Editorial

Cineva să-i spună lui Emil Boc că Școala Ardeleană nu este Școala de partid la care se raportează

Două probleme majore am identificat vizionând dezbaterea Clujului Civic pe tema statuilor vandalizate pe ”pietonala” străzii Mihail Kogălniceanu (la ambele trebuie dat un răspuns):

– Școala Ardeleană nu are număr topo, prin urmare nu e cadastrată, prin urmare aparține nimănui. Prin urmare am avut 30 de ani doi primari care nu s-au învrednicit nici o secundă să își facă inventariul patrimoniului. Dar ce ne miră în orașul în care numai se ianugurează, dar nu se recepționează?

– ”Ordinele de șantier” s-au dat prin sms. Păi cum se poate una ca aceasta? Fără hârtii semnate, ștampilate, asumate conform legii? Înseamnă că de la bun început s-a încercat o măgărie.

Și, fără nici o conotație șovină: dacă soclul din 1973 al Școlii Ardelenea nu mai corespundea noii viziuni a modernizării străzii, la statuia Sfântului Gheorghe omorând balaurul, un soclu cu mult mai vechi decât cel pomenit, de ce i-ar corespunde soclul noii viziuni?

Un răspuns este că respectiva statuie e cadastrată, trecută în patrimoniu orașului și cred că și cel universal. Că unii sunt gospodari și știu să-și apere istoria, iar alții sunt doar azvârlitori de vorbe pe gură, care habar nu au cum să apere și să prezerve și puținul de istorie pe care-l avem.

Cineva să-i spună lui Boc că Școala Ardeleană nu e Școala de partid la care se raportează.