Rautacisme

Ce limbă lungă a primit Elena Abrudan, șefa Departamentul de Jurnalism al F(î)SPAC Cluj! Oare va fi expusă în holurile facultății? Limba, nu doamna

Duamna Elena Abrudan, directorul Departamentului de Jurnalism din cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării F(î)SPAC Cluj a primit, în acest weekend, o limbă atât de lungă că s-ar putea înconjura hăt tot sediul facultății de vreo câteva milioane de ori. Limba dulce ca o zi de facultate la Jurna a primit-o în actualdecluj.ro de la doamna Oana Ometa, care, ce să vedeți, coincidență bizară, este lector la F(î)SPAC.

Îmi imaginez cum au discutat intens distinsele doamne, în timp ce sorbeau elegant, cu degețelul mic ridicat, o ceașcă cu cafea în biroul șefei de departament. În urma acestei discuții a ieșit o enormitate de interviu, care este de fapt un bla bla bla. Practic, Abrudan nu a spus nimic, a umplut degeaba spațiul de pe platforma de știri.  

Elena Abrudan a vorbit în mirobolantul interviu despre marile realizări ale Departamentului de Jurnalism. Acest departament scoate, pe bandă rulantă, absolvenți incapabili să scrie o știre, să lege coerent două fraze și să enumere câteva publicații de știri locale și naționale. Ca să nu mai vorbim despre greșelile gramaticale pe care le fac. Am observat că și doamna care îi păstorește are lacune la capitolul gramatică. Ups! Unii absolvenți, cu pretenții de jurnaliști, poeți și scriitori poate ar trebui să treacă și pe la o școală ajutătoare de presă înainte să mai scrie prin ziare. E doar o sugestie, nu o lovitură cu parul în moalele incapacității lor.

(Doamna profesoară, să știți că acordul corect este așa: “cu ajutorul profesorilor, al studenților și al colaboratorilor noștri”. Ziceți-le să corecteze pe site că vă faceți de minune!)

Când spun că absolvenții acestui departament, condus cu atâta dibăcie de Elena Abrudan nu sunt în stare să scrie o știre o spun în cunoștință de cauză. Fie i-am avut colegi de redacție, fie am încercat să îi angajez, fie i-am avut în practică pe acești absolvenți de Jurnalism. Aș menționa aici doar un singur exemplu: o doctorandă a F(î)SPAC nu a știut, la un interviu de angajare să îmi spună două ziare/site-uri de știri. Cât despre cum a scris o banală știre, Dumnezeu cu mila!

Acești doctoranzi (unii dacă au scris zece știri în viața lor e mare lucru) susțin seminarii la F(î)SPAC. Oare de ce mare parte din absolvenți sunt cum sunt?
Printre toți acești incapabili, mai sunt totuși câțiva rătăciți, care pot să ajungă jurnaliști buni, dacă se țin de treabă. Tind să cred că în cazul lor totul ține mai mult de talent și de autoeducare.

Nu este de mirare de ce șefa de departament nu a făcut nicio statistică referitoare la numărul absolvenților care se angajează în presă după terminarea facultății.

Acum, după atâta “răutate”, să facem niște yoga, să nu încercăm să le înțelegem pe Oana Ometa și Elena Abrudan și să îi trimitem în Tibet pe studenții de la Jurna!

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *