Politica

CE MI-E CÎȚU, CE MI-E CÎCIU, CÂND DIN SALARIU SE RĂMÂNE CU CIUCIU? Prin suprataxarea contractelor part-time, guvernanții au reușit să-i facă să-și piardă locul de muncă pe cei care făceau curățenie în firme

În disperarea de a obține cât mai mulți bani la buget (bani pentru salarii, pensii nesimțite și alte mite salariale, precum prima de osânză), Guvernul a decis supraimpozitarea muncii part-time. Practic, pentru un contract de muncă de acest fel vor trebui plătite taxele la nivelul salariului minim. Guvernanții au făcut și treaba asta cu noile taxe și impozite bine de tot: pe cei săraci și vulnerabili să îi sărăcească și mai mult și să îi excludă de pe piața muncii. Unele firme au început deja să dea afară angajații part-time care se ocupă de curățenie. Anunțurile sunt făcute pe grupurile de contabili.

În zona în care sunt contracte chiar de 2 ore, pentru că atât se lucrează, costul pentru acele contracte o să fie atât de mare, încât să nu mai merite ținute. Dacă omul zice că n-are nevoie decât de două ore de o persoană pentru curățenie, că atât e nevoie într-un birou, ce face? Se uită la imbecilii de la stat și alege: fie să închidă contractul de muncă și să treacă pe impozit pe profit, fie să mențină un contract de muncă întreg pe 8 ore pentru a beneficia în continuare de regimul micro (de la 1 ianuarie). Orice ar alege, pentru angajator, reprezintă costuri în plus. Aceste costuri vor duce la creșterea prețurilor bunurilor și serviciilor furnizate pentru a acoperi costurile în plus. Mai departe, vor fi transferate către partenerii de afaceri și, în final, e posibil să le vedem în inflație. Până atunci, lăcomia imbecilă a guvernanților o plătesc cei săraci.

După ce un contabil a vorbit despre câteva firme de care se ocupă, cum au decis să renunțe la colaborările part-time, alții au început să spună pe grupurile specializate că au aceeași situație în firmă. Unele firme au decis să păstreze un singur angajat pe care l-au trecut pe contract full time, ceilalți angajați, pierzându-și locul de muncă.

Motivul este unul singur: Ordonanța 16/2022 privind creșterile de taxe.

Una dintre modificările fiscale prevede că de la 1 august, pentru angajații part-time firmele vor plăti contribuții la nivelul salariului minim. Practic este o suprataxare a muncii part-time, care va duce la creșterea muncii la negru.

Poate că, după o asemenea reacție a mediului de afaceri, deja vedem efectele prin concedieri și împovărarea bugetului de șomaj, ar trebui ca Guvernul să se uite încă o dată la măsură și să o repare cât încă mai are timp.

Dar guvernanților le convine să jumulească ce pot jumuli și să-i țină pe români vinovați și în incertitudine, deci mai ușor de controlat.