Editorial

Cenzura din moțiune

Cenzura este un control exercitat de Statul capitalist pentru a împiedica propagarea ideilor înaintate și răspândirea informațiilor asupra adevăratei situații politice și sociale.

Este una dintre definițiile pe care o dă cenzurii “Dicționarul limbii romîne literare contemporane” (Editura Academiei Republicii Populare Române, 1955-1957)

În zilele noastre, ne întrebăm cine este “Statul“ și cine este cel care este împiedicat să răspândească informațiile asupra adevăratei situații? Guvernul și Parlamentul, evident, dar cine este cine?

Majoritatea parlamentară acuză Guvernul Orban că ar fi “Statul“, pentru că, spun liderii ei, Executivul împiedică răspândirea informațiilor asupra adevăratei situații politice și sociale. ”Au spus pe gură că virusul e deosebit de grav, dar s-au purtat ca şi cum virusul n-ar fi existat, petrecând fără mască şi fără distanţare în clădirea guvernului sau dând petreceri în restaurante cu zeci de invitaţi şi interlopi. (…..) S-au purtat ca şi cum s-ar fi aflat deasupra legii şi a coronavirusului! Au sfidat un întreg popor, pe care l-au forţat să respecte reguli şi restricţii, pe care ei înşişi le-au călcat în picioare fără nicio jenă! (…..) Scopul principal al reglementărilor făcute de guvernanţi în pandemie a fost de a-şi crea un cadrul legal care să le permită să fure din banii publici şi să îşi pună pilele, rudele şi politrucii în funcţiile publice, inclusiv la conducerea spitalelor. Parlamentul a împiedicat acest lucru! ” Dar oare atacurile legislative asupra Guvernului, minimizarea gravității crizei epidemiologice, făcute de social democrați, nu sunt tot un control exercitat pentru a împiedica propagarea ideilor înaintate și răspândirea informațiilor asupra adevăratei situații politice și sociale?

Analiștii economici spun că moțiunea de cenzură ar putea duce la o criza politică ce ar putea afecta ratingul suveran de țară. România este aproape să ajungă la categoria junk, avand o perspectivă retrogradată la negativă. Următoarele evaluări de rating se vor face în octombrie (Fitch și Moody’s), respectiv în decembrie (S&P). Iar în ceea ce privește gestionarea crizei epidemiologice, nu cred că un alt guvern va reuși, doar într-o singură lună, cât va fi probabil în funcție dacă trece moțiunea, să ne scoată la liman.

La rândul lui, Guvernul acuză majoritatea parlamentară că ar fi ”Statul”, cel care împiedică răspândirea informațiilor asupra adevăratei situații politice și sociale. Ministrul Sănătății îi acuză pe politicieni că bagatelizează pandemia, că îndeamnă la nerespectare și la nesupunere. ”Eu asemenea colecție de minciuni, de date falsificate, o asemenea moțiune manipulatorie nu am văzut niciodată în istoria moțiunilor de cenzură din ultimii 30 de ani. Niște minciuni gogonate care sunt contrazise de orice statistică oficială”, completează și premierul.

PS: În România urmează deschiderea școlilor, alegerile locale și moțiunea de cenzură. Trei evenimente majore care vor avea loc exact respectând exact această cronologie. Moțiunea de cenzură nu va fi votată înainte de deschiderea școlilor și a alegerilor locale. Sunt două lucruri greu de gestionat pentru orice guvern și PSD abia așteaptă ca PNL să își dea cu stângul în dreptul. Dacă o va face. PSD stă la cotitură și va ataca doar înainte de alegerile generale. Dacă o vor face și ei. Alegerile locale le-au pierdut de mult. Vor încerca, probabil, să recupereze ceva organizând alegerile generale. Probabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *