In vizor

Ce a facut Politia Animalelor Cluj in cele patru luni de existenta

Saptamanile trecute o mogaldeata de catel a fost batut de propriul stapan pana a ajuns cu piciorul rupt si cu multiple hematoame, prin grija unor iubitori de animale, la un cabinet veterinar. Saptamana trecuta doi barbati se laudau pe Facebook ca isi chinuie cainii. In grupurile de iubitori de animale apar adesea sesizari de cazuri de abuz observate si in ciuda faptului ca exista legi si reglementari clare, sanctiunile aplicate sunt surprinzator de putine.

O raza de speranta in reducerea numarului de animale maltratate a aparut la finalul anului trecut, cand autoritatile au anuntat, cu surle si trambite, infiintarea compartimentului Politia Animalelor in Directiile Sanitar Veterinare (DSV) judetene. In realitate compartimentul nu face decat sa preia sesizarile venite oricum pe adresa DSV, intr-un program de bugetari de la 8 la  16.

“Procedura in cazuri de maltratare a animalelor este urmatoarea: sesizare telefonica la 112 si solicitarea echipajelor din cadrul IPJ Cluj, depunerea unei sesizari scrise la adresa de e-mail office-cluj@ansvsa.ro, prin fax la DSVSA Cluj la 0264445729 sau la telefon 0264447997”, au aratat reprezentantii DSV.

La Cluj de acest compartiment se ocupa o singura persoana, care gestioneaza sesizarile.

“Compartimentul Politia Animalelor functioneaza de la data de 1 noiembrie 2014, functia fiind ocupata efectiv din data de 6 noiembrie 2014, data de la care pana in prezent s-au inregistrat un numar de 11 sesizari. In urma anchetelor efectuate a fost aplicata o amenda in valoare de 1.200 de lei si un avertisment”, se arata intr-un raspuns remis redactiei Ziar de Cluj.

Ancheta in cazul catelului batut de proprietar este inca in desfasurare in cadrul compartimentului Politia Animalelor. Potrivit Legii 205/2004 privind protectia animalelor, “constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda ranirea sau schingiuirea animalelor”.

“In anul 2014 sanctiunile aplicate de catre inspectorii DSVSA Cluj care aveau competente conform fisei postului (din cadrul Serviciului de Inspectii si Control si cei din Serviciul de Bunastare a Animalelor) au fost in numar de 28 insumand valoarea de 12.800 de lei, acestea fiind sanctiuni aplicate pe HG 984/2005 privind respectarea conditiilor de bunastare a animalelor, iar sanctiunile aplicate pe Legea 205/2004 au fost in numar de 3, in valoare de 4.800 de lei”, au mai aratat reprezentantii DSV Cluj.

In acelasi timp politistii clujeni au gestionat anul trecut 24 de cazuri care vizau protectia animalelor. Oamenii legii atrag atentia ca aceste fapte se pedepsesc aspru si solicita sprijinul cetatenilor si ii incurajeaza sa sesizeze astfel de cazuri.

“In anul 2014, Politia a fost sesizata cu privire la savarsirea a 24 de fapte in privinta carora au fost incidente prevederile Legii 205/2004 privind protectia animalelor. Dintre acestea, 21 au constituit infractiuni, iar celelalte contraventii. Pe aceasta cale, dorim sa reamintim cetatenilor faptul ca pot raspunde penal pentru crearea de suferinte animalelor. Pedeapsa prevazuta de lege pentru astfel de infractiuni este inchisoarea de la 3 luni la un an sau amenda. Mai mult, in cazul condamnarii pentru una dintre infractiunile prevazute de aceasta lege speciala, instanta poate dispune ca pedeapsa complementara interdictia de a detine animale pentru o perioada de 5 ani”, au aratat reprezentantii IPJ Cluj.

Foto: ziuadecj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *