Focus

Ce aduce nou Legea învățământului preuniversitar și ce au obținut sindicaliștii în urma discuțiilor cu Ecaterina Andronescu?

Discuțiile dintre reprezentanții Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, s-au încheiat ieri. Rezultatele obținute în urma consultărilor se referă la salarizarea angajaților din învățământ, propuneri în privința zilelor de concediu, prevederi referitoare la învățământul profesional, fiind formulate și câteva reglementări ce se vor regăsi în noua Lege a învățământului preuniversitar. 

Miercuri, 27 februarie 2019, a avut loc ședința Colegiului Național al Liderilor FSLI, ședință la care a participat și Ecaterina Andronescu. În fond, chiar după consultările din cadrul Biroului Operativ al FSLI, criticile la adresa prestației reprezentanților sindicatelor, nu au întârziat să apară: 

”Jalnică prestație a sindicatului. Practic nu ați obținut nimic pentru auxiliari și nedidactici. Prioritate a avut că de obicei casta profesorilor. Unde este sporul neuropsihic pentru instructorii din școlile speciale? Nu ați deschis gura. Incasati basculante de bani de la rândașii din sistem, doar ca să stați la cafele și pișcoturi cu lugubra și perfida Andronescu”, a notat Andrei Vlad pe pagina oficială a FSLI. 

„Personalul didactic auxiliar nu primește sporurile de stabilitate și Spor Condiții periculoase de ani de zile,vtrebuie sa așteptăm sa intram in pensie și sa primim aceste drepturi din lege 153?”, a adăugat și Danyela Daniela. 

Acestea sunt doar câteva dintre observațiile făcute de către angajații din învățământul preuniversitar. Cu toate acestea, după încheierea consultărilor dintre sindicate și ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, au fost obținute câteva rezultate.

Mai mult, au fost fixate câteva reglementări ce urmează să se regăsească și în noua Lege a învățământului preuniversitar. 

Astfel, ziua de 5 octombrie, Ziua Educației, urmează să fie zi liberă. 

– problema nerezervării postului pentru cadrele didactice care iau concediu pentru îngrijirea copilului cu CES, până la 7 ani.

– numărul de zile de concediu pentru directori. 

– reglementarea cu privire la zilele libere acordate în situație de divorț.

– introducerea unor prevederi privind protecția cadrului didactic. 

– necesitatea reglementării, prin ordin de ministru, a serviciului pe școală, care din punctul de vedere al liderilor sindicali este abuziv.

Toate aceste propuneri urmează să fie făcute cu ocazia negocierii unui nou Contract Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Activitate Învățământ Preuniversitar, după aprobarea Legii bugetului de stat pentru anul 2019.

De asemenea a fost semnalată situația profesorilor din cadrul învățământului cu profil tehnologic și profesional, care rămân fără ore, din cauza restrângerii activității. 

„S-a reproșat că OMEN privind structura anului școlar 2019-2020 trebuia să apară din timp, astfel încât cei implicați să poată participa la toate etapele de mobilitate.

Doamna ministru Ecaterina Andronescu a precizat că în prezent avem nevoie de o oglindă a posturilor și a dat asigurări că MEN trebuie să găsească soluții, acolo unde va fi nevoie, astfel încât nici un professor să nu rămână fără post”, se arată în informarea realizată de reprezentații Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.

De altfel, s-a discutat și despre ceea ce ar trebui să conțină noua Lege a învățământului preuniversitar.

În opinia ministrului Educației, aceasta ar trebui să cuprindă:

– Stabilirea viziunii cu privire la fiecare absolvent pe cicluri de învățământ și a competențelor necesare pentru a realiza acest profil educațional.

– Modalități de salarizare conform performanței didactice, având în vedere, în primul rând, progresul școlar al elevilor.

– Introducerea bacalaureatului diferențiat.

Câteva sugestii privind noua Lege a învățământului preuniversitar au venit din partea reprezentanților sindicatelor:

– Scăderea numărului de elevi la clasă și interzicerea depășirii numărului maxim de elevi prevăzut de lege.

– Să dispară obligativitatea obținerii de credite transferabile, cadrele didactice urmând să facă formări eficiente, cu cheltuieli suportate de angajator. 

– Regândirea, din temelii, a procesului inițial de formare a cadrelor didactice, astfel încât viitorii dascăli să dobândească tot arsenalul de cunoștințe necesar pentru a presta o activitate didactică eficientă. 

– Necesitatea creșterii cifrei de școlarizare la liceele pedagogice.

CITEȘTE ȘISindicatele din învățământ, în dezbateri cu Ecaterina Andronescu. Vezi când se decide noua Lege a Educației

Cel mai probabil, conform asigurării făcute de Ecaterina Andronescu, noua Lege a Educației urmează să intre în dezbatere în 21 martie 2019. 

”Vom discuta propunerile pentru o nouă Lege a Educației și Statutul Cadrelor Didactice, care este foarte important, dar pe care nu îl avem nici acum, iar atunci, în cadrul acestei Legi a Educației se va reglementa și problema învățământului profesional”, au declarat reprezențanții Sindicatului Liber al Învățământului Preuniversitar Clujean. 

 

 

sursa foto: fsliromania/facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *