Straineze

Cine va conduce Turcia în următorii cinci ani, președintele Recep Erdogan sau liderul opoziției, Kemal Kilicdaroglu? Urnele de vot s-au închis, nu au fost incidente majore. Observatorii vorbesc despre o prezență record. Primul exit-poll, la ora 21:00

Turcii își aleg duminică președintele pentru următorii cinci ani. Principalii rivali în cursa electorală sunt președintele în funcție Recep Tayyip Erdogan (AKP, 70 de ani) și candidatul opoziției unite, Kemal Kilicddaroglu (CHP, 75 de ani). Alegerile sunt importante nu numai pentru viitorul Turciei, ci și pentru întreaga UE, mai ales prin prisma în care cursul negocierilor de aderare se poate schimba semnificativ dacă Erdogan va fi învins. Și pentru România, alegerile au impact important, în special în cheia istoriei comune de secole a celor două popoare, cât mai ales în cheie economică, Ankara fiind cel mai important partener non-UE al Bucureștiului. Aproximativ 61 de milioane de alegători din cele 87 de circumscripţii electorale din Turcia au fost aşteptaţi duminică la urne.

Kilicdaroglu a declarat într-un tweet:

  • „Vreau să fac un apel la eroii noștri ai democrației. Să nu părăsiți niciodată urnele de vot, indiferent de situație, până când nu este livrat raportul final semnat al urnelor de vot. Manifestarea deplină și corectă a voinței poporului depinde de determinarea voastră. Veți vedea, va merita oboseala voastră”, a scris acesta.

La fel. președintele Erdogan le-a cerut susținătorilor săi, într-o postare pe Twitter după încheierea votului, să „protejeze cu fermitate urnele de vot”, până la finalizarea rezultatelor, potrivit Al Jazeera.

Nu au fost semnalate incidente majore de securitate sau nereguli, transmite Sami Zeidan, corespondentul Al Jazeera. 

  • ”Din păcate, trei persoane au suferit un atac de cord – un supraveghetor al secției de votare și doi alegători – din cauza entuziasmului palpabil și a tensiunii care a cuprins această țară”, a declarat Zeidan.

Sondajele preelectorale îi dau principalului contracandidat al lui Erdogan, Kemal Kilicdaroglu, care conduce o alianţă de şase partide de opoziţie, un uşor avans, însă, dacă niciunul dintre ei nu va obţine peste 50% din voturi, un tur decisiv va avea loc peste două săptămâni, pe 28 mai, transmite AFP.

Conform legislației turcești, raportarea oricărui rezultat este interzisă până la ora locală 21.00, notează The Guardian. De-abia după această oră ar trebui să știm dacă vreunul dintre candidații prezidențiali a depășit pragul de 50% necesar pentru a evita un al doilea tur de scrutin peste două săptămâni.

La ora 17:00, urnele de vot s-au închis. În condițiile în care la multe secții de votare se înregistrează cozi lungi, autoritățile au precizat că persoanele care așteptau la coadă înainte de ora 17.00, când s-au închis urnele, vor putea vota. Oricine se alătură unei cozi după ora 17.00 nu poate vota. Mii de oameni stau la cozi lungi pentru a vota. Oamenii așteaptă la cozi lungi care șerpuiesc prin orașe, în timp ce mii de oameni au mers la urne pentru a vota în cadrul alegerilor din Turcia, potrivit Al Jazeera.

IMPORTANT: Voturile pentru Muharrem Ince vor fi numărate. Consiliul Suprem pentru Alegeri a anunțat că toate voturile exprimate în favoarea lui Muharrem Ince vor fi numărate și nu vor fi considerate invalide, potrivit Al Jazeera. Ince este liderul Partidului Patriei și un fost candidat la președinție care s-a retras din cursă cu câteva zile înainte de vot. Fotografia sa și o căsuță goală corespunzătoare pe care alegătorii o puteau selecta au rămas vizibile pe buletinele de vot care fuseseră deja tipărite înainte de retragerea sa.

 

Foto: UMIT BEKTAS / POOL / AFP (Recep Erdogan) și BULENT KILIC / AFP (Kemal Kilicdaroglu)