Din oras

Ce zice Primăria Cluj-Napoca despre funcționarea grădinițelor în vacanța de vară: ISJ Cluj poate cere finanțare de la bugetul local pentru organizarea atelierelor de vară

Ziar de Cluj a semnalat disperarea părinților care se gândesc cu groază la vacanța de vară când grădinițele vor fi închise și nu au posibilitatea să îi înscrie pe cei mici la școli de vară private. Problema a fost adusă și în atenția Primăriei Cluj-Napoca iar angajații Biroului Învățământ, Cultură, Culte, Sport, Societate le-au transmis părinților că responsabilitatea organizării unor ateliere de vară este a Inspectoratului Școlar Județean care poate cere finanțare de la Consiliul local.

Cu privire la finanțarea „Atelierelor de vară”, vă informăm că în art. 4 și art. 18 din Metodologia de organizare și funcționare a programului național pentru preșcolari și elevi „Ateliere de vară”, aprobată prin Ordinul nr. 4126 din 27 iunie 2022, se specifică în mod clar următoarele:

-art. 4 „Inspectoratele şcolare judeţene, respectiv Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, denumite în continuare ISJ/ISMB, informează unităţile de învăţământ preşcolar şi unităţile de învăţământ preuniversitar cu grupe/clase de nivel preşcolar şi/sau primar, autorităţile publice locale, alţi parteneri sociali despre posibilitatea organizării Programului AV, popularizează condiţiile de organizare, precum şi beneficiile acestuia pentru comunitatea locală şi asigură monitorizarea Programului AV la nivel judeţean”.

„În cadrul fiecărui inspectorat şcolar, inspectorul şcolar pentru învăţământ preşcolar şi inspectorul pentru învăţământul primar monitorizează unităţile de învăţământ care derulează Programul AV; actualizează permanent baza de date care cuprinde informaţii referitoare la unităţile de învăţământ care derulează Programul AV; informează Ministerul Educaţiei cu privire la derularea Programului AV în unităţile de învăţământ din judeţ/municipiul Bucureşti”. În acest sens Inspectoratul Școlar Județean Cluj organizează și monitorizează aceste activități și are atribuțiile legale de a solicita finanțarea acestora, de la bugetul local, pe baza datelor centralizate primite de la toate unitățile de învățământ subordonate care derulează Programul AV („Ateliere de vară”), a transmis Biroul Învățământ, Cultură, Culte, Sport, Societate

Potrivit mămicii care a adus problema în atenția Primăriei, grădinița pe care o frecventează copilul ei se închide în 12 iulie și se va redeschide abia în septembrie. Femeia susține că aceasta este o perioadă lungă de timp în care părinții trebuie să găsească soluții pentru copiii lor, iar cei care nu au bunici să îi ajute sunt nevoiți să scoată sume importante de bani din buzunar pentru activitățile private.

„Direcțiunea grădiniței, împreună cu educatoarele, au stabilit, că din data de 12 iulie, grădinița să fie închisă, fără a se mai organiza grupe comasate pe perioada verii ca în anii trecuți, până la începutul lunii august. Din perspectiva acestui aspect nu ni s-a pus la dispoziție nici opțiunea de a putea transfera copilașii la o alta structura, grădinița având 3 structuri decât până în acea data de 12.07.2024. Anul trecut, grădinița a fost închisă doar in luna august. Din ianuarie, de când am fost anunțați că grădinița va fi închisă, am insistat toți părinții să se găsească soluții cu privire la vacanța de vară, fiind duși cu vorba că dna directoare va solicita o școală de vară și că asta este soluția, sau că dorește să deschidă o acțiune de voluntariat dar dnele educatoare să fie plătite pe această perioadă în plus față de salariul de bază. În repetate rânduri am discutat telefonic, atat eu cât și alți părinți, cu d-na directoare, întrebând-o dacă s-a rezolvat problema și a spus că nu a primit răspuns de la Primărie, ea făcând o cerere către aceasta pentru a încerca să soluționeze problema voluntariatului neplătit și deschiderea grădiniței sub formă de școală de vară. Ulterior, mămica unei fetițe din cadrul aceleiași structuri ca și noi, s-a interesat la Primărie despre această cerere și de fapt, a fost adresată greșit Primariei, răspunsul fiind că, nu cei de acolo se ocupă ci Inspectoratul Școlar Județean. Evident prin acest lucru s-a pierdut mult timp iar noi, părinții ce nu avem posibilități materiale sau ajutor din partea familiei am început sa ne punem întrebări cu privire la soluționarea pozitiva a acestui aspect. De asemenea, s-a discutat și cu un reprezentaților al Inspectoratului Școlar pentru grădinițe care i-a spus ca educatoarele trebuie să își ia concediul de vară, având prea multe zile de concediu neluate și dacă Primăria nu alocă fonduri, nu se va deschide. De fapt, în loc să fie o organizare din partea Inspectoratului și a grădiniței, vor ca Primaria să le plătească pe educatoare pentru aceasta perioada de vară și că ne putem îndrepta spre centre de vară sau grădinițe private, care costă pe puțin 1000 de lei pe săptămână. În situația în care sunt sute de părinți în tot Clujul cu aceste probleme, situația mea particulară e că efectiv nu avem bunici disponibili și nici nu câștigăm suficient pentru a ne permite sume săptămânale de 1000 de lei pentru a asigura siguranța copilașului nostru pe perioada cât suntem la servici. Am vorbit cu diferite mămici care au o situație similară, ba mai mult, sunt nevoite sa își ia concediu fără plată pe perioada verii, ceea ce ridică multe semne de întrebare despre bunul mers și organizarea grădinițelor și a Inspectoratului Școlar. Am decis să deschid o petiție online pentru a aduna semnături și a vă aduce la cunoștință probleme din perspectiva părinților fără posibilități din acest oraș”, povestetește mămica.

Ziar de Cluj a făcut o solicitare către Inspectoratul Școlar Județean pentru a afla dacă a solicitat finanțare de la Primăria Cluj-Napoca pentru Ateliere de vară astfel încât părinții fără posibilități să aibă o variantă pentru copiii lor pe perioada vacanței.

Vom reveni cu răspunsul Inspectoratului.

Citește și:

Părinții copiilor mici sunt disperați: urmează o lună de vacanță, iar statul român nu oferă opțiuni pentru cei care nu pot să-și ia concediu sau nu au bani pentru grădinițe private

UPDATE

Răspunsul primit de la Inspectoratul școlar.

Ca urmare a solicitării dumneavoastră, în temeiul Legii 544/2001, vă aducem la cunoștință, prevederile O.M.E., nr.4183/2022, Regulamentul cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, art. 10, astfel:
(1)În perioada vacanţelor, în unităţile de învăţământ cu nivel antepreşcolar şi preşcolar se pot organiza activităţi educativ-recreative cu copiii.
(2)Perioada din vacanţă în care se organizează activităţi educativ-recreative se aprobă de către Consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ, în concordanţă cu programarea concediilor de odihnă ale salariaţilor şi se aduce la cunoştinţă părinţilor/reprezentanţilor legali ai antepreşcolarilor şi preşcolarilor.
În vederea participării la activităţile educativ-recreative menţionate la alin. (1), părinţii
şi unitatea de învăţământ încheie pentru perioada respectivă contract educaţional conform
anexei la prezentul regulament.
Precizăm faptul că de la nivelul I.Ș.J. Cluj, prin adresa nr. 6821/1/28.06.2023, a fost transmisă informarea către Primăria Municipiului Cluj-Napoca, prevederile O.M.E., nr. 4126/2022, pentru a cuprinde aceste activități, din cadrul Atelierelor de vară, în proiectarea bugetului pentru acest an calendaristic, 2024.