Justitie

Ce s-a discutat în sala de judecată la propunerea arestării lui TAKACS GYORGY: „Gravitatea unei acuzații nu este în sine un motiv suficient pentru a justifica privarea de libertate”

Arestarea lui Takacs Gyorgy s-a făcut în timp ce acesta se află internat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj. Bărbatul, spun surse din cadrul anchetei, ar cam vrea să recunoască evidentul: că și-a omorât propriul copil și l-a plimbat timp de aproape trei zile pe bancheta din spate a mașinii personale. Ziar de Cluj a solicitat instanței încheierea penală din dosarul în care s-a judecat propunerea de arestare preventivă a acestuia. Takacs Gyorgy a fost reprezentat de către un avocat din oficiu care a rămas fără argumente în a-i construi apărarea.

„Avocatul desemnat din oficiu pentru inculpatul T.G. arată că inițial a dorit să solicite judecătorului de drepturi și libertăți să analizeze posibilitatea luării unei măsuri preventive mai ușoare față de inculpat. Cu toate acestea, potrivit art. 218 C. proc. pen. măsura arestului la domiciliu este exclusă pentru că există suspiciunea rezonabilă că inculpatul a comis o infracțiune contra unui membru de familie. În ceea ce privește celelalte măsuri preventive, va lăsa la aprecierea judecătorului soluția pe care o va dispune, respectiv dacă se impune luarea unei măsuri preventive mai ușoare raportat la modalitatea de comitere a faptelor.

Cu toate acestea, solicită judecătorului să aibă în vedere decizia ICCJ nr. 17/2011 pronunțată în recurs în interesul legii potrivit căreia gravitatea unei acuzații nu este în sine un motiv pertinent și suficient pentru a justifica privarea de libertate. Pentru toate aceste considerente și având în vedere actele de la dosar lasă la aprecierea judecătorului soluția pe care o va dispune”, se arată în închieierea de ședință. 

 

Ciudat este faptul că în încheiere nu este menționată nicio justificare din partea lui Takacs, iar starea pe scurt încape într-un paragraf, fără a se arăta cum s-a ajuns la identificarea copilului, a inculpatului și ce ar fi declarat acesta la audierile din perioada celor 24 de ore în care era sub măsura reținerii. 

Prin propunerea înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de 29.07.2020 sub nr. 2932/117/2020, Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj a solicitat să se dispună arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile faţă de inculpatul T.G. cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de lipsire de libertate în mod ilegal prev. de art. 205 alin. 1 – alin. 3 lit. b C.pen. și violență în familie în modalitatea omorului calificat prev. de art. 199 alin. 1 rap. la art. 188 – art. 189 alin. 1 lit. a C.pen. cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.pen. În fapt s-a reţinut în esenţă că la data de 25.07.2020 începând cu ora 22:00 aproximativ, inculpatul T.G. l-a lipsit de libertate pe fiul său minor T.G. jr. (născut la data de …..) iar în noaptea de 25/26.07.2020 în urma unei acțiuni premeditate, inculpatul l-a ucis pe același fiu al său minor prin înjunghiere în zona toracică stângă cu un corp tăietor înțepător.

La data de 28.07.2020 în jurul orei 11:00 minorul a fost găsit decedat pe bancheta din spate a autovehiculului …… folosit de inculpat, abandonat pe partea dreaptă a DJ107R la aprox. 11m de intersecția cu DJ107L (Petreștii de Jos-Lita) orientat cu fața către satul Filea de Jos. În propunerea de arestare preventivă a inculpatului Parchetul de pe Judecătoria Cluj Napoca a făcut referire la dispoziţiile art. 223 alin. 2 C.proc.pen. ca posibil temei pentru arestarea preventivă a acestuia. A apreciat procurorul că din probele administrate până în acest moment în cauză rezultă suspiciunea rezonabilă a comiterii de către inculpat a infracţiunilor pentru care este cercetat, precum şi că lăsarea în libertate a inculpatului la acest moment ar prezenta un pericol social concret pentru ordinea publică. Inculpatul a fost reţinut pentru 24 de ore de la data de 29.07.2020 ora 11:50, până la data de 30.07.2020 ora 11:50. Inculpatul se află însă internat la Spitalul Clinic Județean de Urgență – Secția Chirurgie ATI 1 și s-a aflat în imposibilitate de a fi adus la judecarea propunerii de arestare preventivă din cauza stării de sănătate. Prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj din 29.07.2020 s-a pus în mişcare acţiunea penală faţă de inculpat cu privire la infracţiunile menţionate anterior. Analizând actele şi lucrările dosarului, judecătorul de drepturi şi libertăţi constată, în conformitate cu dispoziţiile art. 226 alin. 1 C.proc.pen., că în cauză sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpatul T.G., pentru considerentele ce se vor expune mai departe”, se mai arată la dosar. 

 

Măsura arestului preventiv nu a fost contestată de către inculpat. 

Reamintim că surse medicale din cadrul sectiei de terapie intensiva de la clinica de Chirurgie 1 ne-au declarat ca clujeanul Takacs Gyorgy, dupa ce a fost capturat aseara in localitatea Filea de Jos de catre politisti, a ajuns la spital cu rani la maini si piept, in urma incercarii sale de a-si lua viata.

Dupa ce a fost stabilizat, taximetristul Takacs Gyorgy a fost audiat de procuror, caci, pana la capturare, el nu avea decat calitatea de suspect. Sursele noastre ne-au indicat ca, desi intr-o stare precara din punct de vedere psihologic, A RECUNOSCUT crima, oferind detalii socante, si anume ca a umblat in masina timp de doua zile cu baietelul sau MORT, cautand sa se ascunda.

Citește și: PRIMELE declaraţii ale mamei copilului înjunghiat de tată: Sunt şocată că el trei zile a umblat cu copilul mort în maşină! AUDIO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *