Editorial

Cele mai multe minciuni se spun înainte de alegeri, înainte de câte o moţiune de cenzură, în timpul guvernării, al sexului şi după o partidă de pescuit în ape politice tulburi

Azi se discută o nouă moţiune de cenzură, un bun prilej pentru a mai asista, încă o dată, la neputinţa unei Opoziţii în faţa neputinţei Puterii. Nu vă amăgiţi, neputincioşi sunt şi unii şi ceilalţi – ajunşi la fundul sacului cu oferte politice. În aşa hal s-a distilat prin vor răul cel mare de răul cel mic.

Cea mai încrezătoare în faptul că moţiunea a fost depusă ca să arate şi Opoziţia că nu s-a agitat degeaba de Europarlamentare, este Premierul Viorica Dăncilă. Ea susţine că nu are emoții cu privire la moțiunea de cenzură și că are încredere în colegii din PSD și ALDE.

”Nu am nicio emoție, am încredere în colegii mei, am încredere în partenerii de alianță”, a declarat Viorica Dăncilă.

Încredere este cuvântul de ordine. Ea are încredere că va ajunge preşedintele PSD, ei au încredere că pot să o butoneze măcar la nivelul la care o făcea Liviu Dragnea, dar în sens invers. Aşa că, dacă nu vor cei din PSD să scape de “odioasa” guvernare şi să-i lase pe ceilalţi să scoată castanele din foc, Dăncilă nu are de ce se teme.

De altfel, chiar social-democrații susţin că nu au emoții. Că Opoziția nu a reușit să strângă cele 233 de voturi necesare să dărâme Guvernul Dăncilă, iar premierul a făcut câteva mutări în structura de guvernare şi în declaraţiile publice care să-i garanteze că nu va avea surprize.

„Vă asigur că nu există probleme. Nu avem emoții pentru ziua de mâine. Am vorbit de un principiu care spune că atunci când faci parte dintr-o organizație, partid politic și se decide ceva la nivelul acestuia, se votează și este unanimitate este bine să firesc să mergi pe linia partidului. Nu avem probleme nici în Cameră nici în Senat. S-a discutat cu colegii, aceștia sunt pe poziții. Decizia pentru mâine este să asigurăm cvorumul de ședință, dar noi nu vom vota pentru această moțiune de cenzură”, a declarat purtătorul de cuvânt al PSD, Mihai Fifor, la Antena 3.

În acest moment, Opoziția zice că se poate baza, matematic, pe 207 voturi, care vin de la PNL, USR, PMP și Pro România. Doar cei din PNL ce mai susțin, “pe surse”, că încă „se joacă”. Că sunt ei în nişte “discuții” gen “se cere” – “se promite că se dă” cu vreo 10 parlamenari ai puterii pe care speră să-i convingă până marți la prânz. Același număr îl confirmă Adrian Ţuţuiani de la Pro România, care anunța, săptămâna trecută, că partidul său este „în discuții” cu 10-15 parlamentari de la PSD și ALDE. Însă, până acum, nu s-a anunțat vreun rezultat.

Liberalii mai susțin că se bazează pe 7 voturi de la minorități, ceea ce ar însemna un total de 214 pentru moțiune. Aşa că mai rămân măcar 19 voturi de găsit pe undeva prin jungla şparlamentară pentru a se împlini dezideratul de debarcare de la guvernare al Vioricăi Dăncilă.

Asta ar însemna chiar voinţa PSD de a scăpa de guvernare şi de a o pune în cârca Opoziţiei. Care este suficient de divizată încât doar PNL şi PMP să-şi dorească să o obţină.

Şi să facă ce cu guvernarea? Anticipate? Exclus – nu renunţă nimeni la un an de mandate, nu dintre fomiştii ajunşi din întâmplare acolo şi care ştiu că nu vor mai avea prea mari şanse să revadă fotoliul de parlamentar.

Aşa că le-ar rămâne numai să se facă de râs crezând că se poate guverna fără o majoritate parlamentară coerentă, pe termen lung. Poate lor nu le-au ajuns experienţele lipsei de cvorum coerent din timpul guvernărilor Boc şi nici şantajul la guvernare practicat de către cei de la UDMR din 1996 încoace.

Doar votanţilor ar trebui să le ajungă şi să nu-şi mai facă false speranţe că în Parlament şi la guvernare se lucrează în folosul lor.

Folosul politicienilor acum este să meargă în vacanţă.

Şi, gata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *