In vizor

„Chiriașii de lux” din blocurile ANL își pot cumpăra apartamentele cu sume sub prețul pieței

Scris de 2,144

Angajații din Primărie care locuiesc în apartamente ANL își pot cumpăra acum locuințele la prețuri de nimic, potrivit celei mai noi modificări legislative: 390 euro/mp. Pe principiul cine împarte parte-și face, printre tinerii care în urmă cu câțiva ani au prins apartamente în blocurile ANL din Cluj-Napoca, se află și consilieri și inspectori din Primărie. Aceștia nu sunt puțini la număr. An de an, contractul de închiriere a locuinței li se prelungește, iar acum, potrivit legii, își pot și cumpăra locuințele.

 

Singurul impediment pentru chiriașii din locuințele ANL este faptul că Primăria nu și-a dat încă acordul și tergiversează lucrurile de ani de zile. Clujenii care locuiesc în apartamentele ANL se consideră discriminați din cauză că în alte orașe, primăriile au permis cumpărarea locuințelor, doar în Cluj-Napoca nu este posibil acest lucru.

 

„Nu mi se pare corect din moment ce în alte localități s-au vândut și la noi încă nu, că se găsesc tot timpul fel și fel de motive ca să nu le dea în vânzare până când se va da o lege care va reglementa tot și îi va obliga. Până atunci așteptăm că nu avem ce face”, spune Monica, unul dintre locatarii din blocurile ANL de pe Calea Florești.

Pe Calea Florești, apartamentele nu pot fi cumpărate pentru că blocurile se află pe un teren al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară. Deși universitatea nu are nicio pretenție, Primăria a refuzat să aprobe vânzarea apartamentelor către chiriași. Oamenii spun că au dat în judecată Primăria și a câștigat administrația publică locală.
Până când Primăria va permite cumpărarea apartamentelor, oamenii plătesc chirie.

„Deocamdată, chiria e «acceptabilă», adică 450 lei pe lună, ceea ce mi se pare foarte mult, în condițiile în care noi când am primit apartamentul ni s-a spus că se va mări chiria, dar nu la nivelul acesta, de la 100 lei să ajungi la 600 lei și pe urmă la 450 lei mi se pare enorm de mult”, adaugă Monica.

Valoarea chiriei pe care o plătesc angajații din Primărie se învârte în jurul sumei de 300 lei, în cazuri excepționale fiind și sume de câteva zeci de lei. Pe lista „chiriașilor de lux” din locuințele ANL se află: Monica Pop, consilier la Serviciul Resurse Umane din cadrul Primăriei; Adriana Munteanu, consilier juridic, cu o chirie de aproape 300 lei/lună; Carmen Lavinia Flueraș, inspector în cadrul Primăriei; Flaviu Mihai Ilișiu, inspector în cadrul Primăriei; Cristian Lazăr Iclodean, angajat la Direcția de Asistență Socială; Laura Amalia Tarcea, inspector în cadrul Poliției Locale; Daniela Emanuela Simonca, consilier juridic în cadrul Primăriei; Angela Ciucanu, consilier în cadrul Primăriei; Ioana Alexandra Feșnic, inspector în cadrul Primăriei; Rodica Maier.

Clujenii care locuiesc în apartamentele ANL nu sunt deranjați de faptul că printre vecinii lor se numără consilieri și inspectori din Primărie.

„Faptul că în blocurile ANL locuiește un angajat al Primăriei nu mi se pare un lucru grav pentru că la fel ca ceilalți oameni și ei au dreptul dacă nu au avut condițiile necesare de locuire”, este de părere Monica, chiriașă în blocurile ANL de pe Calea Florești.

Unii locatari nici măcar nu știu că unii dintre vecinii lor sunt angajați în Primărie. „Nu știam”, spune scurt o altă femeie, care locuiește pe Calea Florești.

La prima vedere, nu ar fi nimic anormal ca un consilier sau inspector din Primărie să aibă locuință ANL, dar aspectul dubios apare în momentul în care colegii lor sunt cei care le aprobă cererile pentru un apartament într-un bloc ANL, iar alte persoane înscrise pe listele de așteptare nu primesc aprobare pentru că nu au punctaj suficient.

Când se va aproba vânzarea apartamentelor, banii ar urma să fie plătiți de chiriași către Primărie, prin contractarea de credite ipotecare sau prin programul Prima Casă. De asemenea, chiriașii ANL pot achita suma integrală din resurse proprii, dacă își permit acest lucru.
În Cluj-Napoca sunt 174 de apartamente în blocuri ANL, construite pe strada Mededinți, Tășnad și Calea Florești.

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours In vizor
  Cum dă Emil Boc peste cap până și calendarul: luna mai a fost noul octombrie, acum aflăm că decembrie este noul octombrie. Atunci OSĂ se termine de dalat malurile Someșului ”navigabil”
 • Acum 2 hours In vizor
  Femeia varză pusă de un ficus să conducă Educația habar nu are că un memorandum nu este act normativ. Vai de ea Românie ”educată” de către impostori!
 • Acum 3 hours In vizor
  Chiar ne întrebam când OSĂ ”meargă mai departe” Centura metropolitană. Ne dă asigurări Însuși El, Maestrul, de la o emisiune de chitanțier, că ”tronsonul 2 al centurii metropolitane este scos din nou la licitație”. La prima licitație (în care era și tronsonul trei, azi dispărut), de vină a fost Drulă
 • Acum 3 hours Politica
  Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu crede, în ceea ce privește posibilitatea încetării grevei din Educație, că rațiunea va fi pe primul loc: ”Nu se pot da OUG pe legi viitoare”
 • Acum 3 hours Politica
  DE CE SĂ NU ÎNCHEIE MEDIILE PORTARII? Doar au expertiză de când stabileau cine e bolnav de Covid-19 și cine nu… Ministrul Educației anunță noi modificări în regulament, numai să se poată încheia mediile
 • Acum 3 hours In vizor
  IMAGINARUL CLUJ-NAPOCA DE UN MILION DE LOCUITORI AL LUI EMIL BOC o ia în freză de la INS: ”Populația Clujului a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 50 de ani”
 • Acum 4 hours PubliNews
  TIFF aduce un mini-cinema pentru copii în Iulius Parc. Programul este completat cu filme de Oscar, documentare și proiecții românești
 • Acum 5 hours Din oras
  Restricții de circulație în centrul Clujului pentru nou protest al profesorilor din învățământul preuniversitar. Mobilizarea sindicaliștilor români dată de exemplu de către omologii din Ungaria
 • Acum 6 hours Analiza
  Dedesubturile scandalului de la Bruxelles. Mihai Tudose, “hărțuirea sexuală” și rotația guvernamentală
 • Acum 6 hours General
  Sile Pușcaș scapă din ghearele justiției clujene. Procesul cu Primăria Cluj-Napoca se mută la Suceava
 • Acum 7 hours Eveniment
  VAL DE PROTESTE ÎN BUCUREȘTI: Continuă greva profesorilor, ies în stradă și sindicaliștii din Sănătate și protestează pentru pensii speciale polițiștii din penitenciare
 • Acum 7 hours Din oras
  Avarie la o conductă de apă din Zorilor! Zeci de străzi au rămas fără apă
 • Acum 1 day In vizor
  DEȘI ÎNCĂ NU L-AU CĂLCAT ÎN COPITE CEI DE LA UNTOLD, gazonul nou-nouț de pe Cluj Arena necesită o reșapare de 10.000 de euro. Așa se fac lucrările de calitate pe bani publici cu firme de casă!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE