aceste restricții nu au dus la o campanie normală. Este normal să interacționeze cu alegătorii, legătura directă cu oamenii trebuie să stea la baza deciziei, dar din păcate, datorită contextului epidemiologic nu s-a putut întâmpla. Votul a fost la fel pentru mine, opțiunea a fost foarte clară”.

Sorin Grindeanu a votat în Timișoara și a făcut declarații de la ieșirea din secția de vot:

”Am votat pentru siguranța unei guvernări responsabile care să nu folosească pandemia pentru a-și bate joc de români. Am votat pentru schimbare”.

Raluca Turcan, prim-vicepreședintele PNL, a declarat că este ”un moment istoric pentru România” și le-a transmis alegătorilor că nu pot schimba România de pe Facebook, ci la urne:

”Este un moment unic în viața României, acest vot poate să ne ducă spre Europa, să ofere dezvoltare, instituții puternice funcționale. Acest vot poate să ne ducă într-o perioadă de 4 ani de stablitate guvernamentală în care să construim. Am votat pentru o Românie europeană și dezvoltată. Îi îndemn pe toți să meargă la vot. De la Sibiu i-aș îndemna dacă prețuiesc democrație să înțeleagă că indiferent ce scriu pe FB și ceea ce discută cu prietenii nu se poate realiza dacă nu merg la vot. Democrația se apără mergând la vot. Votul este unul sigur și am verificat asta și vor putea să verifice cu toții în cabina de vot”.

Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor:

”Votul de astăzi va influența semnificativ România, poate vom putea avea autostradă într-un an sau în trei ani, putem avea proiecte sau nu. Votul pentru parlamentare e votul pentru viitorul Guvern”.

Claudiu Năsui a declarat că scrutinul de duminică ”nu este un scrutin ca oricare altul”:

”Este cea mai importantă zi pe care o avem pentru următorii 4 ani de zile. Felul în care românii votează astăzi va determina cum va arăta în următorii 4 ani. Dacă ne dorim o Românie fără hoție, cum vedem că este în afară, se poate întâmpla dacă astăzi ieșim la vot și votăm în consecință. Noi am fost atacați de toate partidele. Nu este o zi ca oricare alta și nu e un scrutin ca oricare altul”.

Ludovic Orban a îndemnat românii să iasă la vot, asigurând că măsurile de protecție sunt stricte și nu pun sănătatea cetățenilor în pericol:

”La mulți ani pentru Sfântul Nicolae. E o zi decisivă pentru România. Îi invit pe toți românii să își exercite dreptul de vot și să participe la această decizie fundamentală. Am votat pentru dezvoltarea României. Pentru o Românie dinamică, modernă, încrezătoare în forțele sale, să fie respectată la nivel internațional. Am votat pentru reforme substanțiale, pentru o orientare euroatlantică clară a României, pentru un plan de dezvoltare care să permită saltul pe care România îl merită. Îi asigur pe români că măsurile de protecție sanitară care au fost instituite sunt respectate și nu există risc de contaminare dacă aceste reguli sunt respectate. Folosiți-vă puterea pe care o aveți, se întâmplă o dată la patru ani. Puneți-vă pecetea pe soarta României pentru următorii 4 ani de zile”.

Marcel Ciolacu a făcut declarații după ce și-a exercitat dreptul la vot, în Buzău:

”În primul rând, La mulți ani de Sf. Nicolae. Am votat pentru ca românii să-și ia vița înapoi și să aibă specialiștii capabili pentru gestionarea pandemiei. Am votat pentru pensii și alocații, dar și împotriva incompetenței, am votat pentru producătorii și firmele românești. Îndemn românii să vină la vot, e un vot crucial”.

Dacian Cioloș a făcut declarații după ce a ieșit de la urne:

”Am votat pentru oameni noi în politică, care nu își doresc hoția sub nicio formă la ei, oameni care merg în Parlament ca să construiască și nu pentru privilegii. E momentul să apropiem Parlamentul de societate și să facem schimbările pe care le dorim. Pentru astfel de oameni și viziuni am votat, pentru oameni care au deja un rost în viață, și-au lăsat joburile și merg în Parlament să reconstruiască. Cu siguranță, după această pandemie, va trebui să reconstruim și e important să reconstruim pe baze sănătoase. Ați văzut că se votează în condiții de siguranță, durează maximum 5 minute să votezi și cred că merită să dăm o oră din viața noastră, cu tot cu drum, ca să ne aducem contribuția la ce se întâmplă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *