Din oras

Cine sunt ingerii TIFF-ului

N-au aripi, harpa sau aurelola, dar au un zambet sincer mereu imprimat pe fete si cunostinte solide de limba engleza. La Cluj, ingerii sunt poligloti, e conditie obligatorie pentru a primi titulatura de sfant. Vlad Gliga e la al doilea mandat de “ingeras” al TIFF-ului si nu sta pe umarul nimanui, ci alaturi de invitatii speciali ai festivalului, cum sunt regizorii, directorii sau actorii veniti din alte tari.

Invitatii straini care ajung pentru prima data la festivalul de film din Cluj primesc cate un “ingeras” cu acte in regula. Asta le scrie pe legitimate, asta sunt ei, in mod oficial.

Sunt ingerii care au grija ca invitatii sa ajunga la evenimente, sa se descurce in oras, sa ajunga la hotel sau, de ce nu, sa le recomande restaurante sau locuri de iesit in oras.

“Anul asta am  grija de 8-10 invitati. Ii iau de la aeroport, le prezint orasul, ii duc la sesiunile de Q&A, le prezint alti invitati sau organizatori. Cat timp sunt aici, daca au nevoie de ceva, eu ii ajut cu tot ce pot. Daca, de exemplu, unul dintre ei vrea sa stie unde poate sa manance o pizza buna, ma suna, iar eu fie merg cu el, fie ii spun unde sa mearga; depinde de ce isi doreste si el”, povesteste Vlad, unul dintre ingerii de anul acesta.

In total, editia cu numarul 13 a TIFF are 15 ingerasi, fiecare cu partea lui de invitati. Unii au mai multi, altii mai putini. Vlad povesteste ca anul trecut a avut grija de doar doi invitati: “Unul dintre ei era invalid, a trebuit sa fiu langa el tot timpul”.

Din 2009 pana in 2011, Vlad a fost coordonatorul voluntarilor la TIFF. In 2012 a venit ca simplu cinefil, iar de anul trecut s-a “sanctificat”. Anul acesta si-a luat concediu pentru perioada festivalului, unde activeaza ca “angel” voluntar. De doi ani, locuiesteste in Olanda, dar nu neglijeaza TIFF-ul.

“Imi place ca nu e stresant, eu sunt in concediu aici. In plus, intalnesc oameni interesanti. Eu lucrez intr-un mediu cat se poate de corporate, aici ma relaxez”, mai spune Vlad.

Dupa festival, tanarul o sa plece inapoi in Olanda. Pana atunci, insa, Clujul il tine pe un norisor. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *