Hector Lopez, solistul care a facut sambata furori in centrul Clujului in rolul lui Radames din spectacolul Aida are o poveste demna de un film hollywoodian. A ajuns la cariera de solist dupa ce saracia l-a indemnat sa isi vanda violoncelul, a cantat pentru presedinti de state, iar apoi venit in Romania si nu s-a mai intors in Mexic pentru ca s-a indragostit de Cluj.
In viata de toate zilele, eroul care a facut sambata furori in Piata Unirii e un domn distins, cu privirea arzatoare a tarii din care a venit, dar si foarte bun vorbitor de limba romana.
„Cand am venit in Romania nu stiam nimic din limba voastra. In sase luni o stiam deja. Eu cred ca trebuie sa te adaptezi la tara in care traiesti, sa faci eforturi sa te simti acasa, iar invatarea limbii e o forma de respect pentru locuitorii ei”, a precizat Hector Lopez, din capul locului.
Hector Lopez s-a nascut in orasul Tijuana, din statul mexican Baja California. Mai are un frate si doua surori. De copilarie isi aminteste ca a fost “plina de muzica si bucurie”.
“Chiar daca mai erau carente, pentru ca nu eram o familie bogata, eram impreuna si asta conta”, spune el.
Alegerea carierei de interpret vocal e demna de un scenariu de film.
„Am studiat violoncelul. Pe la 22-23 de ani am fost nevoit sa imi vand instrumentul, eram sarac si in Mexic se face obligatoriu la scoala si cor. Stiam ca am voce. M-am indragostit apoi de muzica, de canto si mi-am propus sa fac eforturi sa fiu cat mai bun, macar pentru mine. Am avut si noroc, pentru ca au fost oameni care m-au sprijinit”, a spus el.
A beneficiat, astfel, de o bursa de la SIVAM – Societatea Internationala pentru Valori Artistice ale Mexicului, a carui presedinte onorific este Placido Domingo. Bursa are numele Placido Domingo si i-a dat sansa de a studia cu mai multe personalitati, atat cu acesta, cat si cu Renata Scotto si altii.
„Placido Domingo este impunator, e o figura pentru orice cantaret de opera”, a marturisit tenorul.
In studentie a inceput deja sa interpreteze mici roluri si asta i-a dat incredere ca a facut o alegere buna in cariera. A fost si angajat al Corului Operei din Mexic, experienta care i-a deschis multe orizonturi.
„Imi amintesc cand am primit primul cec si m-am intrebat ce o sa ma face u cu atatia bani. Erau multi pentru un student. Am calatorit in Mexic. Am studiat mult in capital, in Ciudad de Mexico. Corul mi-a oferit o bursa care mi-a permis sa calatoresc si sa iau ore”, a detaliat Lopez.
Studiul universitar dureaza in Mexic 8 ani, perioada din care tenorul are multe amintiri frumoase. A cantat pentru presedinti, atat ai Mexicului, cat si din America de Sud ori in SUA, unde a studiat o vreme, datorita unor burse.
“Am ajuns prima data in Europa in 2003, apoi am mai mers o data, in 2004. Atunci, la Barcelona, am cunoscut o pianista care m-a recomandat directorului Operei din Bucuresti, regretatul Ludovic Spiess. Fara sa stie de mine, a avut in credere in acea artista si m-a chemat sa fac o “Traviata” si sa dau un concert la Casa Memoriala “George Enescu””, si-a amintit el.
Stia despre Revolutie, despre bogatiile pamantului romanesc
“Ca fiu onest, eu nu prea sunt cu fotbalul, dar stiam ca Romania a avut o echipa foarte buna care a jucat in Mexic, mai apoi am aaflat de Gheorghe Hagi e roman. Prima data cand le-am spus unor prieteni ca am fost in Romania m-au intrebat ca ce o sa fac acolo, gimnastica? Stiam si de cultura muzicala din Romania ca e foarte bogata si dezvoltata”, a marturisit Lopez.
Tenorul spune ca a simtit mereu o atractie inexplicabila spre zona estica a Europei.
“Primul lucru pe care l-am facut cand am ajuns la Bucuresti a fost sa merg la piata. Am vrut sa ii simt mirosul. Atunci am descifrat o Romanie postrevolutionara, intre butooaie de varza murata”, a dezvaluit artistul.
Prima invitatie la Cluj a venit din partea regretatului Alexandru Farcas, pe atunci director al Operei Nationale Romane (ONR) din Cluj.
“Era prin 2004. Domnul Farcas era un om foarte priceput si deschis. M-a sfatuit, m-a ajutat. De atunci, am ramas indragostit de Cluj. Mi-am facut prieteni de care sunt apropiat si acum. Imi place linistea. E altfel aici, regasesc felul de a fi al oamenilor din nordul Mexicului. Imi place. Stiu ca are si probleme, dar am aflat ca ca majoritatea orasului din Romania au fost facute pentru un numar mult mai mic de locuitori, nu pentru atatea masini, e normal sa fie problem cu traficul”, a explicat acesta.
De atunci, Hector Lopez a mai jucat pentru publicul de la ONR in piese ca Traviata, Rigoletto, Carmen. De asemenea, la Opera Maghiara de Stat a jucat Elixirul Dragostei, Trubadurul sau Hotii.
Dupa ce a fost prim solist si a interpretat tot repertoriul obisnuit la Opera din Bucuresti, avand spectacole chiar si saptamanal, acum Lopez e angajat la ONR Cluj.
“Bucurestiul e ca orice capitala: aglomerata, cu oameni stresati. Eu cred ca sunt asa pentru ca vor ei, eu incerc mereu sa imi temperez emotiile si sa zambesc”, este de parere artistul.
Familia din Mexic i-a sprijinit de la bun inceput demersurile, chiar daca asta inseamna sa stea la celalalt capat al lumii.
“Imi e dor de ei, normal, dar nu m-am gandit nici o clipa sa ma intorc in Mexic. Am dat de Cluj si inima mi-a ramas aici imediat dupa ce am ajuns in Romania. Datorita acestui oras am ramas aici”, a dezvaluit el.
Il atrag irezistibil cladirile din centrul Clujului si casele vechi
„M-am plimbat pe jos, ma atrag zonele vechi si faptul ca oamenii sunt altfel. Am prieteni foarte buni si la Bucuresti, oameni frumosi care m-au ajutat si m-au sprijinit, dar am vazut si oameni pe care nu as vrea sa ii mai intalnesc. Inteleg ca de multe ori nu suntem fericiti cu ceea ce facem, dar, atunci cand intri intr-un magazin e frumos sa ti se raspunda la salut. Un zambet poate face multe, de asemenea”, a detaliat el.
Sotia sa, Alice Lopez este romanca si, de asemenea, cantareata de opera. S-au cunoscut-o la Opera din Bucuresti, s-au casatorit si au impreuna doua fetite, de patru si sase ani.
“Mai am un baiat, in Mexic. Are acum 15 ani. A stat 6 luni cu noi, in Romania, acum doi ani. I-a placut, si-a facut prieteni si deja incepea sa vorbeasca limba romana”, a marturisit tenorul.
Fetitele stiu si romana si spaniola si au crescut sub semnul muzicii.
„Fetita cea mare, Sofia, a venit pe lume in 15 martie, cand eu aveam un rol in Faust. Practic, ea a ascultat concertul la nastere, de la radio. la 11 zile, a asisitat la Tosca si nu a scos nici un fel de zgomot. A intrat deja in breasla, a avut un mic rol in Madama Butterfly. E si greu sa nu te prinda microbul daca esti mereu in lumea spectacolului”, a mai spus el.
Despre interpretarea lui Radames din Aida, spectacolul care a uimit sambata Clujul in Piata Unirii, Hector Lopez a marturisit ca a fost o bucurie la care nici nu indraznise sa viseze.
„Nu am visat la asa ceva, dar ma bucur ca am ajuns la un nivel care sa imi permita sa fac asa ceva. Am mai avut de doua-trei spectacole in aer liber, dar nu se compara cu cel de la Cluj. Nu am avut emotii in privinta interpretarii, am intrat intr-un ritm care ma ajuta in asemenea cazuri. Problema e ca nu stii la ce te poti astepta. Am intrat pe scena si am vazut ca erau focuri multe in jur si mult fum de lemn. Pentru cantareti e un pic deranjnt, ca sa spun asa, dar asta a fost. Am trecut peste acel moment”, a relatat el.
Momentul cel mai popular al spectacolului, intoarcerea triumfala a lui Radames de pe campul de lupta, cu car de razboi, cai si armate de osteni a fost savurat din plin de solist, mai ales fiindca stia ca fetitele si sotia il urmaresc din public.
„A fost frumos, mai ales ca pentru mine a fost neasteptat. A fost un proiect foarte frumos gandit. Oamenii pot spune ca au fost defecte, insa a fost un experiment, data viitoare greselile nu se vor repeta. A fost un contact mai intens cu publicul. Am vrut sa le aratam oamenilor ca opera nu e ceva chiar asa elitist. Muzica poate transmite multe sentimente si trairi”, a precizat el.
Dupa aproximativ 8 ani ani de cand e in tara noastra, tenorul spune ca a cunoscut poporul roman si se bucura ca i-a putut arata respect invatandu-i limba.
„Parerea mea e poporul roman e unul nostalgic, insa stie sa se bucure si are mereu o speranta. Am descoperit compozitori uluitori, cum e George Enescu, am descoperit muzica religioasa, polifonia pentru biserica, pe Ghita Petean, pe Marius Vlad Budoiu. Am avut ocazia sa il cunosc pe un mare tenor necunoscut aici, Vasile Moldoveanu. A revenit in tara si acum e o febra pentru el, desi inainte nimeni nu il stia. Am prieteni care canta la saxofon sau clarinte si nu au studii muzicale, dar sunt extrem de talentati”, a descris artistul din Mexic.
Din obiectivele pentru urmatoarea perioada se numara mutarea familiei la Cluj –preconizata pentru aceasta toamna sau inceputul anului viitor de preferinta in Grigorescu – precum si obtinerea cetateniei romane, demers pe care l-a tot amanat din lipsa de timp.
„Nici nu am incercat sa votez, desi am inteles ca se poate si fara cetatenia romana. Eu sunt apolitic, nu imi plac vorbele goale, desi ii respect pe cei care merg la vot”, a marturisit Lopez.
Urmeaza o scuta perioada de odihna in mijlocul familie, dupa care, la sfarsitul lui iulie, pleaca intr-un mic turneu in Spania, dupa care merge la Budapesta.
„De multe ori nu apuci sa te bucuri cum ar trebui, pentru ca ai o responsabilitate: sa fii in forma. De multe ori stau in hoteluri. Uneori ma bucu de natura, de un oras, fac poze, ca orice om. Totusi, ma consider un om respectuos fata de public si trebuie sa am grija”, a marturisit el.
Nu este deranjat de clima din Romania si a vizitat Branul, Sighisoara, Banatul si Iasiul.
„Nu imi lipseste nimic din Mexic. Doar prezenta mamei. Sunt bine in Romania. Dupa cum a remarcat marius Vlad Budoiu, directorul ONR, daca pana nu demult toti absolventii de muzica isi doreau sa cante la Bucuresti, acum tot mai multi vor sa vina la Cluj. Pentru mine a fost orasului sufletului meu inca de cand am venit prima data. Tin minte si acum ca am fost cazat la Melody si am vizitat niste prieteni a caror casa veche m-a fascinat de cum am intrat. E un oras cu traditie, care atrage”, a conchis el.
Foto: Nicu Cherciu, Florentina Tatar