Eveniment

Cazuri de daună avizate şi în Cluj după cutremurele din Oltenia

Sute de cazuri de daună au fost avizate până în urmă cu două zile în trei județe din țară după cutremurele din ultimele zile, în Gorj, Cluj și Hunedoara, plus Capitala, după cum arată datele Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR).

Astfel, un număr de 617 cazuri de daună au fost avizate până în 21 februarie în urma cutremurelor resimțite în Gorj, Cluj, Hunedoara și București, în baza polițelor de asigurare obligatorii și facultative pentru locuințe, potrivit unei colectări de date realizate la nivelul companiilor de asigurare membre ale UNSAR. Totuși, arată uniunea, deși cutremurul reprezintă unul dintre principalele riscuri identificate de români în legătură cu locuințele lor, la nivel național, doar 20% dintre acestea sunt protejate printr-o asigurare obligatorie PAD. În județul Gorj, unul dintre cele mai afectate de cutremur, procentul este chiar și mai mic – doar aproximativ 9% din locuințe erau protejate printr-o astfel de poliță. Asigurările obligatorii PAD acoperă trei riscuri catastrofale: cutremure, inundaţii şi alunecări de teren în limita a 10.000 de euro sau 20.000 de euro, în funcție de tipul locuinței.

Totodată, doar 17% din locuinţele românilor beneficiază și de o asigurare facultativă. Acestea se pot încheia doar pentru locuințele care sunt deja protejate de o poliță obligatorie PAD. Prin intermediul unei astfel de asigurări facultative, locuința poate fi protejată la valoarea ei reală împotriva multor altor riscuri – incendiu, explozie, avarii la instalațiile de apă și canalizare și altele. De asemenea, o poliță de asigurare facultativă acoperă și eventualele daune pe care proprietarii ar putea să le provoace vecinilor.