Anchete

Ciceo, spagar dovedit. Rusine Justitiei clujene, presul grupului de la Cluj! Temeiul indicat pentru confiscarea viloiului este LUAREA DE MITA

Stiam de ceva vreme ca procesul lui David Ciceo, seful Aeroportului clujean, in prima instanta, ce privea luarea de mita in forma unui viloi cu 3 etaje este unul cu final deja cunoscut: faptele sunt prescrise de mai multe luni.

Ieri, dupa nenumarate amanari penibile, stiind ca instanta urma sa se pronunte, baronul spagar (caci, de azi, il putem numi pe Ciceo spagar) a insailat un „eveniment” de doi lei in incinta aeroportului: lansarea la apele ipocriziei a statuii lui Avram Iancu, cel care da numele aeroportului, una dintre cele mai stupide decizii ale Consiliului Judetean. De ce a fost evenimentul de ieri unul menit sa ascunda cacatul care urma sa il acopere pe David Ciceo, care astepta schimonosit sentinta? Fiindca lansarea statuii nu se justifica, nu era o urgenta, de vreme ce decizia ca aeroportul sa ia numele Avramutului s-a luat ACUM ZECE ANI.

Dar de ce sa nu mai toace aeroportul clujean niste bani publici cu dacopatii moti iubitori de Avramut (vedeti aici cine e unul dintre ei), daca asta il ajuta pe domnul Ciceo sa se mai spele pe obrazul gros de mizerie?

Si a venit sentinta. Pe scurt, faptele s-au prescris, fiindca asa a vrut Sistemul coordonat de Grupul de la Cluj, dar, cu ultima umbra de demnitate, completul a dispus confiscarea vilei pe care Ciceo a primit-o drept spaga de la afaceristul Ioan Bene.

Dar e musai sa vorbim si in extenso despre aceasta sentinta si despre implicatiile ei.

In primul rand, sa evidentiem inca o data cat de penibila poate fi Justitia clujeana, la 33 de ani si ceva de la Revolutie. Am inteles ca sunt multi juzi useristi si ca aia ingroapa presa clujeana obraznica in daune de zeci de mii de lei, dar mai sunt si multi judecatori care fac sluj in fata grupului de la Cluj. Sa le fie mare rusine si procurorilor DNA Cluj, fiindca au lalait dosarul lui Ciceo DOI ANI pana sa il trimita in judecata!

Cu genul asta de abordare si cu incompetenta deja dovedita, DNA Cluj ne arata ca nu se mai poate schimba, poa’ sa vina Luceafarul acuzarii ca sef, tot o sectie penibila va ramane, tot o adunare de lefegii care nu vad niciun gram de coruptie in CJ-ul lui Tise si in Primaria lui Boc.

Ca sa intelegeti putin mai bine cateva nuante din aceasta sentinta, este important sa imi ascultati explicatiile (si alti ziaristi au incercat, dar succint).

Încetarea procesului penal înseamnă că David Ciceo ESTE VINOVAT, dar nu mai poate fi tras la răspundere penală.

Dacă era nevinovat, ar fi fost achitat în temeiurile prevăzute în articolul 16 literele a -d. Dar nu, nu este achitat,

Exact pentru că nu a fost achitat, ci doar s-a constatat intervenția prescripției, exact de aia i-a fost confiscat bunul provenind din infracțiune respectiv din luarea de mită. Deci, avem un imobil care provine în mod clar dintr-o faptă tipică de luare de mită, temeiul indicat pentru confiscare fiind articolul 289 aliniat trei Cod penal de la luarea de mită. De aia, incepand de azi, puteti spune „domnul David Ciceo, director spagar al aeroportului clujean”.

Cat de ok este ca aeroportul clujean sa fie condus de un spagar dovedit in instanta?

Tise doarme, Tise doarme, si-a uitat demult de Ciceo

Chiar daca nu a participat ieri la butaforia penibila cu bustul lui Avramut, domnul presedinte Alin Tise, ales de CETATENI sa reprezinte judetul si sa ii apere interesele, nu se poate ascunde ca mutu’ dupa draperie.

Am inteles ca si-a permis acum cativa ani o „negociere” cu David Ciceo, o impacaciune, in care fiecare sa isi retraga dosarele si sa nu se mai deranjeze cu plangeri penale, dar acum, si incepand de ieri, calimera e alta.

O companie detinuta de Consiliul Judetean Cluj, una de prim rang, este condusa de un spagar care a luat mita o vila de la un om de afaceri. O fi singura mita? M-as indoi. Vila e singura mita dovedita, dar Aeroportul clujean e o macelarie plina de carnita, plina de pile si rude, cu licitatii pe neve si bani cheltuiti fara noima. O parohie, un domeniu privat, asta a devenit Aeroportul.

Pai, nenea Tise, asta te intrebam: sustii si legitimezi faptul ca un spagar iti conduce Aeroportul? Ca nu am vazut inca nicio pozitie din partea dumitale.

Pai, ce facem aici, domnule Tise? Nu sunteti in stare sa il dati afara pe Ciceo si sa aduceti o conducere cinstita si moderna la Aeroport? Pai, dati-va demisia, daca nu puteti, daca un securist ca Ciceo va altereaza puterea si mandatul dat de cetateni!

Sau, daca nu, vorbiti la PNL, la Ciuca, la Cadastru, sa se dea un OUG si sa se intabuleze aeroportul direct pe numele lui Ciceo, daca e asa de sacrosanct!

Domnule Tise, nu era vorba ca in acest mandat „schimbati foaia”, ca va veti preocupa mai mult de judet, ca veti face, veti drege? Tztztz, ati mintit din nou.

Va scuipa Ciceo in cap, domnule Tise! Pana si secretara lui Ciceo, Ioana Pojar, specialista in cafele si intampinat musafirii, a ajuns la 12 000 de lei leafa lunara, hahaha, peste salariul de presedinte de Consiliu Judetean!

Dar asta nu e totul, domnule Tise (era sa scriu si „dragi procurori DNA”, dar nu mai are sens, mi-am pierdut orice speranta).

Domnul Ciceo dispune de banii aeroportului si ai clujenilor la modul discretionar, urinand cu jet pe Consiliul Judetean Cluj. Si pe dumneata.

 

„Consultanta” sau spaga mascata? Cui?

 

La finele anului 2022, Aeroportul International „David Ciceo” a achizitionat servicii de „consultanta” de la Cabinet de Avocat Bucerzan Calin in valoare de 30 000 de euro plus tva, o suma imensa chiar si pentru casele de avocatura cu staif. Dar achizitia a fost facuta fara a obtine acordul CJ Cluj, in conditiile in care Aeroportul dispune de un departament juridic si de unul de marketing.

 

Raportul de „analiza” este o mizerie, o teapa totala, si cuprinde 100 de pagini din care 90 sunt materiale furnizate de catre aeroport (date statistice), iar 10 pagini cuprind concluzii de nivel de scoala generala, concluzii pe care le puteau trage si angajatii fatalai ai aeroportului, nu era nevoie sa se cheltuie zeci de mii de euro pentru maculatura aia.

Domnule Tise, exista HCJ de aprobare a serviciilor de consultanta oferite de acest cabinet de avocatura?

Domnule Tise, cum vi se pare suma: decenta sau exagerata?

In conditiile in care avocatul Bucerzan este ZERO barat in dreptul aviatiei si in evolutia traficului de pasageri, suma de 30 000 de euro plus TVA este un jaf.

Implicatiile cresterii traficului de pasageri sunt de competenta exclusiva a specialistilor din cadrul aeroporturilor, mai cu seama cu cat spagarul Ciceo este si presedintele Asociatiei Aeroporturilor din Romania si are la dispozitie evolutia traficului aerian civil din intreaga tara!

 

Mesaj pentru angajatii Aeroportului clujean

Stimati angajati, va vad privirile admirative ori de cate ori calatoresc in tara si strainatate si trebuie sa ajung in aeroport. Un zambet, un clipit de ochi, ma stiti cine sunt si stiu ca imi cititi textele despre baronul spagar David Ciceo. Inteleg si ca aveti familii si ca painea e dulce la aeroport.

Dar nu pot sa cred ca toti angajatii aeroportului clujean sunt lipsiti de onoare, ca au orbul gainilor si nu vad abuzurile lui Ciceo.

AM cateva sarcini pentru cei mai curajosi dintre voi. Nu le voi face publice. Scrieti-mi in privat pe liviu@ziardecluj.ro , faceti-va emailuri anonime daca va e frica (desi nu ar trebui, caci nu mi-am dezvaluit niciodata sursele). Tradatorilor care vor incerca sa se lipeasca de email ca sa vada ce vreau sa aflu le transmit sa nu incerce, fiindca nu sunt nici prost, nici botezat cu toata apa.

Pana una alta, ramane cum a stabilit instanta: