
Primarul Emil Boc nu se mai laudă cu marile proiecte de infrastructură acum că alegerile s-au încheiat. Nici nu caută scuze pentru faptul că licitația pentru Centura Metropolitană e departe de a fi finalizată. Acum pasează totul în curtea Guvernului și le transmite clujenilor că trebuie să mai aștepte. Până când? Nu se știe.
Licitația pentru tronsonul II și cel mai important al Centurii Metropolitane s-a blocat deoarece a fost nevoie de o actualizare a indicatorilor tehnico-economici.
Conform documentelor, investiția totală se ridică acum la 9.3 miliarde lei, față de 8.6 miliarde lei cât era estimată anul trecut. Finanțarea ar urma să fie făcută din fonduri nerambursabile PT 2021-2027, fonduri de la bugetul de stat prin Ministerul Transporturilor, cât și prin alte surse de finanțare.
”Acum, în funcție de răspunsul pe care îl vom avea de la Guvern, în sensul disponibilității financiare, atunci vom putea finaliza licitația. Acum, așteptăm această soluție națională. Hotărârea actualizării indicatorilor tehnico-economice s-a adoptat și în celelalte localități – Florești, Apahida, Gilău, Baciu. Azi dimineață am trimis la București toată hotărârile. Acum mingea este în curtea autorităților de la București”, a declarat Emil Boc, la ZIUA LIVE.
Se reia licitația după actualizarea indicatorilor?
Actualizarea indicatorilor tehnico-economici survine ca urmare a unei adrese formulate de proiectant, pe motiv că între 2022-2025 s-au înregistrat creșteri majore la materialele de construcție, a forței de muncă și a altor factori.
Boc nu a declarat nimic despre faptul că cel mai probabil licitația va trebui reluată, dacă s-au schimbat indicatorii tehnico-economici. Primăria Cluj-Napoca a organizat o licitație pentru acest tronson al Centurii în cadrul căreia a fost depusă o singură ofertă. Din nou Dimex 2000, cei care au fost descalificați la precedenta licitație.
„Avem un ofertant pentru centura metropolitană a Clujului. La sfârșitul perioadei legale avem depusă o ofertă care este formată dintr-o asociere de firme. E vorba de asocierea Dimex 2000 Lider, Hydrostoy din Bulgaria și Integral din Muntenegru plus încă 19 subcontractanți. Valoarea contractului este de un miliard de euro, fiind una dintre cele mai mari lucrări de infrastructură din România, și ca valoare dar mai ales ca și complexitate. Urmează perioada de evaluare. Termenul legal este de 90 de zile. Având în vedere că avem și Crăciun și Anul Nou și sărbători legale, am cerut comisiei de licitație ca maximum până la sfârșitul lunii ianuarie să finalizeze procedura de adjudecare a licitației”, declara primarul în noiembrie 2024.
Este evident că nu se va mai face nicio adjudecare a licitației în viitorul apropiat până ce Guvernul nu găsește sursele de finanțare pentru acest proiect. În proiectul de buget național, Centura Metropolitană are o alocare minusculă, astfel că rămâne de văzut ce răspuns va primi Boc.
Este ireal cum construcția acestei centuri se amână din nou și din nou. Licitația anterioară a fost anulată pentru că singura ofertă depusă era neconformă, dar Primăria a avut nevoie de CINCI luni pentru a o anula. Apoi au refăcut licitația și din nou a fost depusă o singură ofertă. Dar pe când să fie adjudecată licitația, a intervenit necesitatea actualizării îndicatorilor tehnic-economici. Este o tragere de timp evidentă deoarece municipalitatea nu are soluții de finanțare viabile. Degeaba se tot lăuda Boc cu acest proiect în campanie, el este departe de a fi început. Ar fi trebuit să fie oarecum evident că acest proiect este parte a unui viitor îndepărtat, după ce la prima licitație nu s-a prezentat nimeni, iar la ultimele două au fost depus O SINGURĂ ofertă. Dacă marii constructori nu sunt interesați de acest proiect fie pentru că valoarea este mult prea mică, fie că nu cred că este fezabil din punct de vedere al găsirii surselor de finanțare.