In vizor

Ce șanse au clujenii care și-au construit ilegal case pe Valea Fânațelor să intre în legalitate

Problema caselor ridicate fără autorizație de construcție pe Valea Fânațelor este o problemă gravă cu care se confruntă atât municipalitatea cât și clujenii care locuiesc acolo deși nu au utilități sau infrastructură. Potrivit consilierului USR Sergiu Hossu, acel teren se află în extravilanul municipiului, acesta fiind și motivul pentru care proprietarii terenurilor nu aveau cum să construiască legal.

Ce șanse sunt însă ca acele construcții să treacă în intravilanul municipiului odată cu actualizarea Planului Urbanistic General? Consilierul local Radu Rațiu, membru al Comisiei de urbanism, susține că vor exista și zone din extravilan care ar putea fi cuprinse în intravilan, însă în acest moment există în municipiu foarte mult teren care nu este urbanizat. 

„În momentul de față am început reactualizarea PUG. Sperăm ca în 2022 acesta să fie finalizat. Cu siguranță vor fi zone care vor intra din extravilan în intravilan la reactualizarea PUG-ului. Dar noi avem în Cluj-Napoca foarte mult teren în intravilan care nu este urbanizat. E foarte greu să faci un PUZ pentru că sunt foarte mulți proprietari. Unii sunt interesați de urbanizare, unii nu sun interesați. Vin la mine aproape zilnic cetățeni care îmi spun că ar vrea să facă Planul Urbanistic Zonal, vorbește cu vecinul, iar pe vecin nu-l interesează. Îmi dau seama că povara aceasta financiară de a întocmi toate documentațiile cade doar pe unii dintre proprietari. Este un proces anevoios. În Sopor facem noi PUZ, configurăm noi străzile, aducem apă, canalizare, gaz, iar după aceea cetățenii vor plăti doar o taxă de urbanizare. Omul simplu care vrea să își valorifice terenul trebuie doar să plătească o taxă la Primărie”, a explicat Radu Rațiu. 

Avocatul clujean Mate Andras a transmis o solicitare la Primărie pentru a afla situația reală a construcțiilor ilegale din Florești. În răspunsul Primăriei se menționează faptul că sunt 161 de construcții realizate fără Autorizație de Construire, dar au fost aplicate doar 35 de amenzi și au fost emise 12 rapoarte pentru demolare. În acest moment există mai multe procese pe rol și se așteaptă sentințele definitive. 

„La Cluj – Napoca se poate construi fără AUTORIZAȚIE ? sau doar unii? De ce nu se urbanizează tot intravilanul? SIMPLU – impozitul încasat de municipalitate este mult mai mare pentru apartamentele de bloc – mai multe pe o suprafață de teren – decât pentru case. Să nu amintesc și de alte interese economice”, este de părere avocatul Mate Andras.

Radu Rațiu a menționat însă și că unele construcții vor fi demolate cu siguranță, în special cele care se află pe traseul unor viitoare artere din municipiu. 

„Avem o categorie de clujeni, cei care cumpără un teren mult mai ieftin în extravilan sau în intravilan unde nu există un Plan Urbanistic Zonal. Unii apelează la proiectanți, unii nu apelează. Sunt unii care efectiv își construiesc case după urechea lor, sau după cum cred de cuviință. Acea casă nu are măsuri de siguranță, nu va putea fi înscrisă în CF, poate fi sancționată și demolată. Sunt cei care construiesc case pe traseul unei viitoare artere. În această situație Primăria nu va avea ce să facă decât să demoleze acea clădire. Este un risc foarte mare și le spun să se gândească de două sau de trei ori înainte să facă acest pas. Este o capcană să găsești un teren ieftin și să îți construiești casa pe care ți-o dorești.  Cu siguranță vor fi și case demolate pe Valea Fânațelor”, a mai declarat Rațiu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *