Afacerea zilei

Cine a cumparat cea mai frumoasa si mai scumpa casa din Cluj?

Un site local de stiri anunta ieri achizitia uneia dintre cele mai scumpe case din Cluj-Napoca, vila „Tataru”.

Ziar de Cluj va prezinta astazi in exclusivitate detalii despre identitatea cumparatorului, declaratiile acestuia, pretul de vanzare si planurile noului proprietar.

Una dintre cele mai scumpe vile din Cluj-Napoca, cunoscuta drept “Casa Tataru”, a fost scoasa la vanzare cu 2,2 milioane de euro in luna februarie a acestui an. Construita in 1921 de catre celebrul arhitect italian Gio Ponti, casa care a gazduit ocazional familia lui Carol al II-lea, dar si vreme de opt ani pe poeta poloneza Kazimiera Illakowiczowna, a avut o istorie tumultoasa. Ultima proprietara a decedat la mijlocul lunii martie 2013, iar musterii nu au incetat sa apara.

Casa a fost prezentata de agentii imobiliari drept “unica in Romania”. A fost construita de catre arhitectul italian Gio Ponti si a apartinut profesorului Coriolan Tataru, rezident regal al Ardealului in vremea lui Carol al II-lea. De aceea, a adapostit comandamentul german in timpul celui de-al doilea razboi mondial si a gazduit ocazional familia lui Carol al II-lea.

Tot in aceasta casa a trait, timp de opt ani, poeta poloneza refugiata la Cluj Kazimiera Illakowiczowna.

Istoria casei

Dupa Revolutie, jumatate din casa a fost tranzactionata intre tigani. Casa din cartierul Grigorescu trebuia sa poarte inclusiv placa memoriala a poetei poloneze, care a fost dezvelita in 2005 in Cluj-Napoca, insa acest lucru nu s-a mai intamplat.

Potrivit unui articol publicat de Clujeanul in 2005, casa era adesea vizitata de familia regelui si de familii de intelectuali, mai ales ca sotia primului proprietar, Lucia Tataru, cunostea sapte limbi de circulatie internationala si avea o cultura vasta. Coriolan Tataru a fost unul dintre directorii Clinicii de Dermatologie din Cluj si, se spune, ca el l-ar fi tratat pe Carol al II-lea de blenoragie, lucru “rasplatit” de rege cu postul de rezident.

Casa a fost impartita in doua dupa moartea Luciei Tataru, in 1983. Jumatate a fost vanduta, de doua ori, tiganilor, iar cealalta jumatate a ajuns in proprietara Luciei Mihu. In 2001, aceasta a reusit sa cumpere intreaga locuinta, care a fost renovata.

Casa a fost refacuta de ultimii proprietari in acelasi stil florentin, fiind mobilata cu mobilier vechi din acelasi stil.

Arhitectii clujeni considera Casa Tataru cea mai valoroasa locuinta modernista din Cluj-Napoca.

“Parterul este gandit ca zona de zi, la intrare un sas si apoi un hol spatios luminos si primitor, din care sunt intrarile spre biblioteca, living (salon de peste 100 mp), sufragerie, wc de serviciu, holuri cu circuite separate spre bucatarie, sasuri, casa scarii spre pod (cu monsarj spre etaj), usa spre garaj si o bucatarie spatioasa de aproximativ 27 mp. Tot la parter exista un apartament destinat angajatilor casnici (servitori), format din 3 incaperi, o bucatarie, baie de servici, precum si 2 camari de alimente”, se arata intr-o prezentare a casei.

Legatura pe verticala se face printr-o scara dimensionata cu generozitate si foarte atent finisata.

Cum arata casa in 1938

Casa Tataru a fost fotografiata si publicata in revista de arhitectura “Domus” din 1938. In imagini apare si primul proprietar al casei, medicul Coriolan Tataru, rezident regal al Ardealului in vremea lui Carol al II-lea.

 Imaginile ne-au fost trimise de Virgil Pop, secretarul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice.

“Este o casa modernista, in stil cubist. Personal, consider ca este o casa cu calitati arhitecturale ce o depaseste pe cea a lui Dr. Petru Groza de la Deva, facuta de Horia Creanga. In Bucuresti mai sunt case facute in aceeasi perioada de arhitecti renumiti ai vremii, dar nici una nu este de acest nivel”, spune Virgil Pop.

Revista “Domus” a acordat spatii largi descrierii constructiei proiectate de renumitul architect italian. Sunt prezentate atat interioarele, cat si exterioarele. De asemenea, unele imagini, cum sunt cele de mai jos, fac parte din albumul familiei Tataru.

 d

 

Tranzactia anului in imobiliare la Cluj

De-a lungul timpului, multi oameni de afaceri au dorit sa cumpere casa. Pentru mostenitori a contat si pretul, dar si planurile de viitor ale noului proprietar.

In cele din urma, mostenitorii s-au hotarat sa vanda Casa Tataru omului de afaceri clujean Stefan Gadola, fondatorul Grupului Energobit, care a platit 1,7 milioane euro, tranzactia fiind intermediata de Grup de Lux.

Stefan Gadola ne-a confirmat in exclusivitate tranzactia:

„Sunt foarte fericit, mi-am dorit mult aceasta casa. Eu sunt o fire mai modesta, mai retrasa, nu imi place sa ma laud, dar va spun: nu cred ca sunt in Cluj case mai atragatoare. Cat priveste semnatura lui Gio Ponti, asta face din Casa Tataru un monument unic in Romania. Are si un parc generos, ca o gradina botanica, sotia mea este foarte atrasa de acest lucru si vom face acolo lucruri minunate. Va fi locuinta noastra personala, dar o vom trata cu respectul cuvenit, am consultat specialisti italieni de top, cei mai buni in restaurare si ii vom da prestanta de odinioara. Am fost interesat de aceasta proprietate si acum zece ani, o urmaresc de mult, am citit o gramada de lucruri despre ea, ii stiu istoria pe de rost, abia acum insa a devenit o oportunitate, dupa definitivarea tuturor proceselor”.

Cine este Stefan Gadola

  • Este unul dintre cei 3 fondatori ai Energobit, una dintre cele mai mari companii clujene.
  • Are 60 de ani.
  • A studiat la Liceul Industrial Energetic din Cluj, plecand apoi la Bucureşti pentru a urma cursurile Facultatii de energetica din cadrul Universitatii Tehnice Bucuresti.
  • In 1989 devine doctor inginer in energetica la aceeasi universitate, iar in 2003 obtine un certificat de manager in energie de la Association of Energy Engineers.
  • In 1979 primeste repartitia la RENEL Cluj, unde ramane pana in 1992. Incepe de pe pozitia de inginer, iar in iunie 1986 este numit sef serviciu.
  • Este casatorit si are doi copii.
  • Averea detinuta de Stefan Gadola este estimata de Top 300 Capital la suma de 31 milioane euro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *