In vizor

Cine va fi noul RECTOR al Universității Babeș-Bolyai? Jocurile AU FOST FĂCUTE. Ioan-Aurel Pop se va dedica Academiei Române

Jocul de culise e în plină desfășurare în cea mai mare universitate din țară. Actualul rector, Profesorul Universitar Ioan Aurel Pop a anunțat public, ce-i drept, în mediul virtual, cum că nu intenționează să mai candideze pentru fotoliul de rector, ci își va dedica timpul cercetării în cadrul Academiei Române, în calitate de președinte al celui mai înalt for de cultură din România. Cui îi va reveni jilțul de rector al Universității Babeș-Bolyai? Zvonurile circulă deja de multă vreme pe holurile Universității. Mai mult chiar, conform unor surse avizate din interior, alegerea noului rector e mai mult decât hotărâtă. Rămân doar formalitățile, adică procedura specifică ce nu poate fi omisă. Cine va fi noul rector al universității clujene?

„Nădăjduiesc ca, ajutat în continuare de Consiliul de Administrație și de Senatul Universității „Babeș-Bolyai”, să-mi închei cu bine, peste câteva luni, mandatul de rector și să mă pot concentra, alături de colegii mei, în buna funcționare a celei mai importante instituții de consacrare a valorilor intelectuale și de cercetare și creație din țară – Academia Română”, a anunțat ieri Ioan Aurel Pop, actualul rector al UBB și Președinte al Academiei Române. 

Ioan Aurel Pop a câştigat alegerile pentru rectoratul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca în anul 2012, fiind reales în 2016, iar în 5 aprilie 2018 a fost ales în calitate de Preşedinte al Academiei Române.

Pop s-a referit și la un alt aspect intens vehiculat în spațiul public – candidature sa la Președinția României. 

„În 25 martie a.c., am postat un text prin care am explicat că nu am de gând să candidez la președinția României. De atunci și până în prezent nu s-a schimbat nimic în această privință, motiv pentru care reiau respectiva postare, în speranta că va înțelege toată lumea poziția mea față de acest subiect.

În ultima vreme se vehiculează posibilitatea candidaturii mele pentru o funcție politică importantă în stat, fapt care îi bucură pe unii și îi întristează pe alții. Zvonul acesta a determinat anumite reacții adverse, neprincipiale, mincinoase și chiar dăunătoare în raport cu mine și cu instituțiile în a căror activitate sunt implicat. În speță, este vorba despre Academia Română și Universitatea „Babeș-Bolyai”. În consecință, deși nu mă simt deloc obligat să-mi motivez conduita cetățenească, doresc să anunț public că nu am candidat și nu voi candida la vreo funcție de conducere politică în statul român”, a notat academicianul Ioan Aurel Pop.

Universitatea Babeș-Bolyai lansează o dezbatere publică privind referendumul pentru modalitatea de alegere a rectorului UBB, eveniment ce va avea loc în curând, în data de 13 iunie. Referendumul propriu-zis ar urma să se desfășoare în data de 20 iunie 2019, în sediul central al universităţii.  

Între timp, dezbaterea este aprinsă, dar se joacă în spatele ușilor închise. Cine va obține funcția de rector al uneia dintre cele mai prestigioase universități din țară, prezentă în clasamentele internaționale, singura universitate din România prezentă în Academic Ranking of World Universities/ARWU?

Ei bine, Prorectorul Universității Babeș-Bolyai responsabil de cercetare, competitivitate-excelență și publicații științifice, prof. univ. dr. Daniel David, este în cărți.

Prof Univ Dr Daniel David

sursa foto: danieldavidubb.wordpress.com

Mai mult, acesta s-ar bucura de o vastă susținere din partea facultăților și, implicit, a profesorilor cu greutate din UBB. În plus, Daniel David nu este la prima încercare. În anul 2012, atunci când profesorul Andrei Marga își încheia mandatul de rector, iar Ioan Aurel Pop câștiga alegerile pentru rectoratul UBB, Daniel David s-a aflat printre candidați.

Directorul fondator al Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, Daniel David, a obținut în turul I – 17.97% din voturi. Atunci, David se plasa pe locul 3, după Cristina Ciumas, care reușise să obtină 39.16% din voturi.

Prof Univ Dr Cristina Ciumas

sursa foto: hotnews.ro

„Se pare ca programul lui Pop a atras mai multe voturi, iar eu sper sa pornim pe un drum al modernizarii. Asta a ales comunitatea, decizia trebuie respectata, iar noua conducere, sustinuta. Totusi, nu e o surpriza prea mare: cine s-a uitat atent la turul I putea anticipa ceea ce urma sa se intample”, declara în martie 2012, Daniel David, considerat drept principalul reprezentant al celor care doreau „reformarea” universitatii. 

Acum, după cum susțin anumite surse, Daniel David joacă tare, fiind susținut de o largă majoritate. 

Întrebat dacă intenționează să candideze pentru rectoratul UBB, profesorul David a susținut că nu a luat încă o decizie, însă probabilitatea în acest sens există și depinde de suportul colegilor săi:

„Acum, vă spun sincer, la acest moment, nu pot să vă spun dacă voi candida sau nu.

Pot să vă spun doar că este posibil, dar deocamdată am încă multe de făcut ca prorector.

Probabil că în toamnă, după ce revenim din vacanță și în funcție de ce se va întâmpla la nivel de Universitate, dacă voi simți că există un suport mai larg al colegilor, posibilitatea ar putea să se transforme în probabilitate.

Dar deocamdată, NU SPUN NU, dar nu este un angajament”, a declarat profesorul Daniel David pentru Ziar de Cluj.

Deocamdată, putem spune că această susținere există în Universitatea Babeș-Bolyai, iar zarurile au fost aruncate.

În privința unei prime măsuri pe care ar adopta-o în calitate de rector, Daniel David a ezitat să se pronunțe și a declarat că în toamnă o asemenea idee nu ar fi lipsită de conținut.

„În septembrie mă puteți întreba, probabil atunci va fi mult mai articulată…”, a afirmat Daniel David. 

Daniel David este profesor „Aaron T. Beck” de psihologie clinică şi psihoterapie (ştiinţe cognitive clinice) la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), directorul fondator al Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, preşedinte al International Institute for the Advanced Studies of Psychotherapy and Applied Mental Health, al Colegiului Psihologilor din România, filiala Cluj (2004-2012) şi al Asociaţiei de Psihoterapii Cognitive şi Comportamentale din România (2000-2011).

În prezent (2009-) este profesor asociat (adjunct professor) şi la prestigioasa instituţie medicală Icahn School of  Medicine at Mount Sinai, New-York, SUA şi directorul programului de cercetare la Albert Ellis Institute, New York, USA, un institut de referinţă la nivel internaţional pentru cercetarea şi practica în psihoterapie şi sănătate mintală (vezi aici).

De asemenea, a fost membru al Scientific Review Group în Social Sciences în European Science Foundation. Din 2016 este prorectorul UBB pentru cercetare, competitivitate-excelenţă şi publicaţii ştiinţifice şi directorul executiv al Institutului STAR-UBB. În anul 2017 a fost ales preşedintele Asociaţiei Psihologilor din România. Este autorul monografiei Psihologia poporului român – profilul psihologic al românilor, apărută la Editura Polirom. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *