Diete

Ce paine sa mancam si in ce cantitati

Painea produsa din faina alba, cu cat este mai alba, cu atat pierde mai mult din unele substante nutritive, si mai ales din vitaminele din grupa B, saruri minerale utile, proteine, lipide, precum si aproape intreaga cantitate de celuloza (tarate), substanta cu rol deosebit de important in stimularea tranzitului intestinal. Acest sortiment de paine, care are un grad de extractie in medie de 70 %, poate fi consumat de majoritatea oamenilor sanatosi si in special de cei predispusi la ingrasare, precum si de catre suferinzii de ulcer gastric si duodenal, afectiuni hepato-biliare, colite. Inconvenientele consumului indelungat al painii albe rezida insa in aceea ca insuficienta cantitate de celuloza din aceasta paine poate contribui la instalarea unor deficiente cronice de tranzit intestinal si, in anumite cazuri, la aparitia unor leziuni ale colonului (intestinul gros).

 

Painea neagra, fabricata din faina integrala, cu un grad de extractie de 95 % este mai hranitoare, datorita faptului ca prin extractie nu-si pierde substantele nutritive. Aceasta paine contine o apreciabila cantitate de enzime, substante necesare unei bune digestii, si multa celuloza sau fibra, care este foarte utila pentru profilaxia si combaterea constipatiei cronice. Painea neagra e indicata tuturor oamenilor sanatosi. Este mai greu tolerata de ulcerosi, tocmai din cauza abundentei de celuloza. Nu e recomandata nici suferinzilor de colita, de boli hepato-biliare, nici gravidelor si femeilor care alapteaza si nici copiilor mici.

 

Painea din faina intermediara, prin faptul ca are o extractie medie de 85 %, intruneste o buna parte din calitatile painii albe, dar si pe cele ale painii negre. Ca atare, acest sortiment de panificatie, fiind usor digerabil si cu continut satisfacator de substante utile organismului, poate fi acceptat atat de consumatorii sanatosi, cat si de o buna parte dintre suferinzii amintiti.

 

In ceea ce priveste cantitatea de paine consumata, aceasta variaza, fireste, in functie de varsta si activitatea depusa. In general, pentru un adult sanatos, care depune un efort mediu, ratia zilnica de paine necesara este in jur de 400 de grame. Ce care depun eforturi mari si foarte mari necesita intre 600 si 800 de grame de paine zilnic. Pentru copii, in raport cu varsta, necesarul se cuprinde intre 100 si 350 de grame zilnic. Cand copiii consuma paine prea multa in dauna altor alimente, desi painea este un produs calorigen apreciabil, fiind saraca in calciu, se pot produce perturbari in procesul de dezvoltare, antrenand si scaderea rezistentei organismului fata de unele boli, printre care si rahitismul.

 

Excesul consumului de paine la adulti provoaca inevitabil aport excesiv de glucide si dezechilibru proteic, avand ca urmare obezitatea, cu toate riscurile acestei boli. E bine de retinut, insa, ca excluderea totala a painii din alimentatie – ne referim la cei care instituie la intamplare cure de slabire – nu e de loc recomandabila, lipsa acestui aliment putand provoca tulburari serioase in procesele nutritionale. In nici un caz, cantitatea de paine nu trebuie sa scada sub 100 de grame pe zi.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *