Anchete

Cea mai importantă femeie a momentului. Regina Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate, soția ambasadorului din Muntenegru: Cornelia Nagy

Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC), aflat în subordinea Ministerului Finanțelor, a devenit cea mai importantă instituție la ora actuală. De ce? Pentru că prin intermediul acestei instituții se achiziționează materiale sanitare, materiale de protecție și diferite produse prin acorduri cadru efectuate în baza Ordonanței de urgență nr. 11/2020. Instituția este condusă de un personaj controversat, soția ambasadorului României la Muntenegru, Cornelia Nagy. Ziar de Cluj vă prezintă o radiografie a ascensiunii familiei Nagy pe funcții publice și apropierea lor de diferiți politicieni cunoscuți ai României. 

 

Înainte de a trece în revistă activitatea soților Nagy, un aspect relevant este faptul că ONAC a fost înființată în urmă cu un an, în februarie 2019, la conducerea acesteia fiind numită Cornelia Nagy printr-un decret semnat de fostul premier Viorica Dăncilă. În 12 luni s-a ajuns la o simplificare a acordării unor sume uriașe, către operatori economici care se vor îmbogății substanțial în perioada Stării de Urgență, prin negocieri pe Whatsapp, Viber și Skype.

 

Transparența publică, ultima prioritate

În spațiul public, cele mai mediatizate contracte de tip acord-cadru acordate recent au fost cele către firma Viggo Fashion International SRL, despre care se știe că este deținută de către Ionuț Marius Marin, partener de afaceri cu Cătălin Botezatu. Viggo Fashion International SRL are ca obiect de activitate ”comerțul cu amănuntul al îmbrăcămintei” și a raportat are un număr mediu de 20 de angajaţi, afaceri de 5,1 mil. lei şi o pierdere de 300.000 de lei în  anul fiscal 2018.

Potrivit unui tabel care circula pe internet și avea sigla Ministerului Finanțelor și a ONAC, Viggo Fashion International SRL va obține 87 de milioane de lei din două contracte de tip acord-cadru: 54.145.000 de lei pentru a livra 500.000 de combinezoane și încălțăminte de protecție + 33.320.000 lei pentru a livra 1.750.000 de bucăți de viziere de protecție.

O altă firmă controversată s-a reprofilat peste noapte și a obținut 11 milioane de euro pentru ca să livreze măști de protecție, deși obiectul de activitate al ei consta în ”Comerț cu amănuntul al produselor alimentare, băuturilor și produselor din tutun efectuat prin standuri, chioșcuri și piețe”. Vorbim despre firma ROMWINE & COFFEE SRL, înființată în 25 aprilie 2019, la două luni de la înființarea ONAC și numirea Corneliei Nagy în fruntea instituției.

Mai exact, potrivit unei situații a achizițiilor directe publicate de Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate, au fost încheiate două acorduri cadru cu firma Romwine&Cofee SRL, pentru achiziția a câte 875.000 măști de tip FFP 2 sau FFP 3. Primul acord este în valoare de 22,8 milioane lei, iar al doilea de 33,2 milioane lei.

Practic, prin primul acord sunt achiziționate 850 mii măști la prețul de 26 lei bucata, iar prin al doilea sunt cumpărate alte 850 mii măști la prețul de 38 lei bucata. Drăguț, nu?

Doar că datele mai sus menționate provin din documente expuse de jurnaliști prin surse. Aceste conteacte încă nu apar pe SEAP sau pe site-ul ONAC.

În schimb, pe site-ul instituției apare un alt fișier interesant.

Ieri, prin semnătura directorului general Mariana Constantinescu, ONAC a publicat o clarificare în care arătau că negocierile se poartă pe aplicații sociale precum Whatsapp, Viber sau Skype:

 

 

 

Ascensiunea soților Nagy: Cornelia Nagy 

”Regina” ONAC, Cornelia Nagy, și-a început cariera profesională la Satu Mare. La vamă ca simplu controlor, timp de 12 ani. Apoi, timp de trei ani a făcut parte din executivul de control al Vămii Petea, iar din 2006 s-a făcut doamnă de GUVERN. 

În 2005, Călin Popescu Tăriceanu îl numește în funcția de ministrul al Finanțelor pe Sebastian Vlădescu, iar șefă de cabinet a acestuia devine sătmăreanca Nagy (ca o paranteză, Văldescu a fost trimis anul trecut în judecată de DNA pentru faptele din 2005: mită și trafic de influență ). Așa se face că în următorii 15 ani, Cornelia Nagy se mută politic dintr-un minster într-altul, pe achiziții publice și interne. Aceasta a trecut prin Ministerul Sănătății (perioada ministrului Eugen Nicolaescu), Ministerul Apelor Munților și Pădurilor (perioada ministrului Doina Pană ), Ministerul Mediului (perioada ministrului Grațiela Leocadia GAVRILESCU) și în 2018 la Agenția Națională pentru Arii Protejate. Iar în momentul în care s-a înființat ONAC, Viorica Dăncilă a semnat decretul prin care aceasta devine șefa instituției. (CV Cornelia Nagy

Potrivit declarației de avere pe care a completat-o în 2018, Cornelia Nagy figura cu patru terenuri intravilan în Argeș, Ilfov și Satu Mare. Aceasta deține un apartament în București și acțiuni la companii importante din România: Biofarm – Bio, IAR Brașov, Transelectrica, Turism Felix și IAR București. La capitolul venituri, aceasta și-a trecut o medie de aproape 9.000 de lei pe lună, fiind întrecută de soțul ei, ambasador, care obținea un venit de 3.500 de euro. Cornelia Nagy a făcut parte din Consiliul de Administratie al Comicex (n.red un material relevant în acest sens a fost publicat în 2011 în Gazeta de Cluj: Faliment cu dedicație în uniforme), iar la începutul lui 2006 făcea parte din Consiliul de Administrație al Loteriei Române. Regina a fost salvată câteva luni și printr-un post la Imprimeria Națională.

Oricum, sătmăreanca și-a păstrat legătura cu foștii colegi de la vamă, recent participând la un chef de pensionare al unui important angajat din Satu Mare, prieten de suflet. 

Ascensiunea soților Nagy: Ferdinand Nagy zis Ferdi Japonezul

Ferdinand Nagy, e un sătmărean provenit dintr-o familie de comuniști, tatăl său fiind unuia dintre foștii prim secretari ai județului Covasna. Răsplata pentru eforturile tatălui s-a materializat cu ușurință. Ferdinand Nagy deține cea mai înaltă distincție oferită de Statul Român, prin Ion Iliescu (la final de mandat, în 2004): Ordinul Steaua României în Grad de Cavaler.

Fredi îi spun cei apropiați, iar criticii Fredi Japonezul, fiind subiect principal de discuție pentru că a folosit produse din cultura maghiar în promovarea unui stand românesc la Tokyo. 

Iată ce portret îi face Valer Marian, în perioada în care era senator de Satu Mare: 

“Nagy Ferdinand este fiul unui fost înalt nomenclaturist comunist și a fost un profitor al regimului comunist. Tatăl lui Nagy Ferdinand a fost prim-secretar PCR al județului Covasna în anii ’70 și secretar de stat în Ministerul Agriculturii în anii ’80. Nagy Ferdinand a fost unul din ultimii profitori ai regimului ceausist, primind în cursul anului 1989, după absolvirea facultății, o casa cu 5 camere și dependințe în municipiul Satu Mare, deși aveau prioritate mii de solicitanți, în conditiile în care nu era căsătorit, nu avea copii și avea posibilitatea să locuiasca cu părinții. În anul 2006, susnumitul a fost eliberat din funcția de secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, în care a fost numit în timpul guvernării Adrian Nastase, pentru activitate necorespunzatoare. În perioada respectivă, Nagy Ferdinand a fost acuzat în presa centrală că, în calitate de responsabil pentru pavilionul României la expoziția universală de la Tokyo (Japonia), a promovat cultura și produsele culinare maghiare în detrimentul celor românești. Tot el a fost acuzat că după Revoluție s-a ocupat cu contrabandă cu mașini aduse din Occident și de benzină dusă în Ungaria, profitând de faptul ca soția sa, Nagy Cornelia, a fost angajată și șefă a Vămii Petea din județul Satu Mare (situata la frontiera cu Ungaria). În acest scop, familia Nagy și-a construit o stație de benzină lângă Vama Petea. La eliberarea din funcție a soției sale, au fost găsite documente care atestau că numitul Nagy Ferdinand a importat prin Vama Petea peste 100 de autoturisme fara taxe vamale.”, arata senatorul sătmarean într-o interpelare adresată Ministrului de Externe, Teodor Baconschi.

În declarația de avere completată în același an cu soția sa (2018), apare o datorie de 20.000 de euro pe care acesta o are către părinții săi, bijuterii în valoare de 9.000 de euro și șase autoturisme (aspecte care nu apar în formularul de avere al Corneliei). 

Actualul primar al Municipiului Cluj-Napoca a auzit de Nagy Ferdinand și trecutul dubios al acestuia, iar în perioada în care a fost premier al României, Emil Boc s-a descotorosit de acesta, eliberându-l din funcția de subsecretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe – comisar general pentru expoziții mondiale. 

Carieră profesională ( extras CV prezentat pe site-ul MAE):

2013  Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar, Ambasada României în  Muntenegru

2011 Preşedinte al Biroului Internaţional de Expoziţii (BIE), Paris

2011-2013  Reprezentant cu însărcinări speciale, Ministerul Afacerilor Externe, Comisar al Secţiunii Române pentru EXPO 2012, Yeosu, Korea

2009-2011  Subsecretar de stat, Ministerul Afacerilor Externe, Comisar al Secţiunii Române pentru EXPO 2010, Shanghai, China

2007-2009  Secretar General, Ministerul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism

2006-2007  Secretar General, Autoritatea Naţionala pentru Protecţia Consumatorilor

2003-2006  Secretar de stat, Ministerul Afacerilor Externe, Comisar al Secţiunii Române pentru EXPO 2005 Aichi, Japan

2001-2003  Secretar General, Autoritatea Naţionala pentru Protecţia Consumatorilor

1990- 2001 Manager

1986-1990  Arhitect 

Rămâne doar de observat cu acest cuplu a trecut prin instituții cheie al administrației central române și cum s-au luptat cu dinții revenind de fiecare dată pe statele de plată ale Ministerului Afacerilor Externe (Ferdinand Nagy) și Ministerul Finanțelor Publice (Cornelia Nagy). 

Cum ne spunea o fostă colegă de-a Corneliei Nagy: „Din Satu Mare plecai la București doar pe filieră politică. Cei doi au știut asta mai bine decât alții”.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *