In vizor

Cât îi costă pe clujeni PR-ul lui Emil Boc. Câți bani au primit firmele de casă care îl promovează pe edilul Clujului

Scris de 556

Primarul Emil Boc s-a concentrat foarte mult în ultimii ani să-și construiască imaginea unui primar implicat, gospodar, aproape de comunitate. Astfel că edilul Clujului a fost surprins dând la lopată, bătând toba, jucându-se cu mingea sau conducând autobuze. Cum această strategia a funcționat perfect, Boc câștigând mandat după mandat, primarul a continuat să le ia ochii clujenilor cu poze frumoase postate pe pagina sa de Facebook.

Însă rețelele de socializare nu sunt suficiente, astfel că Boc a apelat la presă și a fost dispus să investească banii clujenilor pentru apariții la radio, televiziune sau în presa online. Primarul are un grup de instituții media care sunt dispuse să îl promoveze. Pe bani toți sunt frumoși, deștepți și foarte buni la administrație.

Emil Boc nu a renunțat la această strategie menită să îi aducă și mai mult capital de imagine nici în plină pandemie de COVID-19. S-a plâns Boc că finanțele municipiului au fost grav afectate, dar la aparițiile media nu a renunțat. 

Astfel, în ultimul an, respectiv din iulie 2020 și pânâ în iunie 2021, primarul a împărțti bani de la bugetul local acelorași instituții media și agenții de publicitate care îl ajută să aibă o imagine pozitivă, care îi ridică la fileu întrebări căldicele cu răspunsul preștiut, nu îl deranjează cu întrebări incomode și îl lasă să dea din gură nestingherit, să se laude cu proiectele sale mărețe pentru oraș. Chestii care se tot întâmplă de 16 ani undeva în viitor.

Măcar de ar fi fost pe bani frumoși, dar au fost bani de lulele și surcele pentru presa locală. E drept că de banii ăștia primește și amicul Buta voie să facă ce vrea mușchii lui cu Parcul Central și alte facilități ale orașului. 

În 2020 au primit bani de la bugetul local publicațiile locale: Știri de Cluj (300 lei), Făclia (300 lei), Monitorul de Cluj (250 lei), Ziua de Cluj (300 lei), Actual de Cluj (250 lei), Media 9 (250 de lei), televiziunea locală Via Cluj a primit 1250 de lei, Napoca Fm 24.000 lei. De asemenea, aceste publicații și probabil și altele au mai primit în decembrie bani pentru publicarea anunțului de sărbători al primarului Emil Boc. În acest scop, în decembrie, agențiile de publicitate Reset Media și Media Young au primit aproximativ 35.000 de lei.

Însă cele mai mari sume de bani alocate pentru publicitate în 2020 s-au îndreptat către televiziunile naționale: 35.000 lei – Digi 24,  14.397 lei – Antena 3, 23.093 lei – B1TV, 29.000 lei – România TV.  La aceste sume se adaugă suma de 29.845 de lei alocată către DBV Media House SRL – regie de publicitate care oferă publicitate pentru televiziuni.

Primăria Cluj-Napoca a cheltuit astfel aproape 200.000 de lei pentru aparițiile media ale primarului Emil Boc. 

În 2021 alocările au continuat către aceleași instituții de presă, doar sumele de bani au crescut, semn că pandemia l-a făcut pe primar mai generos. Dacă anul trecut Primăria a avut de achiziționat dezinfectanți, măști și a trebuit să susțină financiar spitalele, anul acesta povara financiară cauzată de pandemia de COVID-19 s-a diminuat, drept urmare și alocările către presă au fost mai mari.

Astfel aceeași presă locală a primit, în 2021, alocări în valoare 62.128 lei după cum urmează: Napoca Fm – 46.000 lei, Monitorul de Cluj – 3.332 lei, Făclia 3.332 lei, Actual de Cluj 2.800 lei, Știri de Cluj 3.332 lei, Media 9 – 3.332 lei.

Chiar dacă aparițiile la televiziunile naționale ale primarului s-au intensificat în ultimul an, deocamdată sumele pentru televiziuni nu au fost achitate. 

 

 

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 13 hours Politica
  Șeful SRI, Eduard Hellvig, despre legile securității: “Societatea românească și decidenții politici să se hotărască ce rol vor să atribuie serviciilor de informații. Nu putem fi în același timp un fel de pompieri chemați să stingă incendiile provocate de alții și apoi acuzați că le-am stins”
 • Acum 14 hours Eveniment
  AȚI VĂZUT-O, SUNAŢI LA 112! MINORĂ de 14 ani, dispărută dintr-un centru de minori din Cluj
 • Acum 14 hours Politica
  De unde OSĂ scoată Boc banii? Camera Deputaților: Primăriile trebuie să aloce cel puţin 30% din buget pentru activităţi sportive pentru copii şi juniori
 • Acum 14 hours General
  După cele 600 de BMW-uri, Poliția ar putea cumpăra și 75 motociclete de viteză de la firma prietenului președintelui Iohannis
 • Acum 14 hours Politica
  MAI SUNT CEVA LIPITORI DE AFIŞE ŞI AMANTE DE ANGAJAT ÎN PITA PUBLICĂ: Deputații votează o nouă excepție. Se pot organiza concursuri pentru posturile vacante din Parlament, deși angajările la stat sunt înghețate
 • Acum 16 hours Din oras
  Emil Boc susţine că OSĂ intre în programul “o masă caldă” şi alte şcoli
 • Acum 18 hours In vizor
  În ședinta de Consiliu Local din 7 octombrie 2022, lidera femeilor PNL din Cluj își primește blocul de 5 etaje cu vedere și acces la parc. Îi face Boc și ”priveliște” de 5 stele, pe banii clujenilor, la blocul care răsare ca o sulă între case
 • Acum 19 hours General
  După păruiala cu Șoșoacă din Capitală, George Simion vine să se cațere pe Tricolor și la Cluj
 • Acum 20 hours Politica
  Numai marinar n-am mai avut la Educație: Ligia Deca își anunță obiectivul: ”O reformă în educație, incluzivă şi fără agendă prestabilită, bazată pe studii şi pe acord social”
 • Acum 20 hours Din oras
  Da, și? Aproape 70% dintre IT-iştii din România lucrează în București, Cluj și Timișoara, dar Cluj-Napoca tot la poveștile despre cum OSĂ facă Boc digitalizare rămâne
 • Acum 21 hours Eveniment
  Senatul a decis: Șoferii de mopede și motociclete nu mai sunt obligați să aibă trusa de prim-ajutor la ei, ca răspuns la o metodă prin care aceștia erau amendați de către polițiștii din Cluj
 • Acum 21 hours Din oras
  BEAT LA VOLAN AR TREBUI SĂ ÎNSEMNE TENTATIVĂ DE OMOR CU PREMEDITARE: Un bărbat beat conducea pe B-dul 21 Decembrie 1989. Mai mulți șoferi, prinși la volan beți sau drogați în Cluj
 • Acum 21 hours Politica
  TEME-TE CÂND POLITICIENII ANUNȚĂ CĂ NU SE MAI FAC ANGAJĂRI LA STAT: ANAF vrea să scoată la concurs mii de posturi vacante. Nu mai are cine fugări în teritoriu babele care vând lobodă neaccizată?
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE